• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۱۴۶۲۸۳۱
تاریخ انتشار: ۲۵ دی ۱۳۹۵ - ۰۸:۰۸

پدیده پوپولیسم در آمریکا و جهان

پدیده پوپولیسم و عوام گرایی در آمریکا و جهان زمانی به صورت عمیق و ریشه دار مهار می‌شود که چاره‌ای برای «نابرابری اقتصادی» اندیشیده شود.

پدیده پوپولیسم در آمریکا و جهان
سازمان دیده بان حقوق بشر روز پنجشنبه در گزارش سالانه خود درباره ظهور سیاستمداران عوام گرا در آمریکا و اروپا و خطر آن برای جنبش های مدافع حقوق بشر و حتی دموکراسی غربی هشدار داد.­
به گزارش دیروز خبرگزاری فرانسه از واشنگتن، دیده بان حقوق بشر در گزارش 704 صفحه ای خود وضع کلی حقوق بشر در جهان و نیز شرایط محلی در 90 کشور را بررسی کرده است، اما تمرکز اصلی این گزارش، در یک بخش مقدماتی که کنث راث مدیر اجرایی سازمان دیده بان حقوق بشر آن را نگاشته است، بر خطر ظهور پوپولیسم در غرب معطوف بود که بر اساس این گزارش، هم در­ترامپ تجسم یافته و هم ­آن را دلگرم و تشویق کرده است.­
اینکه این دیدگاه در گزارش سازمان دیده بان حقوق بشر منتشر شده است و نه در مقاله‌ای در یکی از نشریات جهان نشان دهنده ابعاد بین المللی این مطلب است.   
در این بخش از گزارش با اشاره به اینکه "کارزار تبلیغاتی دونالد ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا «نمونه بارز سیاست عدم مدارا» است" اعلام می‌شود موفقیت ترامپ نشان دهنده «شیفتگی خطرناک به حاکمیت مرد قدرتمند» است که در روسیه، چین، ونزوئلا و فیلیپین نیز با روی کار آمدن رهبرانی دیده می‌شود که «با ظهور پوپولیسم (عوامگرایی) غربی و واکنش خاموش غرب به این پدیده» در خط مشی سرکوبگرانه خود جسارت بیشتری یافته اند.­ بر اساس این گزارش "اقتدارطلبی در ترکیه و مصر نیز رو به افزایش است".
اذعان سازمان دیده بان حقوق بشر به «شیفتگی خطرناک به حاکمیت مرد قدرتمند» یاد‌آور شیفتگی خطرناک به حاکمیت مرد قدرتمندی چون «هیتلر» در «آلمان» است که منجر به آغاز جنگ جهانی دوم و کشتار بیش از 50  میلیون نفر مردم جهان شد. 
این گزارش می افزاید با افزایش نابرابری اقتصادی، حملات دوره ای افراطیون و افزایش تنوع قومی و نژادی در غرب، سیاستمدارانی مانند ترامپ از «دیگ نارضایتی» برای سپر بلا ساختن پناهجویان، مهاجران و اقلیت ها استفاده می کنند که در این میان حقیقت «قربانی همیشگی» است.­
اما پیروزی انتخاباتی ترامپ تنها جلوه ظهور پوپولیسم در جهان نیست، استقبال از همه پرسی خروج انگلیس از اتحادیه اروپا نیز جلوه دیگری از این پدیده است.   
این دو رویداد چنان بر آینده جهان سایه انداخته است که صدر اعظم آلمان وحدت رویه در مذاکرات پیش روی اتحادیه اروپا با انگلیس و همچنین مسئولیت پذیری بیشتر اتحادیه را در قبال روابط آتی با واشنگتن خواستار شد.
بنا بر گزارش دیگری در خبرگزاری فرانسه مرکل در سخنرانی خود در یکی از دانشگاه های بلژیک بدون ­آن که مستقیما از دونالد ترامپ، نامزد پیروز در انتخابات ریاست جمهوری امریکا، نام ببرد، به تمایلات انزواگرایانه رئیس جمهوری آتی امریکا اشاره کرد و با اشاره به روابط دو سوی اقیانوس اطلس، اظهار داشت: «نباید دچار توهم شویم. تضمین دائمی برای همکاری تنگاتنگ میان برخی شرکای سنتی­ و اروپا وجود ندارد».
