• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۳۱۰۷۶۷۰
تاریخ انتشار: ۲۶ ارديبهشت ۱۴۰۰ - ۱۵:۱۹
آذربایجان غربی » اقتصادی
محصولی با طعم شیرین و عطر ثروت

موسم خرمن خوش رنگ گل

گل محمدی، از جمله محصولات پرطرفدار در آذربایجان غربی است که پس از برداشت به 40 محصول مختلف غذایی و دارویی تبدیل می شود.

به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز آذربایجان غربی، گل محمدی تولیدی آذربایجان‌غربی برای تهیه مربا و موسم خرمن خوش رنگ و بوی گلکاران آذربایجان غربیگلاب‌گیری بهره برده می‌شود و شکوفه‌های خشک شده، این گل در بازارهای جهانی مشتریان خوبی دارد، اما از این ظرفیت در راستای ارزآوری غفلت شده که با ایجاد زیرساخت‌های لازم می‌توان علاوه بر ایجاد اشتغال، با فرآوری گل محمدی، آن را به عنوان برند مرغوب گل محمدی به سایر کشورها صادر کرد.

گل محمدی که به آن گل سرخ نیز می‌گویند در شهرهای کاشان، خوی، ارومیه، ورامین و مشهد کشت می‌شود ولی گل سرخ تولید شده در شهرستان خوی معطرترین  گل سرخ دنیا است که برداشت آن از اواسط اردیبهشت ماه آغاز و تا اواخر خرداد ماه هر سال ادامه دارد.

این گیاه کم آب بر که سال 1374 به ثبت ملی رسیده است، عموما در حاشیه باغات خوی، ارومیه و میاندوآب کشت می‌شود ولی نوع کشت شده در خوی به خاطر طبع گرمی که دارد مشتری پسندتر است.

گل محمدی طاقت هوای گرم را ندارد از اینرو در خنکای صبح باغداران پس از نماز صبح برای چیدن گل محمدی که در زبان محلی به آن "قزل گول" یا همان " گل سرخ" می‌گویند، کم کم عزم رفتن به باغات را می کند، برداشت این گل اصول خاص خودش را دارد؛ وقت برداشت باید دقت شود فقط قسمت گل چیده شود نه ساقه و برگ‌ها ونگهداری این گل از زمان برداشت از مزرعه تا رسیدن به دست مشتری نیز ظرافت خاص خود را می‌طلبد و اگر جای نگهداری گل‌های تازه چیده شده گرم باشد گل رنگ، بو و خاصیت خود را از دست می‌دهد و سیاه می‌شود که گل سیاه رنگ مشتری پسند نیست و دورریز می‌شود.

در حال حاضر از گل محمدی تولیدی استان برای تهیه مربا و گلاب‌گیری بهره برده می‌شود و شکوفه‌های خشک شده این گل در بازارهای جهانی مشتریان خوبی دارد که با ایجاد زیرساخت‌های لازم می‌توان علاوه بر ایجاد اشتغال، با فرآوری گل محمدی، آن را به عنوان برند مرغوب گل محمدی به سایر کشورها صادر کرد.

تهیه 30 نوع مربا از گل محمدی

محمد مرادی باغدار خویی در این خصوص می‌گوید: چینش و نگهداری گل محمدی باید با دقت انجام شود تا موسم خرمن خوش رنگ و بوی گلکاران آذربایجان غربیهمچنان مشتری‌پسند باشد.

وی با بیان اینکه از گل محمدی تازه چیده شده و خشک شده گل محمدی ۳۰ نوع مربا تهیه می‌کنند، افزود: استفاده از سایر محصولات محلی در تهیه این مرباها نیز هنر زنان این منطقه است که با مخلوط شیره انگور(دوشاب)، کنجد، گردو و ... به گل محمدی، مرباهای متنوعی درست می کنند.

این باغدار خویی تصریح کرد: کاشان با گل محمدی در سطح کشور مطرح می‌شود ولی عطر گل محمدی خوی زبانزد است و از جایی که گل محمدی خوی خاصیت و طبع گرم دارد، برای تهیه مربا و گیاهان دارویی می‌توان از آن استفاده کرد.

