• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۲۵۹۹۷۷۸
تاریخ انتشار: ۲۷ آذر ۱۳۹۸ - ۱۸:۵۴

ناکامی‌ها در سیاست‌ خارجی عربستان

سیاست خارجی عربستان سعودی در چهار سال گذشته مبتنی بر رویکردهای اشتباه بوده است.

ناکامی‌ها در سیاست‌ خارجی عربستانبا روی کار آمدن سلمان بن عبدالعزیز پادشاه کنونی عربستان؛ مجموعه‌ای از تغییرات عمیق در ساختار سیاسی، اجتماعی و فرهنگی سعودی به‌ وجود آمد که تأثیرات قابل توجهی بر سیاست‌گذاری‌های این کشور در قبال مسایل منطقه‌ای و بین‌الملل داشت. یکی از این تغییرات، رویکرد تدریجی بود که برای حفظ قدرت پادشاهی در خانواده سلمان و انتقال پادشاهی عربستان به نسل سوم خاندان سعودی دنبال شد و با ولیعهدی محمد بن سلمان فرزند سلمان بن عبدالعزیز و سرکوب مخالفان وی در شاخه‌های مختلف خاندان سعودی آشکار گردید.
محمد بن سلمان به تدریج در زمینه‌های سیاسی و اقتصادی، و بین المللی کنترل اوضاع این کشور را در دست گرفت، اما با توجه به ویژگی‌های شخصیتی که داشت، دست به اقداماتی زد که کاملاً در تناقض با مبانی سیاست خارجی سعودی‌ها بود. از جمله امروز شاهد هستیم که عربستان به‌جای کاهش تنش با کشورهای منطقه و تعامل مثبت و سازنده با کشورهای عربی، اسلامی و همسایه؛ در پی بهبود مناسبات خود با رژیم صهیونیستی است و برای اجرای پروژه‌های آمریکا و صهیونیستی، جنگ یمن و محاصره قطر و افزایش اختلاف با گروه‌های فلسطینی، تنش با کویت و عمان و اردن و مصر و... و دشمنی با عناصر محور مقاومت منطقه را در پیش گرفته است.
سایت الخلیج آنلاین در گزارشی با اشاره به افزایش رویکرد تهاجمی در سیاست خارجی عربستان و تسلط محمد بن سلمان بر ارکان تصمیم گیری عربستان سعودی می‌نویسد: "اگرچه که عربستان سعودی در چند ماه اخیر تلاشهایی را برای بازسازی رویکردهای تهاجمی گذشته آغاز کرده است ولی قرائن متعددی وجود دارد که این کشور با بهره گیری از روشهای نرم، همچنان به دنبال دخالت در امور داخلی کشورهای منطقه و تحمیل اراده سیاسی خود با روشهای کم هزینه تر است."
بر اساس این گزارش "برای نمونه رخدادهای اخیر در لبنان و عراق که منجر به بروز اغتشاشات سیاسی و امنیتی در این کشورها شد در کنار تلاش کم سابقه رسانه های وابسته به سعودی از جمله تلویزیون ایران اینتر نشنال، العربیه و ..‌. برای موج سواری بر اعتراضات مردمی اخیر در ایران نشانه های روشنی از تداوم رویکرد مداخله جویانه سعودی در کشورهای منطقه است.‌"
به نظر میرسد مهمترین دلیل این تغییرات در سیاست خارجی عربستان، بلند پروازی و بی تجربگی بن سلمان در عرصه حکمرانی و کم توجهی به واقعیت‌های منطقه و جهان است.
سیاست خارجه عربستان سعودی در 4 سال گذشته قربانی بلند پروازی و بی تجربگی محمد بن سلمان شده است.
برخی از بحران‌هایی که این کشور در این دوره با آن روبرو شده است عبارت است:
- مداخله نظامی در یمن در سال 2015 که باعث فرسایش توان نظامی و اقتصادی عربستان سعودی شده و بحران انسانی را در این کشور پدید آورده تنفر عمومی از عربستان را میان افکار عمومی دنیا تشدید کرده است.
- اعدام شیخ نمر باقر النمر روحانی شیعه عربستان در ژانویه سال 2016 که فراتر از یک اقدام داخلی بود و باعث ایجاد دردسرها و درگیری‌های منطقه‌ای برای عربستان شد.
- بحران در مناسبات عربستان سعودی و قطر در ژوئن سال 2017 که به قطع مناسبات ریاض با دوحه منجر شد و هزینه‌های زیادی برای ریاض و متحدان این کشور ایجاد کرد.
- بازداشت و اجبار سعد حریری نخست وزیر لبنان به استعفا که در نوامبر سال 2017 و در جریان سفر وی به ریاض انجام شد.
- کشته شدن جمال خاشقجی روزنامه‌نگار منتقد عربستان در کنسولگری این کشور در ترکیه در اکتبر سال گذشته. این جنایت علاوه بر تخریب وجهه عربستان، خسارت‌های اقتصادی بالغ بر صدها میلیون دلار به این کشور وارد کرد.
- درک نادرست رژیم آل‌سعود از تحولات و خیزش‌های مردمی در کشورهای عربی و آفریقایی و مداخله در امور داخلی این کشورها.
از جمله پیامد‌های سیاست خارجی بن‌سلمان این است که هم‌پیمانان قدیمی عربستان را یکی پس از دیگری از این کشور جدا کرده است .
از دیگر مؤلفه‌های تأثیرگذار بر سیاست خارجی عربستان سعودی ، اتکای این کشور به حمایت‌های دولت‌های غربی به‌ویژه آمریکا و وابستگی سیاست داخلی و بین‌المللی آن به برنامه کاری آمریکا در منطقه است.
عربستان با استفاده از حمایت‌های آمریکا به مقابله با ایران از طریق تشکیل ائتلاف‌های جدید در منطقه پرداخت و تلاش کرد با استفاده از اهرم‌های اقتصادی کشورهای دیگر را به پیشبرد برنامه‌های منطقه‌ای خود و آمریکا ترغیب کند.

