• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۵۵۰۰۳۶۵
تاریخ انتشار: ۲۸ خرداد ۱۴۰۴ - ۰۹:۰۲
اجتماعی » حقوقی و قضایی
بیانیه مرکز وکلا در محکومیت حمله رژیم صهیونی به صداوسیما:

حمله به صداوسیما رخدادی اساسی در عرصه آزمون حقوق بشر جهانی است

مرکز وکلا، کارشناسان رسمی دادگستری و مشاوران خانواده قوه قضائیه در بیانیه ای آنچه در حمله نظامی رژیم منحوس اسرائیل به تأسیسات صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران رخ داد را محکوم کردند.

بیانیه مرکز وکلا، کارشناسان رسمی ومشاوران خانواده قوه قضائیه در محکومیت حمله رژیم صهیونی به سازمان صداوسیمای جمهوری اسلامی ایران

 به گزارش صدا و سیما، مرکز وکلا و کارشناسان رسمی دادگستری اعلام کردند آنچه در حمله نظامی رژیم منحوس اسرائیل به تأسیسات صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران رخ داد، نه صرفاً رخدادی تلخ در حوزه امنیت ملی و مخاصمات مسلحانه که رخدادی اساسی در عرصه آزمون حقوق بین‌الملل بشر‌دوستانه و حقوق بشر جهانی است؛ رخدادی که ابعاد آن نیازمند واکاوی عمیق در چارچوب نظریه و عمل معاهدات، دکترین و منابع عرفی حقوق بین‌الملل است. 

این بیانیه ای بدین شرح صادر کردند:

جنایت علیه حقیقت:

آنچه در حمله نظامی رژیم منحوس اسرائیل به تأسیسات صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران رخ داد، نه صرفاً رخدادی تلخ در حوزه امنیت ملی و مخاصمات مسلحانه که رخدادی اساسی در عرصه آزمون حقوق بین‌الملل بشر‌دوستانه و حقوق بشر جهانی است؛ رخدادی که ابعاد آن نیازمند واکاوی عمیق در چارچوب نظریه و عمل معاهدات، دکترین و منابع عرفی حقوق بین‌الملل است.

در گام نخست، مطابق مقررات لاهه ۱۹۰۷ و پروتکل اول الحاقی به کنوانسیون‌های ژنو ۱۹۷۷، اصل تمایز میان اهداف نظامی و غیرنظامی (ماده ۴۸ پروتکل)، رکن حیاتی حقوق مخاصمات است. تنها اهدافی می‌توانند هدف حمله قرار گیرند که ارتباط مستقیم و مؤثر با عملیات جنگی داشته باشند (ماده ۵۲ پروتکل یادشده). بر همین اساس، مراکز رسانه‌ای ـ مادامی که نقش فعالی در عملیات خصمانه نداشته باشند ـ به‌عنوان مصادیق بارز اماکن غیرنظامی، مستظهر به حمایت ویژه‌اند. کمیته بین‌المللی صلیب سرخ (ICRC) در قواعد عرفی خود (Customary IHL Study, Rule ۷, Rule ۱۰, Rule ۱۴) این قاعده را استخوان‌بندی نظام حقوقی جنگ‌های معاصر می‌داند

و تعرض به رسانه‌ها را، حتی در فرض نقش تبلیغی عمومی، فاقد اخذ وصف هدف نظامی می‌شمارد، مگر آنکه شواهدی قطعی بر مشارکت مستقیم در خصومت‌ها وجود داشته باشد. در غیاب چنین مستنداتی، حمله به صداوسیما را باید مصداق بارز violation of distinction and proportionality و جنایت جنگی طبق ماده ۸ (۲) (ب) (۲) اساسنامه رم دانست.