مرادی اعلام کرد: استفاده از گل محمدی برای درمان بیماری‌های گوارشی و ضعف عمومی بدن، اسهال، زخم معده و درمان روده، بیماری‌های پوستی و بیماری‌های قلبی موثر است.

ضرورت صنعتی‌سازی پروسه کشت تا فرآوری گل‌محمدی‌

عضو هیئت‌ علمی دانشگاه ارومیه گفت: ایجاد زیرساخت‌های لازم برای فرآوری گل محمدی مورد غفلت موسم خرمن خوش رنگ و بوی گلکاران آذربایجان غربیواقع شده که در صورت تحقق این امر، علاوه بر ایجاد اشتغال، ارزآوری قابل توجهی نیز برای کشور خواهد داشت.

رضا وردی‌نژاد افزود: این گیاه بسیار کم آب‌بر بوده و در شرایط فعلی دریاچه ارومیه، کشت این گیاه توصیه می‌شود.

وی راه‌اندازی واحدهای اسانس‌گیری و شرکت‌های صادراتی برای فرآورده‌های گل محمدی را مورد تاکید قرار داد و اذعان داشت: برای این منظور نیازمند سرمایه‌گذاری هستیم، در غیر این صورت این گیاه همچنان به صورت سنتی کشت، برداشت و به بازار عرضه می‌شود و سودآوری آن نیز چندان نخواهد بود.

برداشت 510 تن گل محمدی در آذربابجان‌غربی

رئیس سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان‌غربی نیز در این خصوص با اشاره به کشت گل محمدی در حاشیه موسم خرمن خوش رنگ و بوی گلکاران آذربایجان غربیباغات شهرهای مختلف استان، گفت: هرچند آمار دقیقی از میزان اراضی زیر کشت گل محمدی وجود ندارد ولی براساس آمار موجود، در ۳۶۱ هکتار از اراضی استان گل محمدی کشت شده است.

اکبر کرامتی تصریح کرد: گل محمدی گیاهی مقاوم در برابر کم آبی و مخاطرات طبیعی است که ظرفیت عظیمی برای ایجاد ارزش افزوده دارد که می‌توان با ایجاد زنجیره ارزش افزوده نزدیک به 140 نوع محصول غذایی، آرایشی، بهداشتی دارویی از آن تولید کرد اما این رقم کمتر از پنج محصول است و اغلب به گلاب و مربا محدود می‌شود.

وی افزود: میزان تولید گل تر از اراضی زیر کشت این محصول در استان بیش از ۵۱۰ تن است که در مقایسه با سال‌ گذشته ۵ درصد افزایش داشته است.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان‌غربی اعلام کرد: سالانه بیش از ۸۰۰ هزار لیتر گلاب از گل محمدی در مناطق مختلف استان از جمله شهرستانهای ارومیه، مهاباد ، خوی و پیرانشهر استحصال می‌شود.

کرامتی با بیان اینکه متوسط عملکرد برگ گل محمدی در هر هکتار ۳ کیلو و ۶۰۰ گرم است، اضافه کرد: ارقام مورد استفاده برای کشت این محصول در سطح استان اغلب گل محمدی خوی بوده و از ارقام محلی کاشان نیز به صورت محدود برای کشت استفاده می شود که بیشترین سطح زیر کشت مربوط به شهرستان‌های خوی و ارومیه است.

وی با اشاره به مصارف گل محمدی افزود: از ۸۰ درصد محصولات برای عرق‌گیری و مابقی به صورت گلبرگ خشک برای تهیه گل قند، مربا و سایر مصارف خوراکی، مصرف تازه خوری و حدود پنج درصد به صورت غنچه خشک به منظور صادرات استفاده می شود.

