• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۲۵۳۶۶۳۳
تاریخ انتشار: ۰۸ مهر ۱۳۹۸ - ۱۵:۴۱
بین الملل » تحلیلی

مقاله رجب طیب اردوغان درباره قتل خاشقجي

به گزارش سرويس بين الملل خبرگزاري صدا و سيما ، رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه در مقاله ای که در روزنامه واشنگتن پست منتشر شده است تاکید کرد ترکیه به تلاش هایش برای روشن شدن ابعاد قتل جمال خاشقجی روزنامه نگار منتقد سعودی ادامه خواهد داد.
در این مقاله آمده است:
اگر حملات 11 سپتامبر سال 2001 را کنار بگذاریم، قتل جمال خاشقجی ستون نویس روزنامه واشنگتن پست تاثیرگذارترین و جنجالی ترین حادثه قرن بیست و یکم تاکنون بوده است. پس از حادثه 11 سپتامبر هیچ حادثه دیگری چنین خطری جدی برای نظم بین المللی ایجاد نکرده یا توافقاتی را که مورد پذیرش جهان بوده، به چالش نکشیده است. اینکه با گذشت یک سال از این حادثه، هنوز جامعه بین المللی اطلاعات بسیار کمی از اتفاقاتی که روی داد دارد، مایه نگرانی است. اینکه همه ابعاد قتل این روزنامه نگار سعودی روشن خواهد شد یا خیر، مشخص خواهد کرد که کودکان ما در آینده در چه جهانی زندگی خواهند کرد.
در پی مرگ خاشقجی دولت من سیاست شفافیت را در پیش گرفت. در طول سال گذشته، دستگاه اطلاعاتی ترکیه و نیروهای مجری قانون به همراه دیپلمات ها و دادستان ها همکاری نزدیکی با همتاهای خود داشتند و گام هایی برداشتند تا مخاطبان داخلی و خارجی را از این ماجرا آگاه کنند. مقامات ترکیه یافته های خود را در اختیار عربستان سعودی و دیگر کشورها از جمله آمریکا، روسیه، آلمان، فرانسه و انگلیس نیز قرار دادند. ما همچنین با اگنس کالامارد مخبر ویژه سازمان ملل در زمینه اعدام های فراقانونی، بدون محاکمه یا خودسرانه که تحقیقات بین المللی در این زمینه انجام داد همکاری کردیم. در نهایت ما درخواست کرده ایم که عربستان قاتلان خاشقجی را به ترکیه یعنی همان جایی که مرتکب این جنایت شدند، بازگرداند.
واکنش ترکیه به قتل ستون نویس روزنامه واشنگتن پست بر اساس علاقه ما به حفظ نظام بین المللی مبتنی بر قوانین است. بنابراین ما با این قضیه که ماجرای قتل خاشقجی در چارچوب اختلاف دوجانبه عربستان و ترکیه دیده شود مخالف هستیم. ترکیه همواره عربستان سعودی را به عنوان دوست و متحد خود دیده است و از این پس نیز همینطور خواهد بود. بنابراین دولت من به درستی بین اوباشی که خاشقجی را کشتند و ملک سلمان و افراد وفادار به وی تفاوت قائل می شود.
دوستی دیرینه ما لزوما باعث سکوت در برابر یکدیگر نمی شود. بلکه به عکس همانطور که یک ضرب المثل ترکی در این مورد داریم، «دوست واقعی حقایق تلخ را بیان می کند».
جوخه 15 نفری مرگ، که خاشقجی را در کنسولگری عربستان در استانبول کشتند و بدنش را قطعه قطعه کردند، منافع دولت در سایه در داخل پادشاهی عربستان را تامین می کردند و اقدام آنها در جهت منافع کشور یا ملت عربستان نبود. اگر ما عقیده دیگری داشتیم، این وحشیگری را به عنوان مشکلی دوجانبه بررسی می کردیم. ولی ما اتفاقی را که افتاد، به عنوان مسئله ای حقوقی و نه سیاسی بررسی می کنیم و نظر ما بر اینست که فقط دادگاه های ملی و بین المللی می توانند عدالت را برقرار کنند.
ترور خاشقجی اقدامی غم انگیز و همچنین نقض مصونیت دیپلماتیک بود. اینکه قاتلان با گذرنامه دیپلماتیک آمدند و یک ساختمان دیپلماتیک را به صحنه جنایت تبدیل کردند - و ظاهرا دیپلمات ارشد عربستان در استانبول هم در تلاش برای مخفی کردن این جنایت به آنها کمک کرد - بدعت بسیار خطرناکی را بنا می نهد. شاید از این خطرناک تر، مصونیتی باشد که به نظر می رسد برخی از این قاتلان در عربستان از آن برخوردار شده اند.
روشن است که پرسش های زیادی در مورد روال دادگاه ها در عربستان وجود دارد. نبود شفافیت - تقریبا به طور کامل - در مورد محاکمه، نبود دسترسی عموم به اتفاقاتی که در جلسات دادگاه می افتد و همچنین ادعاهایی که در خصوص آزادی برخی از قاتلان خاشقجی وجود دارد، مانع از آن می شود که انتظارات جامعه بین المللی محقق شود و این باعث می شود وجهه عربستان سعودی خدشه دار شود که ترکیه به عنوان دوست و متحد عربستان خواهان این اتفاق نیست.