از سوی دیگر، دکترین منابع حقوق بشر و عرف جهانی، به‌ویژه ماده ۱۹ میثاق بین‌المللی حقوق مدنی و سیاسی و تفسیر عام شماره ۳۴ کمیته حقوق بشر سازمان ملل، بر اینکه آزادی دسترسی به اطلاعات و حمایت از اصحاب رسانه در هر شرایطی ـ حتی ایام منازعه مسلحانه ـ خط قرمز جامعه بین‌المللی است، صحه می‌گذارند. حمله فیزیکی، ایجاد رعب یا تهدید علیه رسانه‌ها نه‌تنها تعرض به حق اطلاع‌رسانی مردم است، بلکه تخطی از مسئولیت مثبت دولت‌ها در حفاظت فعال از خبرنگاران و مراکز اطلاع‌رسانی است؛ امری که کنوانسیون‌های ژنو، پروتکل‌های الحاقی (ماده ۷۹ پروتکل اول)، اعلامیه‌های یونسکو و ارجاعات قطعنامه‌های مجمع عمومی سازمان ملل به روشنی بر آن تأکید دارند. حتی در گزارش گزارشگر ویژه آزادی بیان سازمان ملل، تهاجم به رسانه‌ها و قتل، ربایش یا ارعاب خبرنگاران، خطری بنیادین برای بقای دموکراسی و نظم عمومی جهانی توصیف شده است.

تجربه‌ی نهاد‌های قضایی بین‌المللی ـ از جمله احکام دیوان کیفری یوگسلاوی (در ماجرای حمله به رسانه‌های صربستان) و گزارش گلدستون درباره جنگ غزه ـ نقطه‌ی عطفی در توصیف حقوقی این حملات پدید آورده است؛ به این معنا که حتی ادعای کاربرد تبلیغاتی مراکز رسانه‌ای، حمله به آنها را مجاز نمی‌سازد. جز در موارد محدود و با اثبات نقش عملیات نظامی مستقیم، تعرض به رسانه‌ها ـ به‌ویژه در مقیاسی، چون حمله به صدا و سیما ـ تمام عناصر جرائم جنگی را داراست و می‌تواند مستوجب تعقیب و مجازات مسئولین در سطح فردی و دولتی گردد.

علاوه بر جنبه صرفاً ساختاری حقوق بین‌الملل، شایسته است به کارکرد اجتماعی و فرهنگی رسانه‌ها نیز التفات شود. رسانه‌ها نه‌تنها راهبر افکار عمومی و دیده‌بان جامعه‌اند بلکه تضمین‌گر شفافیت فرآیند‌های سیاسی و حکمرانی‌اند. هرگونه سانسور، ارعاب یا تحدید آنها، بستر را برای سلطه روایت‌های غیرواقع، انقطاع حس مشارکت اجتماعی و زوال عقلانیت جمعی هموار می‌کند. مقررات منع حمله به خبرنگاران، فراتر از ملاحظاتی صِرفاً تقنینی، به منزله دفاع از هستی فرهنگی و آگاهی جهانی است.

در این راستا، واکنش‌های سازمان‌های بین‌المللی، نهاد‌های حقوق بشری و شورای حقوق بشر سازمان ملل و همچنین رویه عملی دولت‌ها اهمیت مضاعف می‌یابد. جامعه جهانی، بر اساس رسالت ذاتی و تکالیف معاهداتی، بایستی صرفاً به اعلام موضع اکتفا نکند بلکه سازوکار‌های الزام‌آور را فعال، ظرفیت‌های جبران خسارت و تعقیب کیفری را مهیا، و اصل مسئولیت‌پذیری بی‌قید و شرط ناقضان را تضمین کند.

سکوت و انفعال در برابر حمله به مراکز رسانه‌ای ـ هر کجای جهان و از سوی هر دولتی ـ به معنای پذیرش مشروعیت «تهدید روایت و آگاهی» خواهد بود؛ خطری که اگر مهار نشود، نظم حقوقی و اخلاقی جهان را مستقیماً تهدید خواهد کرد. بر این مبنا، نهاد‌های حقوقی و جامعه وکلا و حقوقدانان باید در صدر صفوف مدافعان اصل «حق دانستن» و «حق آزادگی رسانه» ایستاده و با اتکا به آرای علمی، رویه‌های قضایی و ظرفیت‌های دیپلماتیک، به دفاع منظم و مستمر از اصحاب قلم و وجدان جهانی بپردازند.

به این ترتیب، حمله به صدا و سیما نه تنها نقض صریح حقوق بشردوستانه و حقوق بشر، بلکه تلاشی جدی برای خدشه به جوهره عقلانیت و مشارکت عمومی است

و در این عرصه، تاریخ قضاوت خود را پیشاپیش بر پرونده ناقضان و ساکتان ثبت کرده است.