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
دریابان شمخانی: جغرافیای جنگ فقط به دریا محدود نخواهد شد
تحویل ۲۴۰۰ پروژه آموزشی در کشور طی گام اول نهضت عدالت آموزشی
آغاز هفته ای با افزایش دمای هوا در سمنان
نیمه شعبان و دهه فجر پیام نور و امید برای دل‌ها دارند
ضرورت تحقق سیاست‌های تحولی آموزش
برگزاری پنجمین دوره رقابت سازه‌های ماکارونی
واریز کالابرگ ۴ میلیون تومانی برای ماه رمضان
چالش ها و فرصت های توسعه مناطق آزاد قشم و کیش
وحدت اقوام و مذاهب، ستون اصلی بازدارندگی ایران
آغاز مسیر چابک‌سازی در آزمایشگاه فنی مکانیک خاک
۱۱ بهمن ۱۳۶۵ یادآور حماسه و ایثار فرزندان فریدن
جشن هلهله فرشتگان در شهرکرد
نظارت دقیق بر نهاده‌ها؛ نمونه‌برداری از کود سوپرفسفات ساده در کرمان
اجرای ۶۳ طرح راه‌سازی به طول ۲۷۰ کیلومتر در خوزستان
معاینه رایگان بیماران، ۱۲ بهمن در کیش
نظارت میدانی مسئولان بر روند بارگیری و موجودی کود در کرمان
محکومیت اقدام خصمانه اتحادیه اروپا علیه سپاه پاسداران انقلاب اسلامی
جشنواره گل سیرجان برابریاسام کردستان
رایزنی لاریجانی با پوتین در روسیه
بازگشت تیم فولاد سیرجان به صدر جدول لیگ برتر والیبال
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
صدور مجوز ۸۵ هزار ردیف استخدامی جدید در آموزش و پرورش
هفت توصیه کلیدی برای داشتن خواب شبانه بهتر
ایران آمادگی کامل برای مقابله با تهدید‌ها را دارد
ثبت بارش باران و برف در ۸۰ ایستگاه هواشناسی خراسان جنوبی
تداوم فعالیت سامانه بارشی در خراسان جنوبی
آغاز روند گرمایش هوا در مازندران
جابه‌جایی بیش از ۳۰ میلیون تن کالا در محورهای برون‌شهری استان فارس
بازدید رئیس رسانه ملی از پشت‌صحنه مجموعه «هتل بسیار بسیار عجیب»
اختتامیه شانزدهمین جشنواره مردمی فیلم عمار
حریق یک واحد مسکونی در مهرویلا کرج سه مصدوم در پی داشت
بیش از ۳۸ هزار کیلومتر از راه‌های اصلی و شریانی کشور برف‌روبی شد
مشروح اظهارات عراقچی در نشست با فیدان و پاسخ به سئوالات خبرنگاران
ورود سامانه جدید بارشی به جنوب آذربایجان غربی
ایران به جمع کشور‌های تکثیر صنعتی اسبک دریایی پیوست
تقویم و اوقات شرعی جمعه ۱۰ بهمن ۱۴۰۴ به افق قم
هفت توصیه کلیدی برای داشتن خواب شبانه بهتر  (۱ نظر)
هشدار سخنگوی سپاه به آمریکا؛ برای همه سناریو‌ها برنامه داریم  (۱ نظر)
نیرو‌های مسلح ایران، انگشت برماشه آماده‌اند  (۱ نظر)
دشمنان لجوج ایران در تجاوز نظامی و ایجاد آشوب شکست خوردند  (۱ نظر)
اقدام سیاسی و غیرقانونی اتحادیه اروپا علیه سپاه  (۱ نظر)
بازداشت ۷۰ عامل اصلی و تخریبگر اموال مردم در استان مرکزی  (۱ نظر)
جزئیات جدید درباره گواهینامه موتورسیکلت برای بانوان  (۱ نظر)
دستگیری ۱۶ لیدر اصلی فراخوان‌های اغتشاش در نکا  (۱ نظر)
مخالفت وزارت صمت با افزایش قیمت محصولات خودروسازان  (۱ نظر)
پاداش پایان خدمت فرهنگیان بازنشسته ۱۴۰۴ کامل پرداخت شد  (۱ نظر)
برخورداری از دانش حقوقی از الزمات یک مامور پلیس  (۱ نظر)
سردار وحیدی: دشمن در نبرد ۱۲ روزه عقب نشست  (۱ نظر)
قالیباف: دیکته کردن را مذاکره نمی‌دانیم و نمی‌پذیریم  (۱ نظر)
سپاه از قوی‌ترین و مؤثرترین نیرو‌های ضد تروریستی در دنیاست  (۱ نظر)
اولویت رسیدگی به خانواده‌های شهدا و مجروحین در حوادث دی ماه  (۱ نظر)