گشت و گذار سایبری؛
حال و هوای روزه داران و شب زنده داران هرمزگانی
روزها روزه داری و شب ها شب زنده داری، توبه و راز و نیازهای عمیق با خدا و خواندن دعا و قرآن، این نمایی از حال و هوای این روزهای ماه رمضان در هرمزگان است.
به گزارش سرویس فضای مجازی خبر گزاری صدا و سیما؛ روزه داری در استان هرمزگان از ماه شعبان شروع می شود زیرا معتقدند روزه های واجبی دارند که نتوانسته اند در سالهای گذشته بگیرند و یا روزه های مستحبی تا ثواب ببرند.وقتی به انتهای ماه شعبان می رسید عده ای از قدیم الایام عادت دارند که غروب آن روز دربالای پشت بام و جاهای بلند و برخی هم با دستگاههای مدرن به انتظار دیدن ماه رمضان می نشینند تا ماه نو را خود ببیند ومطمئن شوند.با قطعی شدن ماه رمضان استان هرمزگان حال و هوای رمضان به خود می گیرد خوردن و آشامیدن در ملاعام برچیده می شود و تا غروب هر روز به حرمت این ماه عزیز کسی به خود اجازه نمی دهد در بین مردم روزه خواری کند.دراین ماه آیین های زیادی از خواندن قرآن و دعاهای مستحبی، نمازهای قضا و نماز و دعا برای پدر ومادر و درگذشتگان از سوی مردم خوانده می شود.
ربنای هرمزگان که از سحرگاهان آغاز می شود تنها با خوردن افطاری به پایان نمی رسد و تا پاسی از شب ادامه دارد.از شب بیست ویکم رمضان آیین های ختم قرآن و فاتحه اموات نیز به مدت ۹ شب در این استان به جریان می افتد. این رسم یک سابقه دیرینه در نزد هرمزگانیها دارد که هنوز برخی از آن یاد می کنند و معتقد ند که اموات آنها در ماه رمضان چشم انتظار هستند. علاوه براین این مراسم موجب می شود که اعضای یک فامیل دور هم جمع شوند واز حال هم باخبر گردند. تدارک افطاری معمولا برعهده یک تا چند خانواده در یک محل است که از لحاظ مالی فشاری به دیگر اعضای خانواده بوجود نیاید از موضوع فاتحه اموات که بگذریم، رنگین ترین بخش غذا را سفره افطار را تشکیل می دهد. به هنگام افطار خوراکی های دیگر مثل فرنی ، شیرینی و نان های محلی و همچنین رنگینه در سر سفره خودنمایی می کند که بیشتر مردم افطار خود را با این خوراکی ها اول باز می کنند و سپس نماز مغرب وعشا می خوانند و پس از یکی دوساعت شام صرف می کنند.
یکی از شهرها و جزایر استان هرمزگان، جزیره قشم است که در شبهای رمضان ضیافتهای بسیاری توسط مردم این جزیره برپا میشود و در این روزها از فقرا و نیازمندان و دوستان دعوت به عمل میآید که در این ضیافتها شرکت کنند. آنچه زیباترین جلوه میهمانی در این ماه مبارک را به نمایش میگذارد، سفرههای فراهم آمده از دست پخت زنان خانهدار با غذاهای محلی و خوراکیهای خوش عطر و طعم است که بر دست مردان و زنان به سوی مساجد حمل میشوند. مردم از غذاها و دسرهایی مصرف میکنند که در ماههای دیگر سال کمتر و یا اصلاً استفاده نمیکنند.در ۱۹ ماه مبارک رمضان مراسم علم شمشیری که از قدمت نهصد ساله برخوردار است برگزار میشود. این مراسم نشان از آن دارد که شیعه از دیرباز در جزیره قشم سکونت داشته و شیعیان قشمی جزو اولین کسانی هستند که ساختار شهری قشم را به وجود آوردهاند.در این مراسم کهن شیعیان قشمی علم شمشیری را با پای پیاده از شهر قشم به روستای حمیری در ۱۲ کیلومتری قشم میبرند و غروب همان روز قبل از اذان مغرب باز میگردانند. بعضی از مردم نذری میدهند و غذا پخت میکنند و گوسفند میکشند و از آن گوشت غذا تهیه میکنند و به فقرا میدهند.
به اعتقاد مردم قشم علم شمشیری از نجف اشرف آمده و یک نمونه آن در بارگاه امیر مؤمنان علی(ع) وجود دارد که جفت علم در قشم است. روی تکه فلزی و چوبی آن به خط کوفی نگاشته شده است.مهمترین اعمال ماه رمضان، نماز عید فطر و پذیرایی از میهمانان خدا با سفرههای رنگی است که در این روز در منزل همه قشمیها به روی دوست و ناشناس باز است و همه میتوانند از آن سفره بهره ببرند. در سفره روز عید فطر انواع شیرینیهایی که توسط بانوهای قشمی درست شده که بسیار خوشمزه هم است دیده میشود.از جمله خوردنیها بر سر سفره عید فطر میتوان به انواع کمپوتها مثل: آناناس و خوخ و انواع آجیل و میوه و نخودجوش داده شده با طعم و سلیقههای مختلف اشاره کرد.