حسن عبدلیانپور

رییس مرکز وکلا، کارشناسان رسمی ومشاوران خانواده قوه قضائیه

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
تشییع پدر سردار شهید سید حسین حسینی در وردنجان
اجرای سند تحول، حکمرانی نوین استاندارد را محقق می‌کند
الزام دستگاه‌های اجرایی فارس به رعایت حقوق ارباب‌رجوع در سایه سامانه فواد
زمان برگزاری آزمون وکالت ۱۴۰۵ اعلام شد
صدور مجوز اولیه ایجاد مرکز تجاری ایران در شانگهای
خدمات ویژه اتوبوسرانی ویژه شرکت کنندگان مراسم بزرگداشت رهبر شهید
شرایط مجاز بودن گردش به راست در تقاطع‌ها
ازسرگیری تئاتر در مشهد با اجرای نمایش آقای شهید ایران
۱۰ تن گندم از کشاورز بوئین‌زهرا، سفره نیازمندان را رنگین می‌کند
تداوم قرار‌های شبانه با صلابت و اقتدار تا پیروزی نهایی
فریاد انتقام‌خواهی مردم استان مرکزی در ۱۳۴ مین شب حماسه
حادثه نفتکش در جنوب عدن
توزیع سهمیه کود با ثبت نام کشاورزان در سامانه کنترل پایش کودی
فراخوان «ماه هنر تهران» تا ۳۰ تیر تمدید شد
وداع مردم با یک پدر را دیدم
انتشار نماهنگ «آرزوی کربلا»
آزمون کارشناسی ارشد پنجشنبه ۲۵ و جمعه ۲۶ تیرماه برگزار می شود
اردوی آماده سازی تیم ملی کشتی فرنگی
امنیت زیستی، تولید میگوی کشور را به ۶۲ هزار تن رساند
اهدای هزار جلد کتاب به کتابخانه‌های سیار استان سمنان
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
کاروان بزرگ زائران اربعین «عشاق‌الحسین(ع)» از رامشیر به سوی کربلا
علی نعمتی به لوسیل قطر پیوست
جزئیات حملات هوایی دشمن به ۸ شهر خوزستان
برنامه زمان‌بندی مدیریت بار اضطراری برق تبریز
کمربندی برغان تا دو ماه آینده افتتاح می‌شود
حمله سپاه به پایگاه آمریکایی دُقم در عمان
کاخ سفید دیگر برای ترامپ امن نخواهد بود!
تشییع شهید علیرضا زارعی ثانی در بردسکن؛ وداع با پدری که نوزاد دوماهه‌اش را به یادگار گذاشت
امروز؛ آغاز توزیع کارت آزمون کارشناسی ارشد
سپاه: پایگاه پرنس حسن اردن درهم کوبیده شد
جام جهانی ۲۰۲۶؛ برنامه مرحله نیمه نهایی با چهار مدعی قهرمانی
آبادان، هندیجان و ماهشهر هدف پرتابه‌های دشمن
قدردانی سازمان بین‌المللی دریانوردی از کشتی ناجی ایرانی
اطلاعیه خاموشی‌های موقت برق در استان کهگیلویه و بویراحمد
سازمان تروریستی سنتکام از حمله به ایران خبر داد
پیام رهبر انقلاب به مناسبت تشییع و تدفین پیکر رهبر شهید  (۸ نظر)
تعویق یا تغییری در زمان‌بندی امتحانات نهایی دانش‌آموزان وجود ندارد  (۳ نظر)
سپاه: پایگاه پرنس حسن اردن درهم کوبیده شد  (۳ نظر)
مرگ لیندسی گراهام سناتور جنگ طلب آمریکا  (۳ نظر)
گوترش: ایران و آمریکا مذاکره را از سرگیرند  (۲ نظر)
آغاز فعالیت مواکب اربعین حسینی در مرز‌های خوزستان از ۲۹ تیرماه ۱۴۰۵  (۱ نظر)
تایید خبر شهادت ۲ بسیجی تامین امنیت در مشهد  (۱ نظر)
جزئیات حملات هوایی دشمن به ۸ شهر خوزستان  (۱ نظر)
واریز مستمری مددجویان