• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۱۷۵۵۲۴۹
تاریخ انتشار: ۱۸ مرداد ۱۳۹۶ - ۰۷:۰۹
بین الملل » غرب آسیا

افشای اسناد جدید از دخالت انگلیس در کودتا 28 مرداد

براساس اسناد وزارت خارجه آمریکا که به تازگی از طبقه بندی خارج شده اند، دولت انگلیس بارها از آمریکا خواسته بود در کودتا برای براندازی دولت مصدق با این کشور همراه باشد.

افشای اسناد جدید از دخالت انگلیس در کودتا 28 مردادبه گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صداوسیما به نقل از روزنامه فایننشال تایمز، با گذشت بیش از شش دهه از کودتای آمریکایی انگلیسی علیه دولت مصدق، همچنان اسناد تازه ای از این دسیسه بین المللی منتشر می شود و این در حالی است که انگلیسی ها همچنان از آمریکا می خواهند از انتشار اسناد مربوط به دخالت این کشور در کودتای 1332 خودداری کنند.
روزنامه فایننشال تایمز در مقاله ای به قلم دیوید جی. لینچ اعلام کرد اسناد وزارت خارجه آمریکا که به تازگی از طبقه بندی محرمانه خارج شده اند نشان می دهد دولت انگلیس در هزار و نهصد و پنجاه و دو بارها از دولت آمریکا خواسته بود در کودتا برای براندازی دولت مصدق در ایران با این کشور همراه باشد.
به گفته دو نفر از کارشناسان آرشیو امنیت ملی در سازمان فراحزبی تحقیقاتی خصوصی که به این اسناد دسترسی داشته اند، این پرونده ها نشان می دهند «اولین درخواست رسمی و تایید شده دولت انگلیس در اواخر هزار و نهصد و پنجاه و دو برای فشار به واشنگتن برای کمک به ساقط کردن دولت مصدق صورت گرفته است».
یادداشت های «بسیار محرمانه» وزارت خارجه- شامل یک مورد «پیشنهاد دولت انگلیس برای ساماندهی کودتا در ایران»- بیانگر ابعاد جدیدی از ارزیابی لندن از اوضاع سیاسی ایران و تهدید منافع انگلیس است که در نهایت به کودتای هزار و نهصد و پنجاه و سه منجر شد.
خیزش ضد دولتی که تحت حمایت آمریکا و انگلیس نیز بود و به سقوط مصدق انجامید، بیش از دو دهه حکومت خودکامه محمد رضا شاه پهلوی را پایدار ساخت و روابط بین تهران و غرب را به تلخی کشاند.
مالکون بایرن از آرشیو امنیت ملی و مارک کاسیوروسکی از دانشگاه تولین می نویسند در هزار و نهصد و پنجاه و دو که دولت وینستون چرچیل، برای بازیابی سلطه بر صنعت نفت ایران که مصدق سال قبل آن را ملی کرده بود، در نظر داشت «به هر اقدامی از جمله اقدام نظامی» دست بزند.
در اکتبر، مقامات انگلیسی و آمریکایی دست کم سه بار برای بررسی چشم انداز ساقط کردن دولت مصدق دیدار کردند. سر کریستوفر استیل، فرد شماره 2 سفارت انگلیس در واشنگتن این موضوع را با مقامات آمریکایی که تمایلی به مساله نداشتند، در میان گذاشت.
در سالهای اخیر، دولت انگلیس بارها به مقامات آمریکایی فشار وارد کرده است تا مانع از دسترسی عمومی به تاییدات رسمی تلاش های لندن برای ساقط کردن دولت مصدق شود.
این اسناد که روز سه شنبه منتشر شدند، باقیمانده هزار و هفت صفحه سندی است که به عنوان بخشی از سری های «روابط خارجی آمریکا» به شمار می آیند. بایرن و کاسیوروسکی این اسناد را در مجموعه آرشیو دولتی در پارک کالج در مریلند پیدا کرده اند.
یک ماه پیش از انتشار اسناد وزارت خارجه آمریکا، یادداشت های مربوط به کودتای هزار و نهصد و پنجاه و دو  محرمانه طبقه بندی شدند.
سوم دسامبر اعلام شد اسناد مرتبط با کودتای هزار و نهصد و پنجاه و سه تا زمانی که دولت انگلیس تایید کند یا نه تا دو هزار و بیست و پنج محرمانه باقی می ماند. این کارشناسان چنین طرح شکایت کردند که دولت انگلیس آنچه را که افکار عمومی آمریکا می توانند درباره دخالت دولت خود بدانند، کنترل می کند. این دو کارشناس می گویند معلوم نیست با لندن درباره انتشار اسناد هزار و نهصد و پنجاه و دو رایزنی شده است یا نه.
اسناد نشان می دهند دولت ترومن در ابتدا با درخواست های انگلیس برای لزوم اقدام علیه مصدق که دیپلمات ها و مقامات اطلاعاتی انگلیس را چند ماه پیش از ملی کردن صنعت نفت اخراج کرده بود، مخالفت می کند.
بر اساس این اسناد، تا اواخر هزار و نهصد و پنجاه و دو، انگلیسی ها درخواست خود را اصلاح و بر لزوم مقابله با مصدق با عنوان نبرد با «کمونیسم در ایران» تاکید می کنند. رئیس جمهور هری ترومن و دین اچسون، وزیر خارجه وقت آمریکا همچنان از حمایت از کودتا سر باز می زنند و ترجیح می دهند با مصدق همکاری کنند.
با این حال پل نیتز که ریاست شورای سیاست گذاری آمریکا را به عهده دارد، پیشنهاد می کند که طراحان کودتا در ایران ابتدا باید پویشی را علیه آیت الله ابوالقاسم کاشانی راه بیندازند.
مقامات انگلیس مودبانه این پیشنهاد را رد می کنند در حالی که می دانستند چند هفته ای بیشتر از دولت ترومن باقی نمانده است، بر فشارهای خود بر دولت آمریکا برای تصمیم گیری در این خصوص افزودند. براساس یادداشتی به تاریخ سوم دسامبر، بهترین زمان برای کودتا می توانست بهار باشد.