صدر اعظم آلمان همچنین با تاکید بر هزینه کردن بودجه ای بیشتر در زمینه دفاعی، گفت: «بنابراین، باید اروپا و اتحادیه اروپا، در آینده مسئولیت بیشتری در جهان ایفا کنند». البته صدر اعظم آلمان نگفت افزایش هزینه‌های نظامی اتحادیه اروپا تلاشی برای بازدارندگی در برابر رقبایی چون روسیه است، یا ناشی از نگرانی از «شیفتگی خطرناک به حاکمیت مرد قدرتمند» در جهان؟
البته با وجود هشدار‌ها درباره خطر ظهور پوپولیسم در غرب به نظر میرسد تلاش‌ها برای مدیریت کردن این پدیده - لا اقل در کوتاه مدت و میان مدت -  حتی در آمریکای دوران ترامپ به نتایجی رسیده است و ظاهرا دولت ترامپ قصد ندارد به این وعده‌ تبلیغاتی انتخاباتی وی عمل کند. 
نامزد تصدی ریاست بر وزارت دفاع آمریکا دیروز- در اظهاراتی بر خلاف دیدگاه‌های انتخاباتی ترامپ- روسیه را به تلاش برای درهم شکستن پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) متهم کرد. 
به گزارش دیروز شبکه تلویزیونی سی ان ان؛ جیمز ماتیس در ادامه اظهارات خود در جلسه استماع  کمیته نیروهای مسلح مجلس سنای آمریکا گفت: هم اکنون مهمترین چیز این است که ما درک کنیم که در مواجهه با آقای پوتین با چه واقعیتی روبرو هستیم؟ ما درک می کنیم که او تلاش می کند ائتلاف آتلانتیک شمالی را در هم بشکند. ما گام های دیپلماتیک، اقتصادی، نظامی و گام هایی در زمینه ائتلاف سازی و همکاری با همپیمانان، برمی داریم تا از خودمان در جایی که باید دفاع کنیم، دفاع کنیم.
ترامپ در جریان سخنرانی های تبلیغاتی اش، حضور آمریکا  را ­در پیمان ناتو­ به ضرر این کشور دانسته ­و خواستار کاهش حضور واشنگتن­ در این ائتلاف شده بود. ­ترامپ تصریح کرده بود آمریکا باید منابع مالی خود ­را صرف تقویت زیرساخت‌های این کشور­کند.­ وی همچنین گفته بود: ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه بسیار قوی تر از اوباما همتای امریکایی خود است و آماده است روابط کشورش با مسکو را گسترش دهد. 
نامزد ریاست بر وزارت دفاع آمریکا- باز هم برخلاف دیدگاه‌های ترامپ - ضمن تاکید بر ناقص بودن برجام در زمینه کنترل تسلیحاتی و اینکه برجام پیمان دوستی نیست گفت: وقتی آمریکا حرفی می زند ما باید به آن پایبند باشیم. 
این اظهارات بیانگر پایبندی عملی آمریکا به برجام می‌تواند باشد، هرچند این بدان معنا نیست که تلاش‌های سیاسی و تبلیغی کاخ سفید بر ضد ایران پس از برجام پایان یافته است. 
چنانچه بیان شد با وجود هشدار‌ها درباره خطر ظهور پوپولیسم در غرب «تلاش‌های سیاسی و تبلیغاتی» سطحی در آمریکا برای مدیریت و مهار این پدیده صورت گرفته است اما این تلاش‌ها زمانی نتایج ریشه دار و بلندمدت خواهد داشت که فکری برای مهار بحران «افزایش نابرابری اقتصادی» در کشور‌ها و جهان بشود؛ که این امر «عزم بین المللی» را می‌طلبد. 

