• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۲۸۷۱۵۵۶
تاریخ انتشار: ۰۴ آبان ۱۳۹۹ - ۰۹:۴۲
سیستان و بلوچستان » اجتماعی
گزارش مکتوب :

" در سرچشمه باید جست "

بخش های آبگیری شده دریاچه هامون، با آغاز فصل گرما رو به خشکی می رود و هر سال در پایان شهریور و اوایل مهرماه شاهد مرگ انبوهی از ماهیان به گِل نشسته هستیم.

به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز سیستان و بلوچستان؛ هر بار پس از این اتفاق ، بر مرگ ماهیان مرثیه می سراییم و یکدیگر را مقصر می دانیم، از محیط زیست گرفته تا شیلات! 
 
ابعاد این موضوع چیست ؟ 
بارندگی های فصل سرما و آب شدن برف ها در حوزه های آبریز تالاب هامون که در کشور افغانستان واقع شده، موجب ورود آب به تالاب و آبگیری بخش هایی از آن می شود. 
این آب با خود،  انواع ماهیان خوراکی و غیر خوراکی را به همراه می آورد، فصل صید رونق می گیرد و صیادان مشغول صید ماهی  می شوند.  
اما، وقتی آب رو به کاهش می رود و ماهیان تلف می شوند، عده ای معترض می شوند و فضای مجازی پر می شود از انتقادات ریز و درشت که چرا اداره کل شیلات آب های داخلی سیستان و بلوچستان اقدامی برای جلوگیری از این تلفات نمی کند و چرا  اداره  کل حفاظت محیط زیست استان هم  سهمیه آبی را که از منابع داخلی شمال استان، دریافت می کند به سمتی از دریاچه هدایت نمی کند تا ماهیان زنده بمانند. 
کد ویدیو
دانلود
فیلم اصلی
مسئولان چه می گویند؟ 
مدیرکل شیلات آبهای داخلی استان  می گوید: در دو سال اخیر به برکت بارندگی ها، میزان ورود آب به تالاب هامون در مقایسه با 20 سال خشکسالی قبل از آن،  مطلوب بوده است هرچند که سیلاب های ورودی  نمی تواند دریاچه وسیع هامون را پر آب کند. 
شاهرودی افزود: در فصل صید به ویژه در دو سال گذشته  میزان صید ماهیان و درآمد صیادان خوب بوده است. 
وی گفت: حتی زمانی که آب رو به کاهش می رود و موجب مرگ ماهیان می شود، تلاش کرده ایم تا آنجا که ممکن است ماهیان، صید و به استخرهای پرورش ماهی در دیگر نقاط استان منتقل شود. 
مدیرکل شیلات آبهای داخلی استان، از دیگر اقدامات انجام شده برای بهره وروی هر چه بیشتر از ماهیان موجود در منطقه را، صید و انتقال آنها به یک شرکت تولید فرآوری ماهی در چابهار بیان کرد و گفت: در این شرکت ، ماهیان ارسال شده، بسته بندی و به بازار مصرف عرضه می شود. 
وی ادامه داد: درصدد هستیم تا از طریق همکاری با این شرکت ها، سودآوری بیشتری از صید ماهیان شمال استان داشته باشیم. 
شاهرودی می گوید: در فصل صید ، مصرف ماهی خانوارهای شمال استان بسیار زیاد است و مردم منطقه، ماهیان بسیار کوچک را به دلیل  تازگی به ماهیان وارد شده از دیگر استان ها ترجیح می دهند، به گونه ای که ماهیان صید شده ،هر روز به فروش می رود و کمک فراوانی به معیشت صیادان می شود.  
  • وی احیاء کامل تالاب هامون را منوط به دریافت حق آبه آن افغانستان بیان کرد و گفت: کاهش آب در فصول گرم سال و خشک شدن آب ورودی به بخش هایی از دریاچه، به علت وارد نشدن آب از افغانستان، ناگزیر اتفاق می افتد. 
شاهرودی  گفت: حتی زمانی که با بحران کمبود آب و مرگ ماهیان مواجه می شویم، بسیاری از صیادان، ماهیان تلف شده را جمع آوری و به شرکت های تولید پودر ماهی می فروشند و درآمدی هم کسب می کنند. 
خَمُّر، یکی از صیادان منطقه هم می گوید: هر صیاد، به میزان توان و فرصتی که اختصاص می دهد می تواند ، روزانه 20 تا حتی 100 کیلو ماهیان تلف شده را جمع آوری و پس از خشک شدن، کیلویی 10 هزار تومان به شرکت های تولید پودر ماهی بفروشد. 
  • مدیرکل محیط زیست سیستان و بلوچستان هم گفت: اولویت در تقسیم بندی آب موجود در منطقه شامل تامین آب شرب مردم ، حفاظت محیط زیست، احیاء مراتع مناطق عشایری و حفظ صید و صیادی است که آب شرب و پس از آن، احیاء محیط زیست در اولویت قرار دارد. 
وحید پورمردان می گوید: اگرچه برخی از صیادان بر این باورند که تجمع آب در نقاطی از تالاب هامون به نفع صید و صیادی آنان است، اما تجربه ما چیز دیگری است چرا که پخش سیلاب و هدایت آن موجب احیاء بخش هایی از تالاب هامون شده و در دراز مدت هم به نفع صیادان بوده ، هم عشایر و هم مردم منطقه. 
وی ادامه داد: دایک (سدهای خاکی کوچک) کوه خواجه را که به ظاهر موجب انباشت آب میشد و شاید برای چند روزی فرصت صید را به صیادان می داد، حذف کردیم و با این اقدام پس از 9 سال، پوشش گیاهی را در اطراف این کوه  از صفر به 48 هزار هکتار رساندیم  که هم   حرکت شن های روان را تا حدودی کنترل کرده و هم از انباشت شن در بستر تالاب هامون جلوگیری کرده است و موجب  آب آوری بیشتر در منطقه شده است، به طوری که هم اکنون با گذر از روزهای گرم سال، در پای کوه خواجه هنوز آب هست. 
  • مدیرکل محیط زیست استان  گفت: با وجود تلاش هایی که برای حفظ تالاب هامون می شود، اما عده ای اندک هر سال هنگام کم شدن آب در تالاب و مرگ و میر ناگزیر ماهیان، گوشی به دست تصویر گرفته و فضای مجاز را پر می کنند از اخبار ضد و نقیض. 
پورمردان افزود: این رویکرد به نفع هیچکس نیست و باید به جای این نگرش های  منفی، به تعامل با یکدیگر برای حفظ حیاط تالاب فکر کنیم و شاکر نعماتی باشیم که در این سالها مجدد از تالاب،  نصیبمان شده است. 
 
