• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۲۶۴۹۶۲۵
تعداد نظرات: ۱ نظر
تاریخ انتشار: ۳۰ بهمن ۱۳۹۸ - ۱۵:۵۶
خراسان رضوی » اجتماعی
گزارش مکتوب:

آسبادهای نشتیفان خواف، شاهکار مهندسی ایران باستان

 آسبادهای نشتیفان خواف یکی از شاهکارهای باستانی جهان  است که با بهره گیری از نیروی طبیعت در سالیان دور چرخ زندگی مردم را می چرخاند و آلودگی  آسیاب ‌های صنعتی کنونی را هم نداشت، اکنون برای بقاء در لیست انتظار ثبت در فهرست جهانیست .

به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، مرکز خراسان رضوی، آسبادهای نشتیفان خواف یکی از  مجموعه های  تاریخی در خراسان رضویست آسبادهای نشتیفان خواف، شاهکار مهندسی ایران باستانکه می توان گفت یکی از بزرگترین مجموعه های خشت، گل و چوبی تاریخی ایران و همچنین از مجموعه آسبادهای تاریخی کشور محسوب می شود .

این مجموعه ی تاریخی به یاد مانده از دوران صفوی در روستای نشتیفان خواف به عنوان میراث بومی و شگرد صنعتی دوران باستان، بیانگر توسعه فنی و دانش کاربردی پیشینیان ما در منطقه خواف است  که از یک طرف  سازگاری مردم این مناطق با محیط زیست و از طرف دیگر توانایی آنها در بهره گیری از انرژی های پایدار طبیعی را نشان می دهند.

بیشتر محققان بر این باورند که مردم شرق ایران نخستین  بار از نیروی باد در آسبادها برای خرد کردن گندم و بالا بردن آب استفاده کرده اند؛ این صنعت از ایران به اروپا، چین، هند و مصر انتقال یافته است. امروزه محدوده ای که در آن آثار آسبادها قابل مشاهده است شامل سیستان، خراسان جنوبی، رضوی و بخش هایی از افغانستان است.

آسبادها نماد فناوری شرق کشور است که از انرژی پاک استفاده می کند؛ آسبادهای نشتیفان برای استفاده بهینه از وزش باد های قوی، مداوم و ۱۲۰ روزه سیستان ساخته شده اند که این بادها پره‌ های چوبی آسباد ها را به حرکت در می ‌آوردند و باعث آسیاب شدن گندم‌ می ‌شدند. ساختار این آسباد ها از دو قسمت تشکیل شده که در قسمت پایین آن سنگ رویین و زیرین و انبار ذخیره غلات وجود دارد و در قسمت بالایی چرخ و پر آسباد با مصالح چوبی مستقر است.

روزی حلال از چرخش پره های آسبادهای نشتیفان 

درباره  ریشه  نام شهر نشتیفان اطلاعاتی در دست است که در واقع قصه ای عامیامه در خود شهر است ، نام این شهر نیز ترکیبی از دو آسبادهای نشتیفان خواف، شاهکار مهندسی ایران باستانکلمه ی «نش» که محلی شده «نیش» به معنای نیش عقرب بوده که مناطق کویری مملو از این جانور می باشد، و تیفان که محلی شده «توفان» بوده و در تمام ایام سال این منطقه یعنی نشتیفان شاهد وزش بادهای موسمی است. با توجه به شرایط جغرافیایی که منطقه نشتیفان دارا ست  اهالی آن از زمان های دور به فکر بهره برداری از این شرایط طبیعی بوده اند تا با ساخت آسیابهای بادی از نیروی جنبشی آن برای  آرد کردن گندم نیز استفاده کنند. از این شاهکار مهندسی هم چنین در کارهای دیگر مانند پمپ کردن آب استفاده می کنند که به آن پمپ بادی گفته می‌شود.

چگونگی حرکت این آسیابهای بادی هم در نوع خود شنیدنیست،احمدی کارشناس میراث فرهنگی وآثار تاریخی می گوید: این آسیابها دارای چرخ و پره های غول آسا شامل ۴۸ بال و ۳۲ پر و ۸ درگاه است  و بر بام آسیاب و برای وزش باد قرار گرفته اند. اندام این چرخ و پر از خرپلی سنگین و محکم ساخته شده اند و باد با عبور از دروازه ‌ای بادگیری به زوایای درگاه ‌های هشت‌گانه می‌ رسد و چرخ و پر را به حرکت در می‌آورد. از حرکت چرخ و پر نیرویی به تیر آسیاب منتقل می ‌شود و چون سر دیگر به سنگ رویی آسیاب متصل است، لاجرم سنگ هماهنگ با گردش تیر باید بچرخد و می‌چرخد و هر چه باد سریع‌تر بوزد سنگ گردش سریع‌تری دارد و چون سنگ به سرعت بچرخد مقدار گندم زیاد تری را به میان سنگ‌ها می ‌برد و آسیاب می کند.

مجموعه تاریخی آسبادهای نشتیفان  با توجه به ساخت و معماری جذاب و جالبی که دارد به‌ عنوان یکی از جاذبه‌ های مهم گردشگری آسبادهای نشتیفان خواف، شاهکار مهندسی ایران باستانخراسان رضوی به شمار می ‌رود که سالانه صدها گردشگر خارجی و هزاران گردشگر داخلی از آن دیدن می ‌کنند.

فرماندار خواف  با اشاره به اینكه آسبادهای نشتیفان در خواف به عنوان آثار بهره مند از فناوری تاریخی، هنر معماری و ارزش فرهنگی در جهان شناخته شده و وجهه جهانی داردمی گوید : بازدید از این آثار با مشاهده فناوری نحوه كار و آرد شدن گندم كه متعلق به هزاران سال پیش است، موجب شگفتی گردشگران خارجی است.

سنجرانی با اشاره به اینکه در شهرستان خواف بیشتر آسبادها تخریب شده و فقط در نشتیفان آسبادها به صورت منسجم در كنار هم ایستاده و برافراشته اند می افزاید: در طول سه ماه پاییز امسال دست كم 80 تور برنامه ریزی شده غیر از گردشگرانی كه به صورت شخصی و خانوادگی مراجعه می كنند، با حضور دراین شهرستان از آسبادهای نشتیفان بازدید كرده اند.

 همچنین مکرمی فر مدیر کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان رضوی به تازگی اعلام  کرده است که این آثار تاریخی طبق درخواست سازمان میراث فرهنگی مبنی بر تهیه و تحویل پرونده ثبت جهانی آسبادهای نشتیفان امسال ، در صف اول ثبت فهرست جهانی یونسکو قرار دارد.

برای اطلاع از آخرین اقدام انجام شده در باره ثبت جهانی آسبادها به سراغ  رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری شهرستان خواف گفتگو کردم  .

با عقیده، آسبادهای نشتیفان را  یکی از گزینه های اصلی کشور برای  ثبت در فهرست یونسکو می داند  و  می گوید: ثبت این تعداد آسبادهای نشتیفان خواف، شاهکار مهندسی ایران باستانآسباد درفهرست ملی کمک زیادی در تهیه وتدوین پرونده ثبت جهانی آسبادها خواهد داشت.

مدیر پایگاه میراث فرهنگی آسبادهای ایران هم با اشاره به اینکه  تاکنون430 آسباد در کل ایران شناسایی و  124 آسباد در شهرستان خواف شناسایی شده که از این تعداد  107  آسباد به صورت اضطراری مرمت شده است می افزاید : با توجه به ثبت موقت آسبادهای ایران در فهرست میراث جهانی و انجام مراحل ثبت جهانی آسبادها، مرمت و احیای این آثار تاریخی در شهرستان خواف می تواند نقش مهمی در این اقدام داشته باشد.

محمد رکنی افزود : تمام آسباد های خراسان رضوی در فهرست ثبت ملی قرار گرفته اند و هم اکنون در حال شناسایی آسباد های استان های خراسان جنوبی و سیستان و بلوچستان هستیم تا آن ها نیز پس از شناسایی به ثبت ملی برسند.

وی گفت: زمانی تمام آسبادها به ثبت جهانی میرسند که کل آسبادهای ایران شناسایی شوند و سازمان میراث فرهنگی همه  آن ها را آسبادهای نشتیفان خواف، شاهکار مهندسی ایران باستانبه ثبت ملی برساند و پس از ثبت شدن در فهرست آثار ملی این آثار ثبت جهانی می شوند.

آسبادهای نشتیفان  که سال های گذشته در زندگی و معاش مردم نقش فراوان داشته اند امروزه نیز به عنوان یك اثر ارزشمند تاریخی باید به شكل مناسب و مطلوب نگهداری و حفاظت شوند.ثبت جهانی این اثر ماندگار ایران زمین می تواند علاوه برحفظ این اثرتاریخی ، نقش مهمی در رونق گردشگری در منطقه محروم ومرزنشین خواف داشته باشد .

 

 

نویسنده: زهرا احمدی

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظرات بینندگان
انتشار یافته: ۱
مال دوران سلجوقیانه
نظر شما
آخرین اخبار
بازی‌های همبستگی اسلامی؛ سومین نشان طلای کاروان ایران بر گردن صادقی
درخشش ورزشکار خراسان رضوی در بازی‌ های همبستگی کشورهای اسلامی
سفیر جدید غنا رونوشت استوارنامه خود را تسلیم وزیر امور خارجه کشورمان کرد
برگزاری انتخابات شورای دانش آموزی در گلستان
تأکید وزیر امور خارجه بر احصاء ظرفیت‌های فرهنگی، تاریخی و اقتصادی استان یزد
سفیر جدید اتریش رونوشت استوارنامه خود را تسلیم عراقچی کرد
برگزاری جشنواره نخستین واژه «آب» در مدارس ابتدایی لرستان
آمادگی ۹۵ درصد نانوایی‌های بردسکن در مقابله با بحران سوخت
حمایت از واحد‌های تولیدی
سقوط هواپیمای نظامی ترکیه
اطلاعیه کارگروه شرایط اضطرار آلودگی هوای استان مرکزی
راهیابی عباسی به فینال ۵۰ متر کرال پشت
خرید بیش از ۸۰ تابلوی علایم و چراغ راهنمایی و رانندگی در هوراند
بازرسی و کنترل خودرو‌های حمل دام در محور سوادکوه
بهشتی در یک‌ضرب صاحب نشان برنز شد
پیام تسلیت رهبر انقلاب، مرهمی بر دل خانواده و دوستداران مرحوم صابر کاظمی
اجرای استانداردهای اجباری در حوزه‌های غذایی و زیستی ضرورتی اجتناب‌ناپذیر است
پرداخت ۲۷۰ میلیارد تومان از مطالبات مراکز درمانی و داروخانه‌های طرف قرارداد تأمین اجتماعی زنجان
لیگ کانوپولو بانوان؛ صدرنشینی نوین تهران در نیم فصل نخست
تشییع پیکر ذاکر اهل بیت در شهرستان هامون
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
فروش فوق‌العاده ۲ محصول سایپا از فردا
تیم ملی فوتبال ایران وارد شهر العین شد
شهادت ستوان یکم ولی زاده، مدافع نظم و امنیت در رامشیر
بازدید سرلشگر موسوی از ساختمان شیشه‌ای صدا و سیما
تقویم و اوقات شرعی زنجان در ۲۰ آبان ۱۴۰۴
خبر‌های خوش از پرداخت مطالبات دارو
کلاهبرداری به بهانه حمل بار و اثاثیه
استقلال ملی، مسیر رسیدن به پیروزی و اقتدار
قدردانی مردم انگلیس از مرد مسلمانی که جان چندین نفر را نجات داد
باید ذات مداخله‌جوی غرب را بازشناسی کرد
اخبار کوتاه از مناطق مختلف کهگیلویه و بویراحمد
اقدامات وزارت خارجه برای ائتلاف‌سازی با قدرت‌های نوظهور
واکنش رئیس سازمان حفاظت محیط زیست به ماجرای سفر ۵۰ میلیاردی برزیل
مصوبات کارگروه اضطرار آلودگی هوای تهران اعلام شد
منابع مرحله پنجم کالابرگ برای هفت دهک تامین شد
آغاز پیش‌فروش ۳ محصول سایپا  (۱ نظر)
فروش فوق‌العاده ۲ محصول سایپا از فردا  (۱ نظر)
شهادت ستوان یکم ولی زاده، مدافع نظم و امنیت در رامشیر  (۱ نظر)
اهواز آلوده‌ترین شهر کشور  (۱ نظر)
اجرای طرح رایگان دوگانه سوز کردن خودرو‌های مدل ۹۴ به بالا در خوزستان  (۱ نظر)
ماجرای دنباله دار پرستار قاتل نوزادان در انگلیس  (۱ نظر)
پایداری هوا و انباشت آلاینده‌ها در اصفهان تا پایان هفته  (۱ نظر)
اعتراف صریح ترامپ، اثبات جنایت آمریکا در همه محاکم  (۱ نظر)
درگذشت مادر شهیدان متحدی در بسطام  (۱ نظر)
اجرای پویش سلامت علوی طرح شهید رئیسی در بروجرد  (۱ نظر)
آلودگی هوا عامل مرگ بیش از یکهزار و ۶۰۰ نفر در خوزستان  (۱ نظر)
بررسی پیشرفت طرح‌های نهضت ملی مسکن در شهر‌های جدید پرند، فولادشهر و بینالود  (۱ نظر)