-------------------------
تحلیل / امین نجار

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
پیش بینی پرداخت کالابرگ برای حداقل 7 دهک درآمدی در بودجه سال آینده پیش بینی شده است.
اخبار البرز در یک نگاه در روز ۱۱ بهمن
یک میلیارد دلار طرح مصوب در حوزه سرمایه‌گذاری خارجی
تأکید رئیس جمهور بر توسعه عدالت آموزشی و اصلاح نظام یارانه‌ای
امکان رفع تعهد ارزی صادرکنندگان در شعب منتخب بانکی
برگزاری مراسم بزرگداشت یوم الله ۱۲ بهمن در کرمانشاه
۱۵ بهمن ماه؛ آغاز اکران فیلم‌های جشنواره فجر در سینما‌های خوزستان
ساختمان حادثه دیده در انفجار بندرعباس، لوله کشی گاز داشته است
تعیین تکلیف قیمت محصولات ایران‌خودرو تا یک هفته آینده
  کرمان از قطب‌های فعال و پیشرو در طرح ملی نهضت مدرسه‌سازی
آغاز عملیات اجرایی طرح‌های ملی در حوزه نوسازی بافت‌های فرسوده
امضای تفاهم‌نامه ساخت ۱۰۰ هزار مسکن کارکنان جهاد، بین وزرای راه و جهادکشاورزی
افتتاح ۱۵۰ هزار واحد مسکن حمایتی شهری و روستایی در دهه فجر
بیش از ۱۹۰۰ میلیارد ریال طرح بازآفرینی شهری؛ آماده افتتاح در دهه فجر
ابلاغ مصوبه بازنگری طرح جامع شهر جهرم
افزایش شمار جانباختگان حادثه انفجار ساختمان در بندرعباس
مبارزه با علف‌های هرز در ۲۰ هزار هکتار از کزارع فارس
هوای سمنان گرم و غبار آلود می شود
اجرای طرح سلام محله در آذربایجان شرقی
پیام مشترک امام جمعه و استاندار کرمانشاه در محکومیت اقدام اتحادیه اروپا علیه سپاه پاسداران انقلاب اسلامی
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
دبیر شورای امنیت ملی با پوتین دیدار کرد
شنیده شدن صدای مهیبی در بندرعباس
ساترا تحریم شد
فوت قهرمان کشتی آسیا بر اثر انفجار گاز
خبر ترور فرمانده نیروی دریایی سپاه کذب است
اقدام اروپا علیه‌ ایران برای‌‌ جبران تحقیر از سوی آمریکا و روسیه
خبر مثبت علی لاریجانی از پیشرفت مذاکرات
حضور رهبر انقلاب در حرم امام خمینی (ره)
فرمانده کل ارتش: دست ما روی ماشه است
اختصاص بودجه به واحد‌های نهضت ملی مسکن در کهگیلویه و بویراحمد
تقویم روز و اوقات شرعی گیلان، ۱۱ بهمن ۱۴۰۴
تقویم و اوقات شرعی شنبه ۱۱ بهمن ۱۴۰۴ به افق قم
تولید سالانه ۲۰ هزار تن محصولات شیلاتی در استان زنجان
یک کشته و ۱۴ مصدوم در حادثه انفجار واحد مسکونی در بندرعباس
هیچ ایرانی نباید از خرداد ۱۴۰۵ بدون بیمه باشد
سپاه از قوی‌ترین و مؤثرترین نیرو‌های ضد تروریستی در دنیاست  (۳ نظر)
جابه‌جایی بیش از ۳۰ میلیون تن کالا در محورهای برون‌شهری استان فارس  (۱ نظر)
هفت توصیه کلیدی برای داشتن خواب شبانه بهتر  (۱ نظر)
هشدار سخنگوی سپاه به آمریکا؛ برای همه سناریو‌ها برنامه داریم  (۱ نظر)
نیرو‌های مسلح ایران، انگشت برماشه آماده‌اند  (۱ نظر)
دشمنان لجوج ایران در تجاوز نظامی و ایجاد آشوب شکست خوردند  (۱ نظر)
فوت قهرمان کشتی آسیا بر اثر انفجار گاز  (۱ نظر)
اقدام سیاسی و غیرقانونی اتحادیه اروپا علیه سپاه  (۱ نظر)
بازداشت ۷۰ عامل اصلی و تخریبگر اموال مردم در استان مرکزی  (۱ نظر)
جزئیات جدید درباره گواهینامه موتورسیکلت برای بانوان  (۱ نظر)
پاداش پایان خدمت فرهنگیان بازنشسته ۱۴۰۴ کامل پرداخت شد  (۱ نظر)
دستگیری ۱۶ لیدر اصلی فراخوان‌های اغتشاش در نکا  (۱ نظر)
برخورداری از دانش حقوقی از الزمات یک مامور پلیس  (۱ نظر)
قالیباف: دیکته کردن را مذاکره نمی‌دانیم و نمی‌پذیریم  (۱ نظر)
جشن هلهله فرشتگان در شهرکرد  (۱ نظر)