گزارش مکتوب
قرمز به تندی فلفل های فرومد
فلفل ها در فرومد فرش قرمز پاییز را پهن کرده اند ، فرشی که نوید بهار برداشت تندترین ادویه ایرانی را در استان سمنان می دهد.
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیمای استان سمنان ، فرومد ، دهستان در شرقی ترین نقطه جغرافیایی این استان و از توابع شهرستان میامی است دهستانی با پنج روستا و 2 هزار نفر جمعیت ؛ خانواده هایی که این روزها در فرش قرمزی از فلفل در پشت بام ها و دامنه کوه های رو به آفتاب پهن کرده اند.
قدمت حدود 300 ساله کشت سنتی فلفل قرمز درروستاهای کلاته اسد، میرعلم، کلاته سادات، استربند و فیروز آباد ، دهستان فرومد را به قطب تولید تندترین فلفل کشور مبدل کرده است.
به گفته علی اصغر محمدی ، مدیر جهاد کشاورزی میامی ، سالانه افزون بر 200 هکتار از اراضی این شهرستان با متوسط تولید 2 و نیم تا سه تن در هکتار ، زیر کشت فلفل است و فلفل کاران 500 تا 600 تن محصول برداشت شده را بصورت تر و خشک شده به بازار عرضه می کنند.
فلفل ؛ کشت اقتصادی منطقه2دوره کشت در یک سال زراعی ، فلفل را به محصولی اقتصادی برای کشاورزان فرومدی تبدیل کرده است.
مجید مالدار فلفل کار نمونه فرومد ، تولید این محصول را در کشت اول ، از یک ماه قبل نوروز آغاز و در اواخر خرداد محصول را برداشت می کند.
او می گوید: آنچه این تولید انحصاری را اقتصادی کرده ، کشت دوم است که کشاورزان بعد برداشت مزارع گندم و جو اصطلاحا بصورت نشاءکاری فلفل را در همان زمین عمل می آورند که این نوع فلفل با کیفیت در اوایل پاییز به بازارمی آید.
روش برداشت و عمل آوری فلفل در فرومد همچنان سنتی است و کشاورزان پس از به بار نشستن بوته ها، بخشی از محصول را بصورت تر با قیمت حدود هفت تا هشت هزار تومان به بازار می فرستند.
فلفل کاران عمده محصول برداشت شده را به مدت 14 تا 20 روز در پشت بام ها و مناطق رو به آفتاب کوهستان های اطراف محل سکونت و حتی در محوطه های روباز داخل روستا خشک می کنند که قیمت آن تا 30 هزار تومان هم می رسد.
آب زیاد آفت فلفل های فرومددر حالیکه بسیاری از محصولات کشاورزی به علت کم آبی ، کشت نمی شود و یا با کاهش تولید روبرو هستند ، در فرومد ، پر آبی منطقه آفت کشت فلفل شده است !
احسان معینی دهیار فرومد می گوید : برخورداری از منابع آبی کم نظیر بند خاکی بالا دست فرومد با دریاچه ذخیره سازی به وسعت 10 کیلومتر و 22 میلیون متر مکعب حجم ، 78 رشته قنات، 13 حلقه چاه عمیق و تعدادی چاه نیمه عمیق، سرمایه ارزشمند ساکنان این روستا برای ارتقاء این محصول محوری منطقه است اما بدلیل استفاده از روش های معمول آبیاری و اجرا نشدن تکنیک های آبیاری قطره ای نوین علاوه بر هدر رفت آب، عموما بازه زمانی هفت تا 15 روزه آبیاری فراخور مکان و نوع خاک و کود و سم رعایت نمی شود و همین موضوع سبب شده محصول به علت شوک و تنش ناشی از فواصل آبیاری با حجم زیاد، باردهی مناسب ندارد و آفت زده می شود.
خرده مالکی بلای جان توسعه فلفل کاری بعلت رفع تدریجی خشکسالی و وجود آب کشاورزی مطلوب ، پدیده مهاجرت معکوس در فرومد در حال وقوع است و بسیاری از روستاییان در حال بازگشت به سرزمین پدری برای کسب و کار کشاورزی هستند، اما آنچه توسعه فلفل کاری را در فرومد تدید می کند خرده مالکی زمین های کوچک و غیر اقتصادی و نبود یکپارچه سازی اراضی است .
رضا نصرتی کارشناس ارشد کشاورزی می گوید : پدیده خرده مالکی سبب شده اکثر کشت فلفل در فرومد در زمین هایی به وسعت نیم تا یک هکتار انجام شود که صرفه اقتصادی آن بسیار محدود و محصور به رزق خانوار کشاورز است .
وی افزود: پدیده مالکیت قنات ها و حق استفاده از آب نیز راهبرد کشاورزی قراردادی را در این منطقه لنگ کرده و امکان سرمایه گذاری تثبیت شده بلند مدت برای فلفل تا کنون میسر نشده است.
مخاطرات در فصل برداشت فلفل کارشناسان ترویج جهاد کشاورزی شهرستان میامی امسال فلفل قرمز فرومد را در قالب طرح محصول سالم تحت پوشش قرار دادند .
در این طرح با کنترل استفاده از سموم در تولید، سعی شده استاندارد های تشویقی وجود باقیمانده آلاینده در محصول برداشت شده به حد مطلوب رسانده شود.
با این حال محمدرضا باقری مدیر مرکز ترویج جهاد کشاورزی فرومد می گوید : در زمان برداشت حمله موش ها، بوته مرگی، قارچ و فایتوترا، سبب می شود زحمات 6 ماهه فلفل کاران از بین برود که باید برای این آفات هم چاره اندیشی شود.
یکی دیگر از دغدغه های پس از برداشت فلفل، فروش فله ای آن بصورت کیسه ای تر و خشک است .
حسن فولادی کشاورز پیشکسوت فرومدی معتقد است با وجود تولید درخور توجه سالانه، نبود صنایع بسته بندی و تبدیلی عواید اقتصادی محصول را کم دامنه کرده و معیشت کشاورزان با تک محصول فلفل تامین نمی شود و این موضوع سبب شده به رغم کیفیت فلف فرومد رغبت چندانی به توسعه اراضی کشت فلفل در بین اهالی وجود نداشته باشد.
فلفل قرمز ؛ رونق صنعت گردشگریزمینه نادیده گرفته شده دیگر فرومد در فصل پاییز استفاده از ظرفیت فلفل برای جذب گردشگر کشاورزی است.
فاطمه ربیعی مسئول طرح توانمند سازی روستایی و عشایری جهاد کشاورزی میامی می گوید: از آنجایی که فرومد مدفن شاعر اواخر قرن ششم ابن یمین فرومدی و شیخ حسن جوری رهبر نهضت سربداران است و یکی از مساجد تاریخی دو ایوانی کشور نیز در قلب این روستا به یادگار مانده، طبیعت کوهستانی، محصول کشاورزی منحصربفرد فلفل و بهره گیری از آثار تاریخی می تواند بعنوان مقصد گردشگری نو پدید استان سمنان در نظر گرفته شود.
به گفته وی ، تنوع تولید گیاهان دارویی، تولید انواع غذاها و ترشی با پایه فلفل و عرضه مستقیم فلفل تر و خشک و کوبیده شده در این منطقه مهیاست و تنها به بستر سازی استقرار و سکونت گاهی محلی مسافران و تبلیغ نیاز دارد.