• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۲۲۷۹۳۸۱
تاریخ انتشار: ۲۶ آبان ۱۳۹۷ - ۱۱:۲۰
اردبیل » اجتماعی

پیری جمعیت ، معضلی برای آینده اردبیل

آمارها نشان می دهد در کنار خالی شدن روستاها و شلوغ تر شدن شهرها ، جمعیت کشور روز به روز پیرتر می شود. وضعیتی که شامل استان اردبیل هم می شود.

شهرهای بزرگ ایران شلوغ تر شده اند و جمعیت هر روز در پیاده رو ها تاب می خورند. اما این تصویر امروزی ، بازتاب دهنده واقعیت آینده نیست.
آمارها نشان می دهد در کنار خالی شدن روستاها و شلوغ تر شدن شهرها ، جمعیت کشور روز به روز پیرتر می شود. وضعیتی که شامل استان اردبیل هم می شود.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما ، مدیرکل ثبت احوال استان اردبیل می گوید بررسی نمودارهای آماری نشان می دهد پس از گذشت دو دهه ، 65 درصد جمعیت استان اردبیل را افرادی تشکیل خواهند داد که سن جوانی را گذرانده اند و نزدیک به 30 درصد از ترکیب جمعیتی آن زمان را افراد سالمند تشکیل خواهند داد.
اسد حسن زاده با خاطرنشان کردن اینکه پیش بینی می شود در 25 سال آینده بیش از 350 هزار نفر سالمند در استان اردبیل وجود داشته باشد می افزاید: در صورت ثابت ماندن نرخ رشد جمعیتی استان اردبیل ، در سال 1422 شمسی بالغ بر 30 درصد جمعیت استان را سالمندان تشکیل خواهند داد.
وی ادامه می دهد: در سال‌های اخیر کاهش ولادت نسبت به کل جمعیت استان را شاهد بوده ایک که به ویژه از سال 94 این روند شتاب بیشتری گرفته است و این امر نشان می‌دهد که جمعیت استان رو به سالمندی می‌رود.
وی تصریح می کند: در 25 سال آینده کاهش رشد جمعیت بر ازدواج و اشتغال نیز تاثیر خواهد گذاشت و به همین دلیل باید برنامه‌های تشویقی برای افزایش زاد و ولد مورد توجه قرار گیرند.
حسن‌زاده با اشاره به هرم سنی و ترکیب جمعیتی 1.4 درصدی در استان تصریح کرد: با توجه به تغییر شیب جمعیت در آینده با مشکلاتی در زمینه تامین نیازهای کودکان و به ویژه مواجه خواهیم شد که باید در این زمینه برنامه‌ریزی لازم انجام شود.
 پیری جمعیت، اردبیل را تهدید می کند
نگران کننده تر بودن وضعیت روستاها
رئیس سازمان برنامه و بودجه استان اردبیل می گوید: براساس آمارهای به دست آمده از سرشماری سال ۹۵ نرخ رشد در مناطق شهری استان اردبیل ۱.۶۳ درصد و در مناطق روستایی منفی ۲.۱ است.
داوود شایقی می افزاید: براساس اطلاعات به دست آمده از سرشماری سال 95 ، جمعیت استان اردبیل یک میلیون و 270 هزار و 420 نفر اعلام شده که در مقایسه با سال 90 حداکثر 22 هزار نفر افزایش یافته است که آمار چندان زیادی محسوب نمی شود
وی از کاهش سهم جمعیت استان اردبیل از جمعیت کشوری خبر می دهد و می گوید: در حالی که در سال 90 سهم جمعیت استان از کشور 1.66 درصد بوده است، این میزان در سال 95 به 1.59 درصد کاهش یافته است.
شایقی با یادآوری کاهش جمعیت روستایی استان بیان می کند: در حالی که جمعیت شهری استان از 64 درصد در سال 90 به 68.18 درصد در سال 95 افزایش یافته است اما این جمعیت در روستاها کاهش یافته و از 36 درصد به 31.82 درصد رسیده که بیشترین کاهش جمعیت روستایی مربوط به شهرستان کوثر با 4.62 درصد، نیر با 3.57 درصد و گرمی با 3.1 درصد بوده است.
 