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
مطالبات مردم در بسته صدای شما ۱۷ دی ۱۴۰۴
ابلاغ دستورالعمل اعتبار بخشودگی جرایم در صورت انصراف از اعتراض در مراحل دادرسی
احضار سرمربی پیکان به کمیته انضباطی فدراسیون والیبال
آمادگی احزاب برای حضور در انتخابات شوراها
معیشت مردم دغدغه هر روز دولت است
دشمنان ما نه قابل اعتمادند و نه قابل پیش‌بینی
لزوم بهره گیری از سلاح برنده «دعا» در مقابل دشمن
احزاب بر تفکیک اعتراض از اغتشاش تأکید دارند
تعهد اشتغال در خراسان رضوی ۴۵ درصد تحقق یافت
تحقق ۹۳ درصد از درآمد‌های پیش‌ بینی‌شده مالیاتی در خراسان رضوی
کیفیت هوای چند شهر صنعتی در وضعیت قرمز و ناسالم
جلسه بازاریان و اصناف با رئیس قوه قضائیه
برگزاری اجلاسیه کرسی‌های نظریه پردازی، نقد و مناظره جامعه المصطفی العالمیه
جلوگیری از تمرین ۳ بازیکن استقلال
دیدار با خانواده شهید قربان مشائی در مشهد
بحران نهاده‌ها تولید دام و طیور را تهدید می‌کند
تغییر قیمت کالاهای اساسی
هنرنمایی گروه آینه در ابرکوه
باران و برف هفته آینده میهمان فارسی هاست
پیگیری مشکلات خوزستان در بر خط مقدم ۱۷ دی ماه ۱۴۰۴
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
اعلام زمان‌بندی دقیق واریز کالابرگ الکترونیکی؛ دهک‌های ۱ تا ۷ از چه تاریخی می‌توانند خرید کنند؟
اطلاعیه وزارت رفاه درباره زمان بندی دریافت کالابرگ
میدری: کالابرگ از ۱۷ دی قابل برداشت است
سردار وحیدی: از قدرت ظاهری دشمن نباید ترسید
هیئت ویژه وزارت کشور در راه ایلام
باد و برف در راه همدان
بیانیه مجمع نمایندگان استان ایلام در پی وقوع حادثه ناگوار شهرستان ملکشاهی
قیمت جدید روغن نباتی اعلام شد
نحوه برگزاری امتحانات دانشگاه آزاد در واحد‌های استانی اعلام شد
جبران افزایش قیمت کالا‌های اساسی با کالابرگ
تداوم عملیات عمرانی و خدماتی در سطح منطقه چهار شهرداری ارومیه
تداوم رفتار خصمانه پاسخ قاطع و متناسب خواهد داشت
پزشکیان: هیچ سرمایه‌ای برای نظام بالاتر از مردم نیست
«چوپان ها»، «افسانه اوچی» و «ارزش خانواده»، آماده پخش از قاب تلویزیون
مرتکبان کشتار جمعی امروز مدعی دفاع از حقوق بشر هستند
واکنش چین به اظهارات ترامپ درباره ایران  (۱۸ نظر)
اعلام زمان‌بندی دقیق واریز کالابرگ الکترونیکی؛ دهک‌های ۱ تا ۷ از چه تاریخی می‌توانند خرید کنند؟  (۱ نظر)
جزئیات طرح جدید کالابرگ الکترونیکی اعلام شد  (۱ نظر)
مرحله جدید یارانه مادران باردار و شیرده واریز شد  (۱ نظر)
اژه‌ای: هیچ ارفاقی در برخورد با اغتشاشگران در کار نیست  (۱ نظر)
فهرست ۱۱ قلم کالای طرح معیشتی اعلام شد  (۱ نظر)
بازتاب جلسه اول محاکمه مادورو در آمریکا  (۱ نظر)
گذشت اولیای دم مرحوم خالقی از قصاص قاتل فرزند خود  (۱ نظر)
توضیح جهاد کشاورزی درباره یارانه یک میلیون تومانی  (۱ نظر)
انتشار کارت ورود به آزمون‌های استخدامی بانک کشاورزی و کمیته امداد  (۱ نظر)
کشف حجاب؛ چهره سیاسی و فرهنگی استعمار در ایران  (۱ نظر)
کادر فنی صنعت نفت آبادان در حال بررسی چند بازیکن مورد نیاز در نیم فصل دوم  (۱ نظر)
آیت‌الله جنتی: دشمن‌شناسی مردم توطئه‌ها را خنثی می‌کند  (۱ نظر)
تولید مجموعه نمایشی طنز ورثه لر در خوی  (۱ نظر)
اعلام حکم متخلفان فینال لیگ برتر کشتی آزاد  (۱ نظر)