• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۲۰۰۸۷۳۷
تاریخ انتشار: ۰۵ بهمن ۱۳۹۶ - ۱۰:۵۲
کهگیلویه و بویراحمد » اجتماعی
کهگیلویه و بویراحمد

۴۷۵ گونه گیاه دارویی استان گنجی پنهان در دل خاک

وجود ۴۷۵ گونه گیاه دارویی در کهگیلویه و بویراحمد طلای سبز و گنجی پنهان است که در دل خاک مانده و از زخم برداشت‌های بی رویه رنج می‌برد.

به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز کهگیلویه و بواحمد،  در دامنه‌های مخملین دنا، همجوار با بلوط‌های ۴۷۵ گونه گیاه دارویی، طلای سبز استان و گنجی پنهان در دل خاکهزار ساله و جنگل‌های انبوه ۴۷۵ گونه گیاهان دارویی را در خود پرورش می‌دهد، گیاهانی که سالها است هم خانه و مرهم درد مردمان این سرزمین هستند.
سرزمین کهگیلویه و بویراحمد، سرزمین آب‌ها و کوه‌ها و آبشارها، مولد گیاهانی است که هر کدام نوشدارویی بر زخم‌های مردمانش است.
دنا، این سرچشمه عظیم سخاوت، مردمانش را چه بی تکلف در پهنه مخملین خود جای داده است و چندین گونه گیاهی دارویی و خوراکی بی نظیر همچون "درمه"، "بومادران"، "پونه کوهی"، "برنجاسب"، "آویشن"، "زرآبی" یا "چای کوهی"، "بابونه"، "چوبک"، "جلپه"، "خاری"، "پشموک"، "توت سهری"، "میخک"، "انگیون"، "کارده"، "ریواس"، "پیاز وحشی" یا "تره"، "ختمی وحشی"، "بن سرخ"، "کتیرا"، "گل گاوزبان"، "بیلهر"، "خاکشیر"، "پرسیاوشان"  را به آن‌ها ارزانی می‌دارد.
این استان با دارا بودن طبیعتی متنوع، یک چهارم گونه‌های گیاهی اروپا و یک پنجم گونه‌های گیاهی کشور را در خود پرورش داده است.
گیاهان دارویی دنا، ۵۲.۲ درصد کل گونه‌های گیاهی دارویی قاره اروپا و ۲۶.۶ درصد گونه‌های گیاهی دارویی کشور را شامل می‌شوند.
دنا ۴۶ گونه گیاهی آندومیک دارد و سه گیاه دارویی و کمیاب دنیا شامل "باریجه"، "آنغوزه" و "گزانگبین" در این کوه‌ها رویش می‌کنند.
گونه‌های گیاهی منطقه حفاظت شده دنا که در سال ۲۰۱۰ میلادی از سوی "برنامه انسان و کره مسکون" به عنوان دهمین ذخیرگاه بیوسفری ایران توسط یونسکو به ثبت رسید، از ۴۵ کشور جهان بیشتر است به طوری که گونه‌های آندومیک گیاهی دنا ۱۵ برابر سوئد و ۲۰ برابر هلند و نروژ است.
عضو هیئت علمی دانشگاه یاسوج گفت: استان کهگیلویه و بویراحمد یک باغ گیاه شناسی است و منطقه حفاظت شده دنا یکی از مناطق بکر گیاهی جهان است.
دکتر عزیزالله جعفری افزود: در هر ۶۶۲ کیلومتر مربع در دنیا یک گونه گیاهی، در هر ۲۲۲ کیلومتر مربع در کشور یک گونه گیاهی، در هر هشت کیلومتر مربع استان کهگیلویه و بویراحمد یک گونه و در هر یک کیلومتر مربع در منطقه حفاظت شده دنا یک گونه گیاهی وجود دارد.
این گیاه شناس با اشاره به وجود بیش از دو هزار گونه گیاهی در استان کهگیلویه وبویراحمد گفت: در کل کشور ۷ هزار گونه و در کل قاره اروپا ۸ هزار گونه گیاهی وجود دارد.
وی با بیان اینکه می‌توانیم از گیاهان دارویی در منطقه حفاظت شده دنا ۲ هزار و ۴۰۰ نوع بهره‌برداری داشته باشیم، افزود: گیاهان دارویی این منطقه ۱۱۱ گونه خوراکی، ۲۰۰ گونه دارویی، ۸۷ گونه رنگی، ۵۰ گونه درخت و درختچه و میوه وحشی،۱۲ گونه روغنی، ۴۰ گونه صمغ‌دار،۸۷ گونه اسانس‌دار و ۲۵ گونه ادویه‌ای هستند.
