• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۲۸۹۳۰۸۵
تاریخ انتشار: ۱۳ آبان ۱۳۹۹ - ۰۷:۳۰
سیاسی » عمومی

سیزده آبان؛ کنش احساسی یا واکنش عقلانی؟

سیزده آبان نه یک روز و یک اقدام، که یک مکتب استکبار ستیزی با پشتوانه تاریخی و استدلالیست که درجه اهمیتش آنقدر بود که امام خمینی (ره) آن را انقلاب دوم نامیدند.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما ،‌ ماجرای تسخیر سفارت آمریکا در تهران یا همان لانه جاسوسی از کجا آغاز می‌شود؟ از ساعت ۱۰ صبح روز ۱۳ آبان ۵۸ و یا عقب‌تر از این تاریخ؟
برخی به دنبال آن هستند که سر و ته روایتِ اقدام دانشجویان در روز تسخیر سفارت را بزنند و آن را به عنوان یک کنش احساسی و هیجانیِ متاثر از فضای انقلاب جا بزنند، اما مرور اتفاقات پیش از روزِ تسخیر نشان می‌دهد، این اقدام نه کنشِ هیجانی که واکنشی مستدل و طبیعی به عملکرد ایالات متحده در برابر مردم ایران بوده است.
کد ویدیو
دانلود
فیلم اصلی
 
 
آمریکا، ۱۳ روز قبل از تسخیر لانه جاسوسی، محمدرضا پهلوی و همراهانش را که ۲۶ دی ۵۷ از ایران گریخته بودند، به بهانه درمان بیماری پناه می‌دهد؛ در حالی که ایران بار‌ها نسبت به این اقدام هشدار داده و خواهان برگردادن محمدرضا پهلوی به ایران شده بود.
 
شیوه آغوش گشودنِ آمریکا برای پهلوی، یادآور یک روز تاریخی برای مردم ایران بود؛ یعنی 28 مرداد سال ۳۲ ایالات متحده شاه فراری از ایران را با کودتا، بازگرداندند و نهضت مردمی آن سال‌ها را بی نتیجه گذاشت.
نفوذ آمریکا در دولت موقت، یک نگرانی دیگر انقلابیون است؛ چنانکه در همین ماجرای پناه دادن آمریکا به محمدرضا پهلوی، کارتر در کتاب خاطراتش می‌نویسد: «همزمان به وزارت خارجه دستور دادم که مقامات ایرانی را در جریان امر قرار دهند، البته نه به منظور کسب اجازه یا تأیید از سوی آن ها. در تاریخ ۲۲ اکتبر ونس به من گزارش داد که واکنش دولت ایران به نخست وزیری بازرگان متعادل بوده است».
 
این "تعادل"، یا به تعبیری "تعاملِ" دولت موقت با آمریکا در بحبوحه پیروزی انقلاب اسلامی، سه روز قبل از تسخیر لانه جاسوسی، در حاشیه جشن سالگرد پیروزی انقلاب الجزایر جور دیگری خودش را نشان داد، اعضای دولت موقت بدون اطلاع امام (ره) و شورای انقلاب با برژینسکی مشاور امنیت ملی کاخ سفید دیدار می‌کنند.
هرچند دولت موقت پس از بازگشت از این سفر در مصاحبه‌ها و نامه‌های بسیاری سعی در تشریح دلایل این دیدار دارند، اما دلایل برای انقلابیون قابل پذیرش نیست، اعتبار دولت موقت مخدوش شده و مردم نگران از نفوذ دوباره آمریکا در ایران و تکرار ماجرای کودتای ۲۸ مرداد هستند.
 