----------------------------------------
بررسی و تحلیل/ عبدالرضا خلیلی

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
واکسیناسیون دام‌ها در زنجان علیه سویه جدید تب برفکی
زعفران؛ محصولی کم‌آب بر و پرسود برای کشاورزان زنجانی
رشد ۵۶ درصدی طرح های سرمایه‌گذاری در استان خراسان جنوبی
تا اواسط هفته ، زنجان بدون باران
تقویم و اوقات شرعی یکشنبه ۱۸ آبان ۱۴۰۴ به افق قم
سهم استان زنجان از درآمدهای معدنی کجا هزینه می‌شود؟
تقویم روز و اوقات شرعی گیلان، ۱۸ آبان ۱۴۰۴
پرداخت بیش از دو هزار میلیارد ریال غرامت به کشاورزان لرستانی
کلاهبرداری ۳۰ میلیارد ریالی در تبریز
کاهش ۷۵ درصدی میزان بارندگی در آذربایجان‌غربی
اختصاص ۱۰ میلیارد تومان برای تجهیز مرکز فنی حرفه‌ای میانه
ادامه روند افزایشی دمای هوا در سمنان
پیشرفت نهضت مدرسه‌سازی در طرح‌های حمایتی مسکن
تامین زیرساخت‌ها چالش اصلی سرمایه گذاری در خراسان جنوبی
لزوم جدیت دستگاه‌های متولی در تنظیم بازار
اختصاص ۹۹۰ میلیارد تومان به طرح های آبرسانی روستایی و فاضلاب لرستان
برگزاری جشنواره شکرانه برداشت زعفران در روستای منجیل آباد رباط کریم
برگزاری آئین پایانی نخستین سوگواره تعزیه (آلاله ها) منطقه شرق استان تهران
تقویم و اوقات شرعی ۱۸ آبان ۱۴۰۴
خوابگاه‌های دانشگاه ایلام میزبان بیش از ۳ هزار دانشجو
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
استخدام در سازمان صداوسیما
آغاز گازسوز کردن رایگان خودرو‌های شخصی
سرلشکر صفوی: کلید ساخت ایران قدرتمند سواحل مکران است
کشور با همراهی مردم و نیرو‌های مسلح، پیروز جنگ ۱۲ روزه شد
آغاز رویداد ملی ایران جان، خراسان جنوبیِ ایران
فرآیند حذف چهار صفر از پول ملی آغاز شد
اعمال محدودیت آبی شبانه در تهران برای پر شدن مخازن
آغاز رسمی رویداد ملی ایران جان در خراسان جنوبی
سامانه نوبت‌دهی اینترنتی مراکز درمانی تأمین اجتماعی راه‌اندازی شد
دخالت‌های خارجی و امید به اتحاد، چالش‌های انتخابات عراق
بیش از ۹۰ درصد سد کرج خالی است
رشد اقتصادی خراسان جنوبی با فرآوری محصولات معدنی در داخل استان
افشای حمله موشکی ایران به منطقه‌ای سری در سرزمین‌های اشغالی در جنگ ۱۲ روزه
افزایش قیمت برخی از داروهای بیماران خاص
ایران جوان ۱۴۰۴/۰۸/۱۷
آغاز همکاری سازمان راهداری و پلیس‌راه برای شناسایی هزار نقطه پرخطر  (۲ نظر)
حقوق کارکنان باید مستقیم به حسابشان واریز شود  (۱ نظر)
تهران تا آخر پاییز بارش باران ندارد  (۱ نظر)
واکنش محیط‌زیست هرمزگان به کشتن الاغ‌ها  (۱ نظر)
ده‌ها هزار غیرنظامی در سودان کشته شدند  (۱ نظر)
نیروهای مسلح ایران قوای ناتو را شکست دادند   (۱ نظر)
اتحادیه اروپا: الفاشر تبدیل به گورستان بشریت شده است  (۱ نظر)
پیوند دو ملت ایران و پاکستان ناگسستنی است  (۱ نظر)
تسهیلات وام ازدواج  (۱ نظر)
همکاری‌ سازنده ایران، چین و روسیه در مقابله با یک‌جانبه‌گرایی آمریکا  (۱ نظر)
تشییع و خاکسپاری مادر شهید محمد سلیمانی در شهر ورزنه  (۱ نظر)
هوای اصفهان و ۳ شهر مجاور آلوده است  (۱ نظر)
پلمب ۶ کافه به علت برگزاری جشن هالووین  (۱ نظر)