برای توجیه این نبود شفافیت به بهانه امنیت ملی، تلاش هایی در حال انجام است. بین اینکه فردی همه توان خود را برای تحویل دادن تروریست ها به قانون به کار گیرد و اینکه کسی مرتکب قتل از پیش برنامه ریزی شده به سبب دیدگاه های سیاسی فردی شود، تفاوت بسیار فاحش است. به عنوان مثال ربودن آدولف آیشمن جنایتکار جنگی نازی، کاملا قانونی بود. اما این مضحک است که بگوییم قتل خاشقجی به هر شکل به آرمان عدالت کمک کرده است.
ترکیه این قول را می دهد که در آینده به تلاش های خود برای روشن کردن ابعاد قتل خاشقجی ادامه خواهد داد. ما به طرح همان پرسش هایی که من سال گذشته در مقاله ام در همین روزنامه مطرح کردم ادامه خواهیم داد: بقایای جسد خاشقجی کجاست؟ چه کسی مجوز کشتن این روزنامه نگار سعودی را امضا کرد؟ چه کسی 15 قاتل وی را که یک متخصص پزشکی قانونی هم بین آنها بود با دو هواپیما به استانبول اعزام کرد؟
به نفع ما و به نفع بشریت است که اطمینان حاصل کنیم چنین جنایتی هرگز هیچ جای دیگری تکرار نخواهد شد. مبارزه با مصونیت های قانونی آسان ترین راه برای رسیدن به این هدف است. ما مدیون خانواده جمال هستیم.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
ورود کاوران شهیدان خوشنام به شهر لنده
برگزاری مانور شبیه سازی آلودگی منابع آب در ارسنجان
توصیه های بهداشتی در شرایط نارنجی آلودگی هوا
فضای عمومی تربت جام معطر به عطر شیهد گمنام وطن
افتتاح طرح‌های ارتباطی متمرکز در روستای کوهستانی شهرستان علی آبادکتول
غیر حضوری شدن مدارس برخی شهرهای آذربایجان شرقی
امیر حسین زارع چهارمین طلا تیم ملی کشتی آزاد را به ارمغان آورد
زمان‌بندی قطع برق چاه‌های مجاز کشاورزی در استان
بررسی مسائل ومشکلات کمپ‌های ترک اعتیاد ماده ۱۶
سردار سلیمانی: صهیونیست‌ها خون‌ریزتر از چنگیزخان هستند
طلای روح‌الله رستمی در پاراوزنه‌برداری
روزنمایی از ترجمه کتاب اسفار اربعه ملاصدرا به زبان ترکی
گردهمایی گروه‌های تربیتی صالحین در مرکز استان
هوای شهر‌های ارومیه، مهاباد و شاهین دژ، ناسالم برای گروه‌های حساس
مراسم عزاداری ایام شهادت حضرت فاطمه زهرا (س) در مصلی ارومیه
فرهنگ عذرخواهی در میان مدیران، کمرنگ شده است
فراز‌هایی از خطبه‌های نماز جمعه شهر‌های گلستان؛ جمعه ۳۰ آبان
اجرای هزار برنامه به مناسبت هفته بسیج در اصفهان
تشییع پیکر شهید گمنام در پارسیان
آذرپیرا سومین طلای کشتی آزاد را کسب کرد
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
امامی، آذرپیرا و زارع به دیدار فینال راه یافتند - قاسم پور در دیدار رده بندی
اعلام آمادگی دولت برای اجرای کالابرگ الکترونیک
­کشتی آزاد بازی‌های همبستگی اسلامی؛ ۱ نشان طلا و ۱ برنز ایران در ۲ وزن نخست
حل مشکلات ترافیکی شرق مازندران با ساخت یک پل
سومی ایران در جدول مدالی بازی‌های همبستگی اسلامی تا پایان روز دوازدهم
ماجرای چند ماه هدر رفتن آب
پیام تسلیت رهبر معظم انقلاب درپی درگذشت فرزند حجت‌الاسلام صدیقی
­رحمان عموزاد نخستین آزادکار طلایی ایران
سفر رئیس جمهور به قزوین
واکنش زلنسکی به توافق پایان دادن به جنگ روسیه و اوکراین
از بلاتکلیفی اردوگاه دانش آموزی خراسانلو تا آب آشامیدنی ارمغان‌خانه
تازه ترین تصاویر حضور وزیر میراث فرهنگی در زنجان
شهادت دو تن از پاسداران در حین آموزش سلاح نیروهای پاسدار جوان
تشکیل کار گروه اضطرار آلودگی هوا
آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به یک باشگاه سیاسی تبدیل شده
غیرحضوری شدن مدارس ابتدایی چند شهر و روستای استان مرکزی  (۲ نظر)
خط و نشان کشیدن وزیران خارجه آلمان و انگلیس برای روسیه  (۱ نظر)
دورکاری پنجشنبه‌ها در ماه‌های سرد سال در استان‌های خراسان جنوبی، رضوی و شمالی  (۱ نظر)
راه اندازی خط تولید موتور‌های کم مصرف در سمنان  (۱ نظر)
جامعه ایران در آستانه ورود به «سیاه‌چاله جمعیتی»  (۱ نظر)
ادامه خدمت‌رسانی به سیل‌زدگان هزارانی  (۱ نظر)
استقبال ترامپ با تشریفاتی کم‌سابقه از ولیعهد عربستان  (۱ نظر)
رکوردشکنی پالایشگاه گاز شهید هاشمی‌نژاد در تأمین انرژی شمال شرق کشور  (۱ نظر)
بامداد مرگبار در پایتخت؛ ۴ فوتی در تصادفات آخرین جمعه آبان ماه  (۱ نظر)
مصرف ۳ تا ۵ برابری برق در کولر‌های گازی  (۱ نظر)
آمریکا و سه کشور اروپایی «توافق قاهره» را کشتند  (۱ نظر)
وداع مردم فارس با شهدای گمنام  (۱ نظر)