پخش زنده
امروز: -
به دنبال تنش بر سر اکتشاف ذخایر گازی در مدیترانه شرقی، اروپاییها امیدوارند با میانجی گری از تشدید تنشها بین ترکیه و یونان جلوگیری کنند.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما به نقل از شبکه تلویزیونی فرانس بیست و چهار، به دنبال تنش بر سر اکتشاف ذخایر گازی در مدیترانه شرقی، اروپاییها امیدوارند با میانجی گری از تشدید تنشها بین ترکیه و یونان جلوگیری کنند.
به دلیل اعتراض یونان به اعزام کشتي اکتشافی در منطقه مورد مناقشه در مدیترانه در نزدیکی کاسته لوریزو Kastellorizo که تا ترکیه فاصله چندانی ندارد، رجب طیب اردوغان اعلام کرد ترکیه به هیچ کشوری اجازه نمیدهد حقوقش را نقض کند. مسئله ذخایر گازی احتمالی در این منطقه است. این رویداد نشانه افزایش تنش هاست. فرانسه نیز اعلام کرد حضور نظامی خود در مدیترانه را تقویت خواهد کرد.
گزارشگر این شبکه گفت: ترکیه با استقرار هزاران کیلومتر کابل زیر دریا، منطقه جستجو برای یافتن ذخایر گاز طبیعی را تعیین کرده است. این ذخایر اشتهای کشورهای منطقه از جمله یونان را تحریک کرده است. آتن در روز سه شنبه اعلام کرد که کشتی اکتشافی ترکیه وارد آبهای ملی یونان شده است و در واکنش به این اقدام، یگانهای نیروی دریایی و هوایی خود را در منطقه مستقر کرد.
فرانس بیست و چهار بخشی از سخنان یکی از مقامات یونانی را پخش کرد. وی گفت: هیچ اقدام تحریک آمیزی بی پاسخ نخواهد ماند. ترکیه با ادامه این اقدامات تحریک آمیز تهاجمی، راه را برای تحریم این کشور باز میکند. کشورهای قدرتمند و با نفوذ منطقه، از مواضع قانونی ما در قبال این مسئله حمایت میکنند.
گزارشگر گفت: از نظر ترکیه، در این عملیات اکتشافی هیچ قانونی نقض نشده است. این کشور به محدوده تعیین شده آبهای ارضی در اطراف جزیره کاسته لوریزو معترض است چرا که این جزیره یونانی ۹ کیلومتر مربعی، فقط ۲ کیلومتر با ترکیه و ۵۰۰ کیلومتر با یونان فاصله دارد. مناقشات سرزمینی بین ترکیه و یونان سابقه دار است. اما کشف ذخایر گاز طبیعی در سواحل قبرس، تنش بین این دو کشور عضو ناتو را تشدید کرده است. پاریس نیز اعلام کرده است، حضور نظامی خود در منطقه را افزایش خواهد داد. دو فروند رافال در منطقه یونانی قبرس مستقر شده اند.
فرانس بیست و چهار بخشی از پیام امانوئل مکرون رئیس جمهوری فرانسه را پخش کرد. وی در پیام خود نوشت: اوضاع مدیترانه شرقی نگران کننده است. تصمیمهای یکجانبه ترکیه در زمینه اکتشافات نفتی تنش به دنبال داشته است. این اقدامات میبایست برای زمینه سازی گفت و گویی با آرامش بین کشورهای همسایه و متحدان ناتو متوقف شوند.
گزارشگر ادامه داد: در ماه ژوئیه به لطف میانجی گریهای اروپا، از تنش بین ترکیه و یونان جلوگیری شد. وزرای امور خارجه ۲۷ کشور عضو اتحادیه اروپا روز جمعه برای بحث در این خصوص، به وسیله ویدئو کنفرانس تشکیل جلسه میدهند.