  • آنچه که متضمن حیات تالاب هامون است، درخواست حق آبه این تالاب بین المللی از افغانستان است  تا بتوانیم بسیاری از مشکلات زیست محیطی داخلی را رفع کنیم.  

و نکته قابل تامل این که در دو سال اخیر ، میزان بارندگی ها در حوزه آبریز رودخانه هیرمند در افغانستان که به تالاب هامون وارد می شود، قابل توجه بوده که می بایست کشور همسایه،  حق آبه تالاب هامون را حداقل در این دو سال پرآبی که دیگر بهانه ای برای تداوم خشکسالی ها نداشته، مورد توجه قرار می داد. 
 
نویسنده : صدیقه مظاهری 
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
رادیو زنجان با برنامه جمعه گوروشی میزبان استان‌های آذری زبان شمالغرب کشور
نه فلسطین حذف شد و نه محور مقاومت از بین رفت
نیروهای مسلح آماده مقابله با تهدید دشمن هستند
کارگاه شعر مکتب گمنامی در زنجان به روایت تصویر
آغاز پویش ملی چله دعای عهد از امروز جمعه ۵ دی‌ماه
پیام تسلیت استاندار آذربایجان شرقی به مناسبت درگذشت پیشکسوت فرش
ایستگاه پایانی بیست‌وهفتمین جشنواره قصه‌گویی آذربایجان شرقی
کسب رتبه نخست رادیو آبادان در بین مراکز صدای کشور
تقویم روز و اوقات شرعی گیلان، ۵ دی ۱۴۰۴
اوقات شرعی اهواز، ۵ دی ماه ۱۴۰۴
تقویم و اوقات شرعی جمعه ۵ دی ۱۴۰۴ به افق قم
شناسایی ۳۵۸ ملک مازاد برای مولدسازی در آذربایجان شرقی
پرتاب سه ماهواره ایرانی، نماد بلوغ علمی ایران
فراخوان پویش مدار اقتدار در چهارمحال و بختیاری
پایان رقابت دسته ۹۴ کیلوگرم لیگ برتر وزنه‌برداری در اهواز
قرآن و نهج‌البلاغه بهترین سلاح برای مقابله با هجمه دشمن
آشنایی کودکان با نحوه حفاظت از محیط‌زیست در شهرستان کیار
پایان هفته سمنان با آسمانی غبارآلود
ضرورت توسعه مسکن و اشتغال در گیلان با بهره‌گیری از اراضی بلا استفاده
کنترل و پایش واحد‌های صنعتی تولید کننده گرد و غبار در چهارمحال و بختیاری
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
تخریب بیش از ۱۰۰ مورد ساخت‌وساز غیرمجاز در منطقه کرشت پردیس
رهبر انقلاب: آیت‌الله میلانی واقعاً احیاگر حوزه علمیه مشهد بود
رقابت‌های فینال و رده بندی پنج وزن نخست امشب برگزار می‌شود
امروز؛ اختتامیه جشنواره تئاتر شهر
پیش بینی بارش باران در نوار شمالی؛ آلودگی هوا در برخی شهر‌ها
نیم صفحه نخست روزنامه‌های ورزشی ۴ دی
نقش‌آفرینی مجریان رسانه ملی در صیانت از زبان فارسی
ساپینتو: از پیروزی مقابل المحرق و صعود خیلی خوشحالم
آغاز عرضه بنزین سوپر وارداتی در تهران
فردا، آخرین مهلت پذیرش بدون آزمون دانشجو در دانشگاه تهران
تاکید بر ضرورت کار کارشناسی و دقت نظر در بررسی لایحه بودجه
مظفری‌زاده: پیگیری حق و حقوق باشگاه از طریق کمیته استیناف هستیم
محمد جمالو؛ رئیس سازمان ثبت احوال کشور شد
معرفی اعضای هیئت مدیره جدید خانه موسیقی
نجات جان اتباع افغانستانی از مرگ حتمی توسط مرزبانان خراسان رضوی
قالیباف: ریشه بحران آب در ضعف حکمرانی مصرف است  (۱ نظر)
انسداد چاه‌های غیر مجاز آب در کوچه باغ‌های دشت ورامین  (۱ نظر)
اژه‌ای: مقابله دستگاه قضا با فساد، گزینشی نیست  (۱ نظر)
مدارس آذربایجان‌غربی روز چهارشنبه ۳ دی ماه تعطیل شد  (۱ نظر)
برگزاری یادواره شهدای کارگر بسیجی در مشهد  (۱ نظر)
این بار سلاح سرما علیه مردم غزه  (۱ نظر)