سیمای غمبار شهرها و روستاها
به آمارها و نمودارهای جمعیتی دقیق شویم و سیمای انسانی شهرها و روستاهای استان اردبیل در سال 1422 شمسی را تجسم کنیم. دهات خالی از سکنه با فضای غمبار و سکوت کشنده شان؛ روستاهای چند خانوار محصور شده بین خیل خانه های مخروبه و خالی از سکنه ، شهرهایی با خیابان های خلوت و تک و توک پا به سن گذاشته هایی که روی صندلی پیاده روها نیم چرت نشسته اند و جوانانی که فرصت سرخاراندن ندارند و تمام کارهای اداری شان را مجازی و الکترونیکی انجام می دهند ...
بدون شک تنها مشکل سالمندان آن زمان کافی بودن حقوق صندوق های بارنشستگی نخواهد بود. استفاده از کارهای خدماتی به ویژه پرستاری و انجام امورات منزل بسیار گرانتر از زمان حاضر خواهد بود. شاید هم خیلی از سالمندان پول کافی داشته باشند اما کمک حالی برای سامان دادن امور خود پیدا نکند. اگر در کنار اینها تنهایی افسرده کننده و سایر موضوعات مانند تامین امنیت ملی و ... را هم در نظر بگیریم ، متوجه می شویم که تا دیر نشده باید شعار «فرزند کمتر ، زندگی بهتر» را فراموش کنیم.
 
اثرات منفی پیری جمعیت
کارشناسان با اشاره به اینکه در دهه ‌های آینده، اغلب کشورهای توسعه یافته با افزایش درصد افراد مسن و کاهش نیروی کار مواجه خواهند شد ، درباره پیامدهای پیری جمعیت هشدار می دهند.
آنها می گویندکاهش جمعیت فعال از نظر اقتصادی، باعث سخت تر شدن شدن تأمین امکانات و مصارف ، تحمیل هزینه های بیشتر و کاهش پس اندازها خواهد شود که این عوامل سرمایه گذاری عمومی و رشد اقتصادی را کاهش خواهند داد.
معاون آمار سازمان برنامه و بودجه استان اردبیل با یادآوری اینکه نیروی انسانی یکی از مؤلفه‌های اساسی در رشد اقتصادی جوامع محسوب می‌شود می گوید اگر به افزایش نرخ رشد جمعیت در کشور بی توجه باشیم ، در آینده مجبور به استفاده از مهاجران خارجی خواهیم شد اما این مهاجرت‌پذیری اثرات منفی فرهنگی و اجتماعی نامطلوبی را ایجاد خواهد کرد.
 
ضرورت برنامه ریزی برای تغییر شرایط
معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استاندار اردبیل با خاطرنشان کردن اینکه جمعیت استانهای مختلف کشور و به ویژه استان اردبیل رو به سالمندی می‌رود، می گوید: برنامه‌ریزی و عزم همه جانبه برای افزایش میزان فرزندآوری در جامعه بسیار ضروری تر از آن چیزی است که اغلب تصور می شود.
علی نواداد با بیان اینکه تعداد اکثر خانوارها در استان در حال حاضر دو و سه نفر است، افزود: میزان فرزندآوری در میان خانواده‌ها کاهش یافته است و مدیریت سالمندی در چشم انداز ۲۰ ساله آینده نیازمند تصمیم‌سازی در تمامی حوزه‌های مرتبط است.
وی تاکید می کند: برای برخورد با مشکل سالمندی در آینده باید از هم اکنون برنامه‌ریزی شود و در این زمینه نباید منتظر بخشنامه‌های دولتی بود چرا که بی‌توجهی در این حوزه زمینه‌ساز تشدید مشکلات در آینده می‌شود.
بدون تردید، بالا بودن جمعیت و به ویژه جوان بودن جامعه یکی از مؤلفه‌های اصلی در رشد اقتصادی و حفظ اقتدار دفاعی کشورها محسوب می‌شود . پیری جمعیت چه در سطح استان اردبیل و چه در کل کشور معضلی جدی برای آینده است و تا دیر نشده باید برای آن چاره جویی کرد. در همین رابطه کمک به افزایش پایداری خانواده ها و تشویق به فرزندآوری بیشتر نیازمند برنامه ریزی های اساسی در سطح کلان کشور است.
 