اما وجود گیاهان دارویی فراوان در مناطق سردسیری و گرمسیری کهگیلویه و بویراحمد و همچنین آشنایی با خواص دارویی آن‌ها سبب شده که هم اکنون گیاهان دارویی مشتاقان بسیاری را به سوی خود بکشاند.
عضو هیئت علمی دانشگاه یاسوج در این خصوص گفت: براساس یک پژوهش میدانی مشخص شد که ۷۵ درصد مردم استان از گیاهان دارویی استفاده می‌کنند.
جعفری افزود: عوارض جانبی کمتر و ارزان بودن این روش درمانی، از مهم‌ترین علت‌های گرایش مردم به گیاهان دارویی است.
وی با بیان اینکه بیش از ۱۵۰ گونه گیاهی در طب سنتی کاربرد دارد، بیان کرد: کوکو، یکی از دارو‌های پرکاربرد برای درمان ناراحتی معده در این استان است که ۴۰ نوع گیاه مختلف در ساخت آن مورد استفاده قرار می‌گیرد.
این عضو هیئت علمی دانشگاه یاسوج، با اشاره به گیاهان پرکاربرد در این استان، ادامه داد: "برنجاسب"، "آویشن"، "گل گاوزبان" و "بابونه"، گیاهانی هستند که بیشترین استفاده از سوی مردم را به خود اختصاص داده اند.
جعفری افزود: استفاده از گیاهان به عنوان ادویه، تولید رنگ، شوینده، دفع حشرات، دفع انگل و مقابله با انواع بیماری ها، از دیگر کاربرد‌های مهم گیاهان در زندگی مردم استان شناخته شده است.
این پژوهشگر گیاهان دارویی بیان داشت: دانش سنتی منبعی لایزال و سرشار از خلاقیت است و آموزه‌های طب سنتی، عامل تولید ۷۴ درصد از ترکیبات خالص دارویی در دنیا هستند.
وی با بیان اینکه منابع دانش سنتی، قابلیت کاربرد بالایی در صنعت داروسازی دارند، بیان کرد: می‌توان با ترکیبی منطقی از دانش سنتی و مدرن، به جایگاه مناسبی در این زمینه دست یافت.
اما به نظر می‌رسد از ظرفیت گیاهان دارویی در این استان به خوبی استفاده نشده و هنوز این پتانسیل عظیم از سوی مسئولان مغفول مانده است.
مدیرکل منابع طبیعی استان گفت: به نسبت ظرفیت‌های بالا در زمینه گیاهان دارویی، هنوز نتوانسته ایم از این ظرفیت‌ها در توسعه اقتصادی استفاده کنیم.
بهشتی روی افزود: ظرفیت کشت گیاهان دارویی در این استان حدود ۲۰۰ هزار هکتار است و این در حالی است که ما تنها حدود ۹ هزار هکتار کشت کرده ایم.
وی گفت: کشت گیاهان دارویی یکی از ظرفیت‌های بی نظیر برای سرمایه گذاری در این استان است.
وی در مورد برنامه امسال این اداره کل برای توسعه کشت گیاهان دارویی گفت: در سال جاری یک طرح هزار هکتاری گیاهان دارویی در منطقه سادات امام زاده علی (ع) با مشارکت مردم در حال اجراست.
وی افزود: در این طرح گیاهانی همچون کرفس، آنغوزه و باریجه کشت می‌شود.
وی در مورد بوته کنی در سطح استان نیز اظهار داشت: اگر مردم به کشت گیاهان دارویی روی بیاورند به هیچ وجه سراغ بوته کنی نمی‌روند، زیرا درآمد بسیار خوبی دارد و جنگل و مرتع نیز تخریب نمی‌شود.
بهشتی رو بیان کرد: با توجه به ظرفیت‌های استان در نظر داریم با مشارکت مردم و در صورت تامین اعتبار سطح وسیعی از استان را زیر کشت گیاهان دارویی قرار دهیم.
