پخش زنده
امروز: -
چندسالی با تغییرات جوی وکاهش بارشها مزارع گندم اسیرآفتی به نام سن گندم شده اند که اصلی ترین آفت غلات است.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز زنجان؛ کربلایی حسن ، کشاورز خرمدره ای است که امسال 10 هکتار اززمینهای کشاورزی خود را به کشت گندم وجو اختصاص داده است.
اواکنون با کارشناسان جهاد کشاورزی سرمزرعه است و می گوید: امسال همه زمینها را علیه سن گندم سم پاشی می کند .
این کشاورز می افزاید: سال زراعی گذشته اهمیتی به این مبارزه ندادم ومتاسفانه گندمها کیفیت رانداشتند وکسی هم ازمن خریداری نمی کرد .
سن گندم یک آفت بومی استان زنجان محسوب می شود که درسالهای مختلف خودنمایی می کند اما با مساعدشدن شرایط معمولا ازحالت نهفته بودن خارج شده وخسارات زیادی را برای کشاورزان ومصرف کنندگان گندم ایجاد می کند.
کرامتی ، معاون بهبود تولیدات گیاهی جهادکشاورزی استان زنجان می گوید: هم اکنون بهترین زمان برای مبارزه با این آفت دراستان است و اگر مقابله درستی انجام نشود زمینه برای طغیان این آفت فراهم است.
وی می افزاید: خسارات آفت سن گندم پیش از تخم گذاری باید انجام شود چرا که ممکن است ازجوانه های مرکزی آن استفاده می کند .
مدیر حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی استان زنجان هم می گوید: عملیات مبارزه از2 روز گذشته در استان آغازشده است وپیش بینی می شود امسال 130هزار هکتارعلیه آفت سن سم پاشی صورت گیرد .
خانم شب خیز می افزاید: سال گذشته این عملیات در استان زنجان به 95هزار هکتار رسید
شب خیز می گوید: هر چه در مبارزه با سن مادر موفق تر عمل شود به همان میزان جمعیت سن پوره کم تر شده و عملیات مبارزه با پوره کاهش پیدا خواهد کرد.
عسگری ، کارشناس جهادکشاورزی هم دراین زمینه می گوید: امسال با توجه به افزایش تنش محیطی کاهش دما ، کاهش بارندگی و گرم شدن نامتعادل هوا دربرخی روزها گندم تولیدی استان نسبت به حالت عادی ممکن است ضعیف باشد وبه شدت درمعرض هجوم آفت سن قرارگیرد.
رییس سازمان جهادکشاورزی استان زنجان می گوید: دراین استان به طورمتوسط سالیانه 300 هزارهکتاربه کشت گندم دیم وآبی اختصاص می یابد .
جعفری می افزاید: اگر میزان خسارت ناشی ازعوامل طبیعی پایین باشد این استان درهرسال بین 300 تا 350 هزارتن گندم تولید می کند که دوبرابرمیزان مصرف استان است .
وی می گوید: بیش ازنیمی ازمحصول گندم استان درشهرستان خدابنده تولید می شود واقدامات حمایتی ویا مبارزه ای برای سن گندم هم دراولویت نخست دراین شهرستان اجرامی شود
رییس سازمان جهادکشاورزی استان زنجان می گوید:اعتبارات خاصی برای مبارزه با سن گندم تخصیص نمی یابد چراکه آفت سن گندم یک آفت همگانی محسوب می شود که مبارزه با آن درمزارع برعهده کشاورزان است.
جعفری می افزاید: با توجه به این مساله کشاورزان باید نسبت به تغییرات محیطی حساس بوده وآموزشها ونظارت کارشناسان جهاد را مد نظر قراردهند.
معاون بهبود تولیدات گیاهی جهادکشاورزی استان زنجان می گوید: استان زنجان به دلیل مبارزه خوبی که درسال گذشته درخصوص آفت سن گندم داشت پس از خراسان واصفهان سومین استان پاک درزمینه مبارزه وتولید محصول مناسب قرارگرفت .
کرامتی می افزاید: خسارت آفت سن گندم دراستان زنجان پارسال 2 درهزار بود .
برای مبارزه با آفات بویژه آفت سن گندم 180 کارشناس درقالب40 گروه با کشاورزان استان همکاری دارند .
وی می گوید: هشدارها درمبارزه با این آفت بسیارجدی است ومبارزه حتما باید با نظرکارشناسان این حوزه انجام شود واگر غیرازاین باشد مبارزه نتیجه مطلوب را ایجاد نکرده وهزینه های کشاورزازبین خواهدرفت.
ابولطیفی ازکارشناسان مبارزه با آفت سن می گوید: پیشنهاد ما برای کشاورزان این است که عملیات سم پاشی برای مبارزه با این آفت را درساعات 5 تا 11 صبح یا 17 تا 23 شب انجام دهند تا نتیجه مطلوبی ازسم پاشی مزارع به دست آورند.
وی می افزاید: درحال حاضر به علت کاهش بارشها وسرمازدگی ها گندم استان ضعیف شده که این اتفاق مقاومت گندم تولیدی رادربرابرآفات کمتر می کند واگرسم پاشی با دقت صورت گیرد میزان خسارت مالی کشاورز کاهش می یابد .
خانم صرفی ، کارشناس هواشناسی استان هم می گوید: کشاورزان درمواقعی که سرعت وزش بادبیشتر از 40 کیلومترباشد دراجرای عملیات سم پاشی احتیاط کنند .
حیدری ، کارشناس غله استان هم می گوید: سن گندم آفتی است که وارد دانه گندم شده وازبزاق ترشح می کند وبه این ترتیب آنزیم موجود درگندم راهضم می کند که این کارموجب می شود گندم خاصیت اصلی خودرا ازدست بدهد وکیفیت آرد نانوایی راهم کاهش یابد.
رییس سازمان جهادکشاورزی استان می گوید: برای مبارزه با این آفت وکنترل ومهارآن باید کشاورزان وکارشناسان جهادهمگام شوند.
جعفری می افزاید: دراین زمینه سازماندهی ،همکاری ومشارکت شبکه های مراقبت بخش خصوصی ودولتی لازم وضروری است.
از خسارات دیگر آفت سن گندم تاثیر در نانهایی است که روزانه درسرسفره به مصرف می رسد بطوریکه آردتولیدی به علت کاهش پروتئین موجود در آن حالت چسبندگی لازم را برای پخت نان مرغوب ازدست می دهد .
*معصومه امینی