به گزارش سرويس بين الملل خبرگزاري صدا و سيما، پایگاه اینترنتی سی ان ان در مقالهای به قلم برد لندون نوشت: تایوان ۶۶ فروند جنگنده اف-۱۶ جدید آمریکا را در بزرگترین فروش سلاح به این جزیره، دریافت میکند.
این توافق روز جمعه و در شرایطی نهایی شد که چین فشارهای خود را بر این جزیره افزایش داده است. چین، تایلند را بخش جدانشدنی ازقلمرو خود میداند. بیانیه روز جمعه درباره این قرارداد در پایگاه اینترنتی وزارت دفاع آمریکا و در بخش قراردادهای به روز شده، منتشر شد. در این پست آمده است: نیروی هوایی آمریکا قراردادی را به شرکت لاکهیدمارتین اعطا کرد تا ۹۰ فروند جنگنده اف-۱۶ را به عنوان بخشی از فروشهای خارجی ارتش آمریکا بسازد.
در این بیانیه از مشتری این جنگندهها نامی برده نشده است، اما یک منبع وزارت امور خارجه آمریکا تایید کرد دولت ترامپ سال گذشته یک سفارش از تایوان را تصویب کرده است. انتظار میرود ۲۴ فروند دیگر به مراکش تحویل داده شود. تحویل نهایی این جنگندهها تا سال ۲۰۲۶ خواهد بود.
جنگندههای جدید اف ۱۶ که به نام وایپر هم شناخته میشوند در کارخانههای لاکهیدمارتین در گرینویل کارولینای جنوبی و فورت ورث تگزاس ساخته خواهند شد. این جنگنده جدیدترین مدل به روز شده از این هواپیمای تک موتوره است که برای نخستین بار در اواخر دهه ۱۹۷۰ در نیروی هوایی آمریکا به پرواز درآمد. این جنگندهها به ۱۴۰ فروند اف-۱۶ موجود در ناوگان هوایی تایوان اضافه خواهند شد.
زمانی که این قرارداد نظامی در سال گذشته به شکل رسمی تایید شد، با حمایت کامل کنگره از جمله از سوی رئیس دموکرات و جمهوری خواهان برجسته در کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان، همراه شد.
الیوت انگل نماینده دموکرات از ایالت نیویورک و مایکل مک کاول نماینده جمهوری خواه از ایالت تگزاس در بیانیه مشترکی در اوت گذشته مدعي شدند «فروش این جنگندههای اف ۱۶ به تایوان پیام قدرتمندی درباره تعهد آمریکا برای حفظ امنیت و دموکراسی در هند-اقیانوسیه مخابره کرد.»
این بیانیه در سال گذشته در زمانی منتشر شد که تنشها میان آمریکا و چین بر سر تایوان در حال افزایش بود. تایوان در حدود ۲۴ میلیون نفر جمعیت دارد. تنشها میان پکن و واشنگتن بر سر تایوان هفته گذشته و پس از سفر الکس آزار وزیر بهداشت و خدمات انسانی آمریکا به تایوان به منظور گفتگو با مقامات این جزیره شدت بیشتری پیدا کرد. آزار عالی رتبهترین مقام آمریکایی بود که در چهار دهه گذشته به تایوان سفر کرده است.
پکن این سفر را محکوم کرد و با اعزام جنگندههای خود برای عبور از تنگه تایوان (تنگهای باریک که تایوان را از چین جدا میکند) به این سفر واکنش نشان داد. از سال ۱۹۹۹ تا کنون این سومین بار بود که جنگندههای چینی به طور عمد از این مسیر عبور کرده اند.
سپس در این هفته ارتش آزادیبخش خلق چین اعلام کرد رزمایشهایی را در بخشهای انتهای شمالی و جنوبی تنگه تایوان انجام داده است.
روز شنبه گلوبال تایمز روزنامه دولتی چین در مقالهای از قرارداد فروش جنگندههای اف-۱۶ به تایوان انتقاد کرد.
در این مقاله گلوبال تایمز به نقل از تحلیلگران نظامی چینی نوشت «هرچند این قرارداد سال گذشته تایید شده است و دیر یا زود امضای نهایی ان انجام میشود، اما اعلام آن در این زمان خاص اقدام دیگر تحریک کننده آمریکا و گام برداشتن برای عبور از خط قرمز چین درباره تایوان قلمداد میشود که خطرهای رویارویی را افزایش میدهد.»
در اینجا منظور از خط قرمز هرگونه اقدام تایوان برای استقلال از پکن است.
هر چند دیرزمانی است که آمریکا فروش سلاح را به تایوان بر اساس قانون روابط تایوان مصوب سال ۱۹۷۹ تصویب کرده است، اما پکن به این فروشها به عنوان ناقض حاکمیت حزب کمونیست چین بر تایوان اعتراض دارد.
وزیر امور خارجه چین روز دوشنبه گفت «این اقدام به شکل جدی به حاکمیت و منافع امنیتی پکن آسیب میزند و هنجارهای روابط بین الملل را جداً نقض میکند.»
در گزارش پنتاگون در ماه مه ۲۰۱۹، هشدار داده شده بود که برتری سنتی نظامی تایوان نسبت به پکن در صورت درگیری مستقیم در تنگه تایوان به علت تلاشهای پایدار پکن برای مدرن سازی ارتش اش از بین رفته است.
البته از اوایل امسال دولت ترامپ فروش سلاح از جمله تانکهای آبرامز و موشکهای ضدهوایی استینگر را به تایوان افزایش داده است.
البته هنوز مشخص نیست این قرارداد چه زمانی نهایی میشود. مسئله دیگر این است که در قراردادهای گذشته، تایوان مجازات نشده است، زیرا پکن تلاش میکند آمریکا را برای این قراردادها مجازات کند.