حدود هفت ماه قبل از تسخیر سفارت آمریکا در تهران، برخی درگیری‌ها در مناطق مرزی غرب ایران، به ویژه در کردستان به سرکردگی گروه‌های تجزیه طلب آغاز شد؛ موضوعی که بعد‌ها اسنادش هم از به اصطلاح سفارت آمریکا سفارت بیرون آمد.
این‌ها گوشه‌ای از اقدامات نگران کننده آمریکا در اولین سال پیروی انقلاب اسلامی بود که نشان می‌داد، آمریکایی که از درِ انقلاب بیرون انداخته شده بود، به دنبال ورود به ایران از درِ فتنه و نفوذ است.
 
دلایل دانشجویان برای تسخیر سفارت آمریکا در تهران هر چه که بود بعد از تسخیر، محکم‌تر شد؛ یعنی پس از افشای اقدامات جاسوسی آمریکا در این لانه و برنامه‌های نفوذ در دستگاه‌ها و افراد مختلف؛ موضوعی که بیشتر اثبات می‌کرد که اقدام دانشجویان نه کنش، که واکنشی طبیعی در برابر استیلاء و استکبار آمریکا در ایران بود و پشتوانه مردم و نهاد‌های انقلاب را هم در پی داشته است.
 
در این باره خبرنگاری از امام خمینی (ره) می‌پرسد: دانشجویانی که سفارت را اشغال کرده‌اند خودشان را پیرو خط امام می‌دانند. با وجود این به نظر خارجی‌ها این خود دانشجویان هستند که سیاست خارجی ایران را هدایت می‌کنند. در این باره حضرت عالی چه نظری دارید؟
امام خمینی پاسخ می‌دهد: «اگر مقصود این است که سیاست خارجی را دارند این‌ها هدایت می‌کنند، این یک افترایی است که می‌زنید به آنها. این طور نیست و اگر مقصود این است که این کاری را که این‌ها مطلع شدند به اینکه اینجا محل جاسوسی بوده است و روی حس انسانیت خودشان برای حمایت از مظلوم‌ها رفتند آنجا را گرفتند. اگر مقصود از سیاست خارجی این معناست که این‌ها را گرفتند و حالا می‌گویند که بیایید مجرم ما را بدهید تا اینکه ما آن‌ها را رها کنیم یا محاکمه‌شان بکنیم، اگر سیاست این است، آن‌ها کردند و همه ملت هم موافقند. وزیر خارجه و تمام ملت و دولت همه با این‌ها موافقند، شما‌ها می‌گویید سفارتخانه را گرفتید؟ و این‌ها مامور دیپلمات هستند که شما می‌گویید که دیپلمات‌ها را گرفتید؟ یا نه اینجا محل جاسوسی است لیس الّا؛ و این‌ها هم جاسوس هستند و اصلًا ربطی به سفارت و سفارتخانه ندارد. ادعای ما این است. این‌ها هم که رفتند و آنجا را گرفتند نمی‌خواهند که وزارت خارجه را اداره کنند. این‌ها در یک قضیه جزئیه و آن اینکه مجرم خودشان را یافتند و محل جرمش [را]هم یافتند، رفتند گرفتند آنجا را. همه ما هم موافقیم با آنها».
 