* نویسنده : یاشار پورمجید
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
نصب ۱۵ کنتور حجمی هوشمند بر روی چاه‌های مجاز اردستان
تاثیرات محیط کاری بر بیماری دیابت
کشف یک کیلوگرم تریاک بلعیده‌ شده در بردسکن
تولید پراکنده در مناطق شهری موجب پایداری شبکه برق می‌شود
لیموچی: از عملکرد بچه‌ها راضی هستم
پیشنهاد ایران برای ایجاد شبکه نوآوری گردشگری مبتنی بر هوش‌مصنوعی
جریمه روزانه ۲ هزار و ۸۰۰ خودروی فاقد معاینه فنی و آلاینده در استان کرمانشاه
تاکید بر لزوم استقلال استان‌ها در خرید و توزیع کالا‌های اساسی
طرح ساماندهی گلزار شهدای شادگان با جدیت در حال اجراست
ممنوعیت دریافت کپی مدارک هویتی با راه‌اندازی سامانه هدی
وزارت اقتصاد مامور تدوین الگوی ملی هماهنگی گمرکات شد
راه اندازی و ساماندهی ۲۰۰ پایگاه قرآنی در کانون‌های مساجد استان تهران
کاهش سقف استفاده از کارت‌های آزاد بنزین در جایگاه‌های سوخت
هشدار نارنجی هواشناسی خوزستان برای کاهش دید در محور‌های جنوبی و ساحلی
گسترش همکاری‌های دوجانبه پاکستان و عربستان در حوزه دفاعی و آموزشی
فرماندار جوانرود معرفی شد
بهره‌مندی ۴۷۵ خانوار عشایری از آب شرب سالم با اتمام پروژه آبرسانی قشلاق گوگرد علیا در خوی
آشنایی با شهید قربانعلی موری بازفتی از شهدای لالی
حضور ورزشکاران اردبیلی‌ در کاروان المپیک ناشنوایان ۲۰۲۵
چهارمحال و بختیاری میزبان جشنواره ملی مشاعره رضوی
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
آغاز پیش‌فروش ۳ محصول سایپا
تقویت توان دفاعی ونزوئلا با دریافت سامانه‌های پدافند روسی
امتناع کودکان از توالت مدرسه باعث یبوست می‌شود
رشد ۵۶ درصدی طرح های سرمایه‌گذاری در استان خراسان جنوبی
غیرحضوری شدن مدارس ابتدایی و متوسطه اول شهر‌های آلوده خوزستان تا آخر آبان
موافقت‌مجلس با کلیات طرح اصلاح قانون‌محکومیت‌های‌مهریه
واکنش محیط زیست به تخلف تکراری باغ‌وحش نیر
بازی‌های همبستگی اسلامی؛ ازبکستان، حریف تیم فوتسال ایران در نیمه‌نهایی
افشای ابعاد جدیدی از همکاری خبرنگاران شبکه ایران اینترنشنال با موساد
خام فروشی در زنجیره فولاد
وقوع زلزله ۳ و ۳ دهم ریشتری در سی سخت
زبان معیار ۱۴۰۴/۰۸/۱۸
رویای تغییر نظامی که کابوس آمریکا شد
حل تنش افغانستان و پاکستان محور گفتگوی متقی و عراقچی
ادعای رسایی درباره انتصاب دادستان دستگیر شده، صحت ندارد
آغاز پیش‌فروش ۳ محصول سایپا  (۱ نظر)
تهران تا آخر پاییز بارش باران ندارد  (۱ نظر)
اتحادیه اروپا: الفاشر تبدیل به گورستان بشریت شده است  (۱ نظر)
پیوند دو ملت ایران و پاکستان ناگسستنی است  (۱ نظر)
پلمب ۶ کافه به علت برگزاری جشن هالووین  (۱ نظر)
هوای اصفهان و ۳ شهر مجاور آلوده است  (۱ نظر)
جزییات معافیت از صدور صورت‌حساب الکترونیکی در سامانه مودیان ۱۴۰۴  (۱ نظر)
اهواز آلوده‌ترین شهر کشور  (۱ نظر)
اجرای طرح رایگان دوگانه سوز کردن خودرو‌های مدل ۹۴ به بالا در خوزستان  (۱ نظر)