به عقیده کارشناسان اگر این ظرفیت به خوبی شکوفا شود به طور قطع کمتر شاهد رشد روز افزون بیکاری جوانان و فقر و محرومیت و نداری در این استان ثروتمند و دارا خواهیم بود.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
استحمام کوتاه‌تر، صرفه‌جویی ۷ میلیون مترمکعبی آب در زنجان
دستور کار ایثارگران در زنجان؛ از ارتقای جایگاه فرزندان شهدا تا ساماندهی گلزار‌ها
تصویب ۶۲ مصوبه در میز خدمت معدن و صنایع معدنی وزارت صمت
هیدج ،شهری با گام های کتانی
آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به یک باشگاه سیاسی تبدیل شده است
برپایی نمایشگاه اسوه بسیج در اهر
لزوم حفظ وحدت و اطاعت از رهبری در جامعه اسلامی
رتبه برتر شهرستان میانه در جذب اعتبارات بانکی
معاون وزیر صمت: سیاست کاهش توقف تولید در فولاد و صنایع معدنی در صدر دستور برنامه‌های ایمیدرو است
رونمایی از مجموعه وصایای کامل شهدای آذربایجان‌شرقی
مقاومت پیروز اصلی انتخابات عراق بود
راه اندازی سامانه راه نیکان مراکز نیکوکاری در استان زنجان
تقویم روز و اوقات شرعی گیلان؛ ۳۰ آبان ۱۴۰۴
تقویم و اوقات شرعی جمعه ۳۰ آبان ۱۴۰۴ به افق قم
رقابت‌های بین‌المللی تنیس ساحلی کیش از دریچه دوربین
معرفی تیم‌های راه یافته به مرحله نیمه نهایی تنیس ساحلی BT۵۰
درخشش دانش آموز شاهین‌دژی در مسابقات کشوری قرآن، عترت و نماز
بهسازی و آسفالت راه‌های روستایی در شهرستان باروق
منطقه آزاد ارس پیشانی توسعه اقتصادی آذربایجان شرقی
ثبت‌نام بیش از ۴۰ هزار دانش‌آموز آذربایجان‌غربی در طرح ملی ایران دیجیتال
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
اعلام آمادگی دولت برای اجرای کالابرگ الکترونیک
­کشتی آزاد بازی‌های همبستگی اسلامی؛ ۱ نشان طلا و ۱ برنز ایران در ۲ وزن نخست
سومی ایران در جدول مدالی بازی‌های همبستگی اسلامی تا پایان روز دوازدهم
از بلاتکلیفی اردوگاه دانش آموزی خراسانلو تا آب آشامیدنی ارمغان‌خانه
­رحمان عموزاد نخستین آزادکار طلایی ایران
تازه ترین تصاویر حضور وزیر میراث فرهنگی در زنجان
حل مشکلات ترافیکی شرق مازندران با ساخت یک پل
پیام تسلیت رهبر معظم انقلاب درپی درگذشت فرزند حجت‌الاسلام صدیقی
شهادت دو تن از پاسداران در حین آموزش سلاح نیروهای پاسدار جوان
تصویب قطعنامه ضدایرانی در شورای حکام
ماجرای چند ماه هدر رفتن آب
همکاری ایمیدرو با شرکت روسی برای هوشمندسازی معادن
شیوه جداسازی یارانه‌های اعضای خانوار تغییر کرد
بزرگداشت هفته بسیج در زنجان با ۲ هزار عنوان برنامه
دیدار معاون رئیس جمهور با خانواده شهیدان صفاییان و محمدی
غیرحضوری شدن مدارس ابتدایی چند شهر و روستای استان مرکزی  (۲ نظر)
خط و نشان کشیدن وزیران خارجه آلمان و انگلیس برای روسیه  (۱ نظر)
راه اندازی خط تولید موتور‌های کم مصرف در سمنان  (۱ نظر)
دیپلمات روس: قطعنامه آمریکا درباره غزه بسیار مبهم است  (۱ نظر)
دورکاری پنجشنبه‌ها در ماه‌های سرد سال در استان‌های خراسان جنوبی، رضوی و شمالی  (۱ نظر)
جامعه ایران در آستانه ورود به «سیاه‌چاله جمعیتی»  (۱ نظر)
ادامه خدمت‌رسانی به سیل‌زدگان هزارانی  (۱ نظر)
استقبال ترامپ با تشریفاتی کم‌سابقه از ولیعهد عربستان  (۱ نظر)
رکوردشکنی پالایشگاه گاز شهید هاشمی‌نژاد در تأمین انرژی شمال شرق کشور  (۱ نظر)
کاهش ۴ میلیون لیتری مصرف روزانه گازوئیل  (۱ نظر)