مفید بودن غذای دریایی درست است؟
فایده غذاهای دریایی برای مغز چیست؟
به گزارش گروه وبگردی خبرگزاری صدا و سیما، بسیاری از متخصصان تغذیه بر اهمیت مصرف ماهی و سایر غذاهای دریایی، تأکید دارند و پژوهشهای متعدد نشان دادهاند که مصرف این غذاها برای بدن مفید هستند. در این میان گفته میشود این غذاها تأثیری مضاعف بر مغز و سیستم اعصاب بدن دارند.

حتما تاکنون با اخبار و گزارشهای زیاد مبنی بر مفید بودن ماهی و سایر غذاهای دریایی برای قلب و عروق روبرو شدهاید و البته بسیاری از ما خوانده یا شنیدهایم که خوردن ماهی برای مغز نیز مفید است.
نتایج یک پژوهش گسترده در سال ۲۰۰۸ خبرساز و سبب جلب توجهات بیشتری به این ماده غذایی شدهاند. نتایج این مطالعات نشان میدهند که خوردن ماهیهای روغنی میتواند ضایعات مضر مغزی که با بیماری آلزایمر مرتبط هستند، کاهش دهد.
این موضوع مطابق با باورهای فرهنگی بسیاری از افراد در سراسر جهان بوده و به همین دلیل مورد استقبال قرار گرفته است، اما پژوهشگران اعلام کردند نتایج این مطالعه، محدود و غیر قابل اثبات بوده است و جهت بررسی این موضوع باید بررسیهای بیشتری انجام شوند.
به همین دلیل، گروهی از پژوهشگران مرکز مطالعاتی Cochrane Review که به طور مستقل، همه شواهد موجود را جهت بررسی و مراقبتهای بهداشتی، تجزیه و تحلیل میکند، به این موضوع ورود کردند.
نتایج بهدستآمده، نشان میدهند که شواهد مربوط به نقش ماهیهای روغنی در سیستم اعصاب و تأثیر آن روی مغز، قانعکننده نیست. بهعنوان مثال، نتایج یک بررسی در سال ۲۰۱۲ میلادی نشان داد که مصرف روغن ماهی، تأثیری در جلوگیری از زوال عقل ندارد.
در یک مطالعه مشابه در سال ۲۰۱۶ نیز مشخص شد که روغن ماهی برای افرادی که قبلاً به بیماری آلزایمر مبتلا بودهاند، تفاوتی ایجاد نمیکند. پژوهشگران این گروه مطالعاتی در پایان بررسیهای خود اعلام کردند که درباره تأثیر مصرف ماهیهای روغنی در بروز افسردگی نیز مدارک بیشتری مورد نیاز است.
بنابر این، به نظر میرسد شواهد کمی وجود دارد که نشان دهد مصرف ماهیهای روغنی، عملکرد شناختی را بهبود میبخشد، از بیماریهایی مانند زوال عقل جلوگیری میکند یا مانع بروز افسردگی میشود. البته باید به این موضوع نیز اذعان داشت که برخی مطالعات، فوایدی را در این حوزه روی موشها نشان دادهاند. بنابر این، شاید تحقیقات بیشتری در حوزه تأثیرات انسانی، لازم باشد.
با این وجود، کارشناسان توصیه میکنند که ماهیهای روغنی را بهعنوان بخشی از یک برنامه غذایی سالم استفاده کنید، زیرا این مواد غذایی، برخی از مزایای سلامتی از جمله کاهش خطر بیماریهای قلبی را در بر دارند.