پخش زنده
امروز: -
محققان پژوهشکده دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری موفق به تولید کنترل شده دانههای تلقیح شده ترافل یا الماس سیاه جنگلهای هیرکانی شدند.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما؛ مرکز مازندران، تحقیقات جدید نشان میدهد: قارچهای کمیاب را میتوان در خارج از زیستگاه طبیعی آن کشت کرد و پرورش داد.
حراجی قارچهای خوراکی
ترافل سیاه بسیار گران است و در حراجیهای فرانسه وآلمان هرکیلوگرم بیش از ۳هزار یورو خرید وفروش میشود.
این قارچهای کمیاب فقط در مناطق خاصی و تحت شرایط خاص رشد میکنند و دسترسی به این غذاهای لذیذ محدود است. ترافل خاصیت ضد سرطانی دارد، معطر است ونیروی جنسی را افزایش میدهد.
ترافلهای جنگلی به دانشگاه میروند
تیمی از محققان پژوهشکده فناوریهای زیستی گیاهان دارویی، تولید کنترل شده دانههای تلقیح شده ترافل با نام علمی Tuber sp را در دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری آغازکردند.
طرح کشت ترافل با ایده دانشجویی رضا صالحی ملک آبادی در قالب پایان نامهی کارشناسی ارشد مطرح شد و مقالهی این تحقیقات در حال انتشار است.
به طور خاص، پژوهشگران تأیید میکنند که در جنگلهای مازندران، چهار نوع ترافل سیاه کشف شده است که ارزش غذایی ترافلهای جنگلهای مازندران برابر با ترافلهای اروپایی است و در برخی انواع ارزشهای آنتی اکسیدانی ترافلهای هیرکانی از ترافلهای اروپایی بیشتر است.
برداشت الماس سیاه در جنگل های ۴۰ میلیون ساله هیرکانی
محققان در سال ۱۳۹۹، موفق به برداشت موفقیت آمیز ترافل شدند و حتی مهمتر از همه، محققان شرایط پرورش این ترافل را هم درکارگاههای آموزشی در هزار جریب بهشهر برای روستاییان حاشیه جنگل معرفی کردند و به آنها آموزش دادند.
باغها خانههای جدید ترافل کوهی
محققان میگویند: امکان سنجی کشت Tuber sp را در باغها واراضی شیب دار مازندران بررسی کرده اند ومی توان گیاهان تلقیح شده را در باغها کشت کرد.
رضا صالحی ملک آبادی، محقق پژوهشکده فناوریهای زیستی گیاهان داروی در ساری، میگوید: ترافل قارچهایی هستند که در ارتباط همزیستی با درختان زندگی میکنند؛ این همزیستی را ectomycorrhizal مینامند.
این پژوهشگر گفت: برای پرورش ترافل باید هر دو یعنی درخت و قارچ را داشته باشیم و این ارتباط سبب میشود که کشت ترافل سیاه بسیار دشوار میشود.
او میگوید: ترافل نه تنها نیاز به کاشت در ریشه درختان خاص مثل بلوط دارد، بلکه باید در شرایط خاص آب وهوایی رشد کند تا به محصول خوراکی تبدیل شود.
برای حل این چالش، محققان ترافل در نهالستانهای دانشگاه کشاورزی ومنابع طبیعی ساری یک برنامه تحقیقاتی مشترک را از دهه۹۰ آغاز کردند و آنها نخستین گیاه هان تلقیح شده را در چهار سال به دست آوردند.
ترافلهای پرورشی لذیذ
از منظر آشپزی طعم وکیفیت ترافلهای پرورشی مهم است.
کامران قاسمی، مدیر گروه علوم باغبانی دانشگاه کشاورزی ومنابع طبیعی ساری میگوید: نگران نباشید، در مقایسه با ترافلهای جنگلی، ترافلهای پرورشی بدون هیچ گونه تغییری در طعم آنها در مزرعهها کشت میشود.
ترافلهای پرورشی بازوی مالی کشاورز
ترافلها با ویژگی گرانی هم شناخته میشوند.
رضا صالحی ملک آبادی، محقق پژوهشکده فناوریهای زیستی گیاهان داروی در ساری، میگوید: با رشد کشت تغییرات کمی در قیمت ترافلها در بازارهای جهانی مشاهده شده است.
او گفت: تقاضا بسیار زیاد است و همچنین باید در نظر بگیرید که تولیدی ترافلهای وحشی در جنگلها به دلیل تغییرات آب و هوا و مدیریت جنگل در حال کاهش است؛ بنابراین کشت ترافل میتواند برای کشاورزان سودآور باشد.
ناجیان جدید به کمک جنگل میآیند
مهدی حدادی نژاد عضو هیات علمی دانشگاه کشاورزی ومنابع طبیعی ساری هم میگوید: کشت قارچهای ترافل میتواند به کشاورزان این امکان را بدهد که فعالیتهای خود را متنوع کنند و به جنگلها کمک کنند.
مهدی حدادی نژاد تاکید میکند: قاچاقچیان برای بدست آوردن ترافل به جنگلها دستبرد میزدند.
ترافلها در سطح تاعمق ۳۰سانتی متری خاک در ریشه درختان وجود دارندو قاچاقچیان با آسیب زدن به درختان ترافلها را بدست میآورند.
چرا ترافلها در مزرعه کشت نمیشود؟
مرادی رئیس پژوهشکده فناوریهای زیستی گیاهان دارویی دانشگاه کشاورزی ومنابع طبیعی ساری میگوید:پژوهشگران میخواهند ترافل گستره کشت شود و تیم پشتیبانی آنها به باغداران کمک میکنند.
او میگوید: تخصص وجود دارد و آنها به همکاری سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری کشور برای کشت الماسهای سیاه درباغها نیاز دارند.
کشت ترافل رونق میگیرد
معاون امور جنگل سازمانها جنگلها میگوید:در حال حاضر اقداماتی برای کشت ترافل در باغها برداشته شده است، سازمان جنگلها حاضر است نهال های جنگلی برای تلقیح به محققان عرضه کند.
نوبخت میگوید: سازمان جنگل ها، مراتع وآبخیز داری کشور با کشت نهالهای تلقیح شده با ترافل در باغها مخالفتی ندارد.
به نظر میرسد با آمادگی محققان وکمک سازمان جنگلها، مراتع وآبخیز داری کشور ایران مانند اسپانیا، استرالیا وشیلی بازیگر اصلی بازار ترافلهای پرورشی جهان شود.
زینب نجاتی
خبرنگار سرویس اقتصادی خبرگزاری صداوسیما