تسخیر لانه جاسوسی آمریکا، علاوه بر انهدام مقر طراحی عملیات واشنگتن در تهران و ناکام گذاشتن بسیاری از طراحی‌ها و توطئه ها، در تعیین سرنوشت برخی تفکراتِ ذاتا آمریکایی در ایران هم موثر بود، چنان که با استعفای دولت موقت در پی اعتراض به اقدام انقلابی تسخیر لانه جاسوسی، تفکر لیبرال حداقل در آن روز‌های حساسِ بعد از پیروزی، از قطار انقلاب پیاده شد.
پس ۱۳ آبان نه یک روز و یک اقدام، که یک مکتب استکبار ستیزی، با پشتوانه تاریخی و استدلالی است که درجه اهمیتش آنقدر بود که امام خمینی (ره) آن را انقلاب دوم نامید و این انقلاب دوم در ۴۱ سال گذشته در بزنگاه ها، شاخص مهمی بوده برای آنکه سواران و پیادگانِ قطار انقلاب را مشخص کند.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
ایمن‌سازی نقاط پرتگاهی محور کاج–جونقان
ضرورت واگذاری اختیارات ویژه به استان‌های مرزی برای واردات نهاده های دامی
آغاز طراحی نقاشی دیواری بلند در مسیر ساحلی غربی اهواز
پیش‌بینی کاهش ۳۰ درصدی بارش پاییزی در کردستان
واژگونی و حریق سواری پژو حامل سوخت قاچاق در محور گناباد - قائن
دوری و دوستی قرص آهن و کلسیم
آزادراه تهران-کرج امشب مسدود می‌شود
گرامی داشت یاد و خاطره ۱۶۷ شهید شهرستان باروق
انتشار کتاب ریحانه سادات به خط بریل
برگزاری انتخابات شورای دانش آموزی در ۵۶۰۰ مدرسه
افزایش تعرفه خدمات دامپزشکی
امکان استعلام اصالت کالای استاندارد از طریق سامانه پیامکی
کشف بیش از ۲ هزار لیتر گازوئیل قاچاق در شهرستان بجستان
برد آبی پوشان گرمسار مقابل تیم شاهین آمل 
امدادرسانی به مصدومان واژگونی خودروی سواری پراید
معرفی فرمانده جدید مرکز آموزش تخصص‌های دریایی باقرالعلوم رشت
هنرنمایی دانش آموزان مدرسه روستای یزدکان خوی درجشنواره غذا‌های سنتی
هفدهمین جشنواره «نخستین واژه آب» در استان اردبیل آغاز شد
راه یابی فیلم «تولد» از مشهد به جشنواره بین المللی نیویورک
انگلیس پشت پرده اجلاس منامه بود
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
استخدام در سازمان صداوسیما
آغاز گازسوز کردن رایگان خودرو‌های شخصی
سرلشکر صفوی: کلید ساخت ایران قدرتمند سواحل مکران است
آغاز پیش‌فروش ۳ محصول سایپا
افشای حمله موشکی ایران به منطقه‌ای سری در سرزمین‌های اشغالی در جنگ ۱۲ روزه
پایان اسکان آسیب‌دیدگان دفاع مقدس ۱۲ روزه در هتل‌ها
افزایش قیمت برخی از داروهای بیماران خاص
ایران جوان ۱۴۰۴/۰۸/۱۷
کشور با همراهی مردم و نیرو‌های مسلح، پیروز جنگ ۱۲ روزه شد
آغاز رویداد ملی ایران جان، خراسان جنوبیِ ایران
جایزه صلح نوبل را به حامی جنایات رژیم صهیونیستی دادند
سامانه نوبت‌دهی اینترنتی مراکز درمانی تأمین اجتماعی راه‌اندازی شد
فرآیند حذف چهار صفر از پول ملی آغاز شد
آغاز رسمی رویداد ملی ایران جان در خراسان جنوبی
نشست سران قوا برگزار شد
تسهیلات وام ازدواج  (۲ نظر)
تهران تا آخر پاییز بارش باران ندارد  (۱ نظر)
واکنش محیط‌زیست هرمزگان به کشتن الاغ‌ها  (۱ نظر)
نیروهای مسلح ایران قوای ناتو را شکست دادند   (۱ نظر)
ده‌ها هزار غیرنظامی در سودان کشته شدند  (۱ نظر)
اتحادیه اروپا: الفاشر تبدیل به گورستان بشریت شده است  (۱ نظر)
پیوند دو ملت ایران و پاکستان ناگسستنی است  (۱ نظر)
هوای اصفهان و ۳ شهر مجاور آلوده است  (۱ نظر)
پلمب ۶ کافه به علت برگزاری جشن هالووین  (۱ نظر)
جزییات معافیت از صدور صورت‌حساب الکترونیکی در سامانه مودیان ۱۴۰۴  (۱ نظر)