غیرنظامیان یمن همچنان قربانی تسلیحات آمریکایی
طبق جدیدترین پژوهش "مرکز سیاستهای بینالمللی" ، آمریکا بعنوان بزرگترین کشورهای صادرکننده سلاح به غرب آسیا و شمال آفریقا سهم بسزایی در کشتار غیر نظامیان یمنی دارد.
از آغاز درگیری بین یمنیها و ائتلاف به رهبری عربستان که نزدیک به شش سال به طول انجامیده است، دهها هزار غیرنظامی کشته شدهاند. سازمان ملل متحد این جنگ را بزرگترین بحران انسانی در جهان عنوان کرد. اکنون چیزی حدود دو سوم یمنیها نیازمند کمکهای فوری بشردوستانه هستند.
بر اساس گزارش شبکه المسیره یمن عبدالعزیز بن حبتور نخست وزیر دولت نجات ملی یمن اخیرا در مراسمی اعلام کرد: "با شروع حملات ائتلاف در مارس ۲۰۱۵ سلاحهای مرگبار آمریکایی، بریتانیایی، فرانسوی و غیره علیه غیرنظامیان یمنی استفاده شد."
وی افزود: "از جمله این سلاحهای کشنده، بمبهای خوشهای است که در طول مساحتهای زیاد پراکنده هستند و دهها زن، کودک، کشاورز، چوپان، رهگذر و غیره را به کشتن داده است."
طبق تحقیقات "مرکز سیاستهای بینالمللی" - که آمار و اطلاعاتی درباره میزان سلاحهای صادر شده از سوی قدرتهای جهانی به خاورمیانه و شمال آفریقا از سال ۲۰۱۵ تا ۲۰۱۹ منتشر میکند-، آمریکا جزو بزرگترین صادر کننده سلاح به غرب آسیا است که با فرستادن ناوهای خود به منطقه غرب آسیا از یک سو باعث نظامی شدن آبهای خلیج فارس و دریای عمان شده و از سوی دیگر با فروش تسلیحات نظامی به کشورهای منطقه سود سرشاری به جیب شرکتهای بزرگ اسلحه سازی آمریکا سرازیر کرده است هر چند که ارسال این جنگ افزارها به منطقه و مخصوصا برای ائتلاف عربستان به کشتار شمار زیادی از غیر نظامیان یمنی منجر شده است.
به عنوان مثال سال گذشته در جریان یکی از حملات هوایی ائتلاف به شهر شمالی صعده یک اتوبوس حامل دانشآموزان مورد هدف قرار گرفت و موجب کشته شدن حدود ۵۴ نفر انها شد که بیشتر آنها کودک بودند. جنگی که سازمان ملل آن را بدترین بحران انسانی جهان توصیف کرده است. در این حمله که بعدا عربستان سعودی بابت آن عذرخواهی کرد، بمبی استفاده شده بود که گفته میشود آمریکا در اختیار عربستان قرار داده بود.
خبرگزاری شفقنا افغانستان به نقل از خبرگزاری فرانسه نوشت، از آغاز جنگ نیروهای ائتلاف عربی تحت رهبری رژیم سعودی علیه یمن، که به کشته شدن شمار زیادی از غیرنظامیان این کشور فقیر منجر شده است، آمریکا از این ائتلاف پشتیبانی اطلاعاتی و لجستیکی میکند.
سازمان دیدهبان حقوق بشر هم اعلام کرده است، ائتلاف سعودی در حمله خود به بازاری در یمن در سال گذشته از بمبهای آمریکایی استفاده کرد که این حمله به کشته شدن دستکم ۹۷ غیرنظامی از جمله ۲۵ کودک منتهی شد.
این منبع همچنین اعلام کرد در محل وقوع این جنایت، قطعاتی از دو بمبِ ساخت آمریکا یافته است.
به گزارش «لس آنجلس تایمز»، یک کارشناس آمریکایی میگوید: "سلاحهای آمریکایی وحشت را به مردم یمن تحمیل میکند اما کسی به آن اهمیت نمیدهد."
نیکولاس گلدبرگ، از ستون نویسان لس آنجلس تایمز میگوید: " چگونه است که سلاحهای ساخت آمریکا به طور معمول برای کشتن غیرنظامیان در نقاط دیگر جهان از جمله یمن استفاده میشود؟"
پاسخ آن بسیار ساده است؛ این کار برای شرکتهای اسلحه سازی آمریکایی درآمد ایجاد میکند؛ تا زمانی که این تجارت برای آمریکا سود مالی داشته باشد، این روند ادامه خواهد داشت.
ترامپ ۲۴ شهریور ماه سال گذشته به دنبال حملات اخیر به تاسیسات نفتی عربستان، در گفتوگو با محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان بر آمادگی مجدد واشنگتن برای همکاری با ریاض به منظور تأمین کامل امنیت و ثبات این کشور تاکید کرد. اما در واقع اقدامی که آمریکا در این مورد انجام داد در واقع یک شوی تبلیغاتی برای انتخابات ریاست جمهوری سال 2020 بود و حال با گذشت زمان و مطالبی که او در تبلیغات انتخاباتی خود در این روزها استفاده می کند اکنون این گمانه تقویت شده است که طرحهای آمریکایی همچون طرح ائتلاف دریایی برای منطقه بیش از اینکه تاثیرات عملی داشته باشد، در راستای تنش زایی بیشتر و دریافت دلارهای نفتی از کشورهای منطقه با چشم داشت تبلیغاتی برای پیروزی ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری بوده است که در این روزها شکل عملی به خود گرفته است.
پایگاه خبری الفرات به نقل از مرکز پژوهشی «سیاستهای بینالمللی» اعلام کرد: ایالات متحده با اختصاص ۴۸ درصد از نسبت سلاحهای صادر شده به خاورمیانه و شمال آفریقا، در صدر کشورهای صادرکننده اسلحه قرار میگیرد. پس از آن روسیه با ۱۷ درصد، فرانسه با ۱۱ درصد، بریتانیا و آلمان با ۵ درصد در ردههای بعدی قرار میگیرند و طی سالهای ۲۰۱۵ تا ۲۰۱۹ میلادی، این ۵ کشور ۸۵ درصد سلاحهای صادر شده به خاورمیانه و شمال آفریقا را به خود اختصاص دادهاند .
بنا بر پژوهش این مرکز عربستان ۷۴ درصد، کویت ۷۰ درصد، امارات ۶۸ درصد ، قطر ۵۰ درصد و بحرین ۳۳ درصد سلاحهای وارداتی خود را از آمریکا خریداری کردهاند. ضمن اینکه سلاحهای آمریکایی نسبت بالایی در خریدهای تسلیحاتی مغرب (۹۱ درصد)، رژیم صهیونیستی (۷۸ درصد) و اردن (۷۳ درصد) و لبنان (۷۳ درصد) را به خود اختصاص دادهاند.
این پژوهش میگوید که ایالات متحده آمریکا، بزرگترین صادرکننده سلاح به دو سوم از کشورهای منطقه یعنی ۱۳ کشور از ۱۹ کشور است.
به نظر می رسد که کشورهای خاورمیانه از مهمترین کشورهای وارد کننده سلاح به شمار میآیند و طی سالهای گذشته، به دلیل درگیریها و جنگهای داخلی، دولت و طرفهای غیر دولتی در این کشورها به خرید انواع سلاح روی آوردند و در این میان عربستان سعودی، اشتهای سیری ناپذیری در خرید تجهیزات و تسلیحات نظامی دارد اما خرید تسلیحات و انبار کردن آن کمکی به آسیب پذیری این کشور و حتی سایر کشورها نمی کند چرا که آمریکا نیز بارها نشان داده است که در بزنگاه ها کمکی به عربستان نمی کند و تنها به ادعاهای دروغین و اقدامات نمایشی بسنده می کند.
عربستان سعودی و همپیمانانش از فروردین ماه 1394 با استفاده از تجهیزات نظامی غربی-آمریکایی در حال کشتار غیر نظامیان بی دفاع در یمن است.
-----------------------
تحلیل و پردازش/ امین نجار