• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۳۱۱۳۹۴۹
تاریخ انتشار: ۰۱ خرداد ۱۴۰۰ - ۱۸:۵۵
اقتصادی » اقتصاد کلان
گزارش مکتوب

در مسیر سیاست‌های اصل ۴۴

با وجود گذشت ۱۶ سال از ابلاغ سیاست‌های کلی اصل ۴۴ قانون اساسی هنوز اجرای دقیق و کامل این سیاست‌ها گرفتار پیچ و خم موانع مختلف است.

در مسیر سیاست‌های اصل ۴۴به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری صدا و سیما؛با وجود گذشت ۱۶ سال از ابلاغ سیاست‌های کلی اصل ۴۴ قانون اساسی هنوز اجرای دقیق و کامل این سیاست‌ها گرفتار پیچ و خم موانع مختلف است و تحقق کامل آن نیاز به اصلاح فرآیند‌ها دارد.
 
سیاست‌های اصل ۴۴ اول خرداد سال ۸۴ از سوی رهبر معظم انقلاب ابلاغ شد تا به تدریج با واگذاری فعالیت‌های اقتصادی به بخش خصوصی ضمن کوچک و چابک شدن دولت سهم بخش غیردولتی در اقتصاد افزایش یابد و بنگاه‌های اقتصادی به سمت سودآوری بروند، اما در عمل اتفاق دیگری افتاد.
 
با آغاز خصوصی‌سازی‌ها موانع و دست انداز‌ها یکی یکی در مسیر واگذاری‌ها خودنمایی کرد.
 
از ورود خصولتی‌ها به میدان تا واگذاری بابت رد دیون و مقاومت مدیران وزارتخانه‌ها و دستگاه‌های دولتی برای سپردن امور به بخش خصوصی.
 
حمیدرضا حاجی بابایی رئیس کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس معتقد است در امر واگذاری‌ها یا قانون به درستی اجرا نشده است یا منفعت‌هایی در میان بوده و یا اینکه سهل انگاری مدیران باعث شده تا چهره خصوصی‌سازی در کشور مخدوش شود.
 
در جریان خصوصی‌سازی برخی شرکت‌های دولتی ارزیابی غیرکارشناسی ارزش واحد‌های تولیدی موجب واگذاری آن‌ها به کسری از قیمت واقعی شد، از پالایشگاه کرمانشاه گرفته تا آلومینیوم المهدی و کشت و صنعت مغان.
 
زدن چوب حراج به برخی شرکت‌های دولتی کار را به جایی رساند که رئیس وقت سازمان خصوصی‌سازی خودش هم دست به خرید یکی از این شرکت‌ها زد.
 
به این‌ها باید بررسی نشدن اهلیت خریداران را هم اضافه کرد تا جایی که فرد خریدار و مدیر شرکت ماشین سازی تبریز اخلالگر ارزی از آب درآمد و سوء مدیریت در برخی واحد‌های تولیدی واگذار شده آن‌ها را به رکود و بیکاری کارگران کشاند از شکر هفت تپه تا شرکت بزرگ و قدیمی هپکو اراک.
 
تعطیلی کارخانه‌هایی مانند پوشش گیلان و یا رشت الکتریک نشان می‌دهد هدف خریداران به جای فعال سازی و رونق تولید سرمایه‌گذاری برای فروش ماشین آلات و زمین و املاک شرکت بوده است.
 
محمد جواد ساداتی‌نژاد رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس می‌گوید زمانی که یک شرکت تولیدی واگذار می‌شود و به جای فعال شدن و بهبود فرآیند تولید به سمت تعطیلی و فروش زمین‌ها و ماشین آلات کشاورزی می‌رود به این معنی است که اهلیت افراد بررسی نشده و یا در روند واگذاری فساد و رانتی وجود داشته است.
 
البته مدتی است که مشکلات این واحد‌های تولیدی زیر ذره‌بین دستگاه‌های نظارتی قرار گرفته است.
 
مهرداد بذرپاش رئیس کل دیوان محاسبات کشور می‌گوید حداقل ۸ پرونده بزرگ واگذاری در دست بررسی است که وجود مشکل اساسی در واگذاری آن‌ها محرز است.
 
با این حال خصوصی‌سازی‌هایی که باید سال ۹۳ به پایان می‌رسید حالا تازه به میانه راه رسیده و روندش نیاز به اصلاح دارد.
 
رحیم زارع سخنگوی کمیسیون جهش تولید و نظارت بر اجرای اصل ۴۴ قانون اساسی در مجلس می‌گوید در ماده دو و هفت این قانون ضمانت اجرایی را تقویت کردیم و اختیارات قوه قضاییه و هیات داوری را برای جلوگیری از مفاسد بیشتر کرده‌ایم و از این پس اجرای دقیق قانون می‌تواند اهداف واگذاری‌ها را محقق کند.
 
اما مهم‌تر از موضوع واگذاری‌ها در اجرای اصل ۴۴ از بین بردن زمینه‌های انحصار و تسهیل فرآیند ورود فعالان بخش خصوصی به اقتصاد است.
 
سید احسان خاندوزی نایب رییس کمیسیون اقتصادی مجلس هم در این باره می‌گوید طرح تسهیل صدور مجوز‌ها در دستور کار مجلس قرار گرفته است تا فرآیند‌هایی که با ایجاد رانت و فساد کار را برای تولید سخت می‌کند حذف شود.
 
وی می‌گوید به حداقل رساندن مقررات زائد و از بین بردن انحصار‌هایی که در اقتصاد همچنان وجود دارد مانند انحصار در واگذاری معادن نیز در دستور کار قرار دارد.
 
کارشناسان معتقدند انحراف‌ها در اجرای سیاست‌های اصل ۴۴ نباید باعث روی زمین ماندن اصل این سیاست‌ها شود و البته در این مسیر اصلاح روند‌ها و رعایت پیش شرط‌ها ضروری است.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
اطلاعیه افت فشار یا قطعی آب در برخی مناطق تبریز
تلف شدن ببر در الیمالات
درخواست پارلمان روسیه برای محکومیت حضور نظامی آمریکا در کارائیب
اجرای هزار و ۹۸۰ اردوی جهادی از ابتدای سال تاکنون در خراسان جنوبی
مهلت معرفی نامزد‌های جایزه مصطفی (ص) تا اول اسفند۱۴۰۴
اجرای پویش مردمی مهرگردون و تأمین اقلام توان‌بخشی ویژه افراد توان‌خواه در خراسان شمالی 
تصویب ۳۳ میلیارد تومان اعتبار برای حفظ میراث آبی کهن خراسان شمالی
ضرورت بازنگری در رشته‌های دانشگاهی و نیاز بازار کار
معدوم‌سازی بیش از سه‌هزار لیتر آبلیموی فاقد مشخصات بهداشتی در مهریز
بحران پنهان شمار فزاینده افراد گم شده در انگلیس
استمرار آلودگی هوا در جنوب غرب خوزستان
حماس: سلاح مقاومت پیش از تشکیل کشور فلسطین قابل مذاکره نیست
اجرای حکم قصاص نفس قاتل پزشک یاسوجی
هشدار آلودگی سطح زرد در استان یزد
اوقات شرعی سه شنبه ۲۰ آبان ۱۴۰۴ به افق یزد
مردی که جانش را فدای استقلال ایران کرد
فهرست پرواز‌های فرودگاه اصفهان ( بیستم آبان ۱۴۰۴)
تقویم روز و اوقات شرعی بیستم آبان به افق آبادان و خرمشهر
الحاق ایران به موافقتنامه‌های وین و استراسبورگ در حوزه مالکیت معنوی
اطلاعیه قطع برق در برخی مناطق سمنان
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
فروش فوق‌العاده ۲ محصول سایپا از فردا
شهادت ستوان یکم ولی زاده، مدافع نظم و امنیت در رامشیر
بازدید سرلشگر موسوی از ساختمان شیشه‌ای صدا و سیما
خبر‌های خوش از پرداخت مطالبات دارو
استقلال ملی، مسیر رسیدن به پیروزی و اقتدار
قدردانی مردم انگلیس از مرد مسلمانی که جان چندین نفر را نجات داد
کلاهبرداری به بهانه حمل بار و اثاثیه
باید ذات مداخله‌جوی غرب را بازشناسی کرد
تقویم و اوقات شرعی زنجان در ۲۰ آبان ۱۴۰۴
اخبار کوتاه از مناطق مختلف کهگیلویه و بویراحمد
زنجان؛ واحدهای فرآوری کلید توسعه صادرات کشاورزی
مصوبات کارگروه اضطرار آلودگی هوای تهران اعلام شد
چمن ورزشگاه یادگار امام (ره) آسیب دیده است
واکنش رئیس سازمان حفاظت محیط زیست به ماجرای سفر ۵۰ میلیاردی برزیل
توسعه گام‌های صنعتی با تولید شمش فولاد در خراسان جنوبی
استخدام در سازمان صداوسیما  (۱ نظر)
آغاز پیش‌فروش ۳ محصول سایپا  (۱ نظر)
فروش فوق‌العاده ۲ محصول سایپا از فردا  (۱ نظر)
جزییات معافیت از صدور صورت‌حساب الکترونیکی در سامانه مودیان ۱۴۰۴  (۱ نظر)
شهادت ستوان یکم ولی زاده، مدافع نظم و امنیت در رامشیر  (۱ نظر)
اهواز آلوده‌ترین شهر کشور  (۱ نظر)
اجرای طرح رایگان دوگانه سوز کردن خودرو‌های مدل ۹۴ به بالا در خوزستان  (۱ نظر)
ماجرای دنباله دار پرستار قاتل نوزادان در انگلیس  (۱ نظر)
اعتراف صریح ترامپ، اثبات جنایت آمریکا در همه محاکم  (۱ نظر)
درگذشت مادر شهیدان متحدی در بسطام  (۱ نظر)
اجرای پویش سلامت علوی طرح شهید رئیسی در بروجرد  (۱ نظر)
پایداری هوا و انباشت آلاینده‌ها در اصفهان تا پایان هفته  (۱ نظر)
آلودگی هوا عامل مرگ بیش از یکهزار و ۶۰۰ نفر در خوزستان  (۱ نظر)
بررسی پیشرفت طرح‌های نهضت ملی مسکن در شهر‌های جدید پرند، فولادشهر و بینالود  (۱ نظر)