• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۲۶۹۴۰۷۲
تاریخ انتشار: ۳۰ فروردين ۱۳۹۹ - ۲۳:۲۱
آذربایجان غربی » اجتماعی
گزارش مکتوب؛

پهنه ی فیروزه‌ای آذربایجان میزبان پرندگان مهاجر

با مساعد شدن نسبی شرایط زیستی در حوضه آبریز دریاچه ارومیه، فلامینگو‌ها در دریاچه ماندگار و جمعیت آن‌ها دوچندان شده است و این در حالیست که در سال‌های اخیر از این پرنده بومی، تنها اسمی باقی مانده بود.

پهنه فیروژه‌ای آذربایجان میزبان پرندگان مهاجربه گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکزآذربایجان غربی ،پیش از بروز بحران آبی دریاچه ارومیه، پارک ملی این دریاچه میزبان ده‌ها هزار پرنده از جمله فلامینگو‌ها و پلیکان بود و یکی از مهمترین زیستگاه‌های جوجه آوری پرندگان در خاورمیانه محسوب می‌شد که با پسروی و شوری آب دریاچه تمامی این پرندگان ترکِ یار و دیار کردند.

با بحرانی شدن اوضاع دریاچه ارومیه چندسالی بود که از حضور فلامینگو‌ها و سایر پرندگان آبزی و کنارآبزی در حوضه آبریز دریاچه ارومیه خبری نبود، اما به تدریج این روند از سال ۹۲ اندکی تغییر یافت و از آن به بعد هرسال در بهار شاهد بازگشت دسته‌های فلامینگو‌ها هستیم.

چند سالی می‌شود که خبر‌های خوشی از دریاچه ارومیه به گوش می‌رسید و آنهم افزایش ۳۳ سانتیمتری تراز آبی نسبت به سال پیش بود. به برکت تداوم بارش‌ها در بهار رفته رفته اوضاع بهتر شد و تا امروز براساس پایش ۲۹ فروردین، تراز آبی دریاچه به ۱۲۷۱/۷۴ متر از سطح آب‌های آزاد رسیده و حجم آب دریاچه به ۴ میلیارد و ۷۴ میلیون مترمکعب افزایش یافته است.

این روزها، روز‌های خوش دریاچه ارومیه است و حیات به اکوسیستم آن بازگشته است. تنها موجود زنده آن هم یعنی آرتمیا که در سال‌های اخیر با بحرانی شدن اوضاع آبی درمعرض خطر جدی قرار گرفته بود، دوباره زنده شده و حجم عظیمی از آن در دریاچه شناور است.
حالا دریاچه ارومیه و تالاب‌های آن برای فلامینگو‌ها در حکم سفره‌ای رنگین است، چرا که هم آب هست و هم غذا.

فلامینگو یا مرغ آتشی پرنده‌ای است با پا‌های دراز و منقاری منحنی و گردنی بلند و خمیده، با بدنی بسیار کشیده و پر و بال‌هایی به رنگ سفید و صورتی. این پرنده به آرامی در آب کم عمق قدم بر می‌دارد و در حالیکه سر و منقار خود را در آب کم عمق فرو برده تغذیه می‌کند. قد فلامینگو از ۹۰سانتیمتر تا یک و نیم متر است.

پهنه فیروژه‌ای آذربایجان میزبان پرندگان مهاجراین پرندگان به صورت دست جمعی و در دسته‌های چند صدتایی زندگی می‌کنند و سواحل دریاچه ارومیه و بعضا تالاب بین المللی گاوخونی در اصفهان مهمترین زیستگاه آن در ایران است.


رییس اداره نظات بر حیات وحش اداره کل حفاظت از محیط زیست آذربایجان غربی می‌گوید: در پی بارش‌های مناسب بهار شاهد بهبود زیستگاه‌های حیات وحش و تالاب‌ها هستیم و امسال هم همچون سال‌های گذشته جمعیت پرندگان در استان افزایش یافته است.

یوسفی بااشاره به این که جمعیت فلامینگو‌ها هر سال پس از موعد جوجه آوری در آبان ماه سرشماری می‌شود می‌افزاید: پارسال بین ۵۰ تا ۶۰ هزار فلامینگو به دریاچه ارومیه مهاجرت کردند که امسال نیز پیش‌بینی می‌شود به علت بارندگی‌های مطلوب، میزان مهاجرت به همین میزان باشد.

امید یوسفی با اشاره به آغاز تخم گذاری فلامینگوها می گوید: بازگشت فلامینگوها به دریاچه ارومیه از اواخر اسفند ماه شروع شده و همچنان ادامه دارد که به تبع آن، تخم‌گذاری و آشیانه سازی آنان نیز تا پایان فصل بهار تداوم خواهد داشت.

وی اظهار داشت: فلامنیگوها تا آذرماه در دریاچه ارومیه حضور دارندو پس از آن به علت کمبود غذا و زمستان های سرد به مناطق گرمسیر جنوب کشور مهاجرت می‌کنند.

وی با بیان اینکه فلامینگوها به دلیل امن بودن زمین‌های باتلاقی بیشتر در این مکان‌ها تخم‌گذاری می‌کنند، اظهار داشت: غذای این پرنده از آرتمیا و حشرات ریز موجود در آب دریاچه ارومیه است و فلامینگوها به علت آبکش‌بودن شکل منقارشان می‌توانند به راحتی از حشرات ریز موجود در آب تغذیه کنند.

پهنه فیروژه‌ای آذربایجان میزبان پرندگان مهاجرحجت جباری معاون فنی اداره کل حفاظت محیط زیست آذربایجان غربی می گوید:خوشبختانه با توجه به بارش‌های خوب بهاره در سال جاری بسیاری از تالاب‌های فصلی به تالاب‌های دائمی تبدیل شدند و هم اکنون نیز در بسیاری از این تالاب‌ها تا سطحی آب وجود دارد.

معاون فنی اداره کل حفاظت محیط زیست آذربایجان غربی گفت:با مساعد شدن وضعیت تالاب ها،شرایط زیستی برای آبزیان نیز بهتر شده است.

جباری گفت: تالاب‌های «سولدوز» و «حسنلو» در شهرستان نقده، کانی‌برازان در مهاباد و پارک ملی دریاچه ارومیه مهمترین زیستگاه فلامینگوها در استان به شمار می‌رود.

بیش از ۳۰۱ گونه پرنده در آذربایجان غربی شناسایی شده است که بیش از ۲۰۰ نوع پرنده آبزی و کنار آبزی در تالاب‌های استان به ویژه در تالاب‌های «حسنلو»، «درگه سنگی»، «یادگارلو»، «قوپی باباعلی» و «کانی برازان» که در فهرست تالاب‌های کنوانسیون رامسر به ثبت رسیده‌اند مشاهده شده و سالانه صد‌ها هزار قطعه انواع پرندگان آبزی نظیر فلامینگو، قو، اردک‌های سرسفید و انواع مرغابی‌ها از شمال و جنوب کره زمین برای زمستان گذرانی و جوجه‌آوری به این مناطق سفر می‌کنند.

از این ۲۰۰ نوع پرنده آبزی و کنار آبزی فقط ۳۰ درصد آن مقیم و مابقی مهاجر هستند.

فرامرزیانی یکی از محیط بان‌های قدیمی پارک ملی دریاچه ارومیه از روز‌هایی می‌گوید که همنشینی دریاچه و پرندگان زیبایی این منطقه را دوچندان کرده بود.

او خاطراتش را که مرور می‌کند، جذابیت حیات وحش دریاچه ارومیه در اواخر دهه‌های هفتاد برای گردشگران خارجی به یادش می‌آید که چگونه آن‌ها محو تماشای دسته‌های پرندگان و فلامینگو‌های سرخ بال می‌شدند.

این محیط بان می‌گوید، هر چند که امید و حیات و پرآبی در سال‌هایی که گذشت، جاماند، اما حالا با دیدن تغییر نسبی اوضاع دریاچه ارومیه و پرواز پرندگان بر فراز آن خدا را شکرگذار است.

کارشناسان محیط زیست معتقدند، شرایط زیستی برای فلامینگو‌ها در کنترل و رصد دایمی است و باتوجه به بارندگی‌های اخیر و مساعد شدن وضعیت تغذیه مشکل خاصی برای این پرندگان وجود ندارد.

پهنه فیروژه‌ای آذربایجان میزبان پرندگان مهاجرتالاب‌های آذربایجان غربی یکی از مقاصد مهاجرت هفت گانه جهان است و از این رو یکی از زیستگاه‌ها و مسیر‌های اصلی مهاجرت پرندگان محسوب می‌شود.

آذربایجان غربی یکی از معدود استان‌هایی است که بیش از ۷۰ تالاب و ۲۱ رودخانه فصلی و دایمی در آن جریان دارد و این ویژگی منحصربفرد موجب شده است که منابع آبی استان مقصد مهاجرت پرندگان از جمله فلامینگو‌های بومی باشد و چنین ظرفیت بی نظیری می‌تواند محرک چرخ‌های صنعت گردشگری نیز باشد.

با توجه به وجود تالاب‌های کم نظیر بین المللی و ملی در آذربایجان غربی و اهمیت زیست محیطی کشاورزی و گردشگری آن‌ها روند احیای تالاب‌های آذربایجان غربی بایست در اولویت برنامه‌های مسئولان قرار گیرد.

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
کشف سوخت قاچاق در آب‌های ساحلی خوزستان
رشد اقتصادی خراسان جنوبی با فرآوری محصولات معدنی در داخل استان
موافقت با استقرار ۴۲۹ واحد صنعتی در زنجان
نصب سقاخانه‌های جدید به یاد شهدای اقتدار در زنجان
تقویم روز و اوقات شرعی گیلان، ۱۷ آبان ۱۴۰۴
تقویم و اوقات شرعی شنبه ۱۷ آبان ۱۴۰۴ به افق قم
برداشت سیب‌زمینی از اراضی کشاورزی شهرستان ابهر
پیروزی استقلال بجنورد در والیبال دسته اول کشور
ورزشی‌های شانزدهم آبان ماه در استان سمنان
بررسی قضایی حادثه خودسوزی جوان اهوازی
آسمان صاف تا قسمتی ابری در چهارمحال و بختیاری
سقوط پاراگلایدر در منطقه جنگلی سوردار نور
بابل فاتح جایزه بزرگ والیبال دودانگه
نمایشگاه رنگارنگ پاییزه با دست پُر به مهران آمد
پیروزی خانگی شوکاشور آمل 
آغاز ثبت‌نام رویداد سرمایه‌گذاری پویانمایی کوتاه
شکار حیوانات با دوربین تله‌ای در متراکم‌ترین جنگل مازندران
جشنواره مجسمه‌های شنی در ساحل خلیج فارس
خبر‌هایی از برگزاری جلسه هماهنگی اعزام دانش آموزان دامغانی به مناطق عملیاتی جنوب کشور
برگزاری مسابقه خانوادگی پدل بورد گرامیداشت روز کیش
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
مهارت‌افزایی نیروی کار، مؤثر در رشد اقتصادی و عدالت آموزشی
ساکنان و گردشگران کیش مهمان ویژه برنامه محفل
رونمایی از مجسمه زانوزنندگان برابر ایران
تیم ایران به مصاف میزبان می‌رود
درخشش آذربایجان‌شرقی در پدافند غیرعامل
تقویم و اوقات شرعی جمعه ۱۶ آبان ۱۴۰۴ به افق قم
یکطرفه شدن جاده چالوس از بعدازظهر امروز جمعه
آغاز دوره میکرو رسانه همارسا از مخاطب منفعل تا روایتگر فعال
ضرورت تعامل و همکاری‌ صداوسیما با حوزه‌های علمیه
تقویم روز و اوقات شرعی گیلان، ۱۶ آبان ۱۴۰۴
برپایی کاروان سلامت در مایان 
دست‌اندازی بانک‌های‌ناتراز به‌منابع بانک‌مرکزی باید متوقف شود
دیدار رئیس سازمان حفاظت محیط زیست با دبیر کل سازمان ملل
عبور تولید شمش آلومینیوم کشور از مرز ۳۵۰ هزار تن در سال ۱۴۰۴
ایران اعتراف ترامپ را در مجامع بین المللی پیگیری می‌کند
سه نفر با اهدای عضو مرحومه مبینا حمصیان به زندگی بازگشتند  (۲ نظر)
شرایط دریافت مجدد وام اشتغالزایی و مشاغل خانگی اعلام شد  (۲ نظر)
تقویت نظام مدیریت زمین برای مقابله با زمین‌خواری و تخریب محیط زیست  (۲ نظر)
آغاز همکاری سازمان راهداری و پلیس‌راه برای شناسایی هزار نقطه پرخطر  (۲ نظر)
تأکید چین بر گسترش مناسبات اقتصادی با روسیه  (۲ نظر)
حقوق کارکنان باید مستقیم به حسابشان واریز شود  (۱ نظر)
والیبال ایران عزادار شد؛ صابر کاظمی درگذشت  (۱ نظر)
لزوم اجرای روش‌های نوین در دامداری‌های کردستان  (۱ نظر)
پزشکیان: مساجد بهترین کانون ساماندهی امور اجتماعی هستند  (۱ نظر)
سخنگوی سپاه: برای شکست سنگین‌تر دشمن آماده شده‌ایم  (۱ نظر)
جنگ نامتقارن؛ کابوس آمریکا در صورت تهاجم به ونزوئلا  (۱ نظر)
واکنش محیط‌زیست هرمزگان به کشتن الاغ‌ها  (۱ نظر)
نصب ۱۳ کیلومتر نیوجرسی در محور‌های مواصلاتی ایلام  (۱ نظر)
نیروهای مسلح ایران قوای ناتو را شکست دادند   (۱ نظر)
ده‌ها هزار غیرنظامی در سودان کشته شدند  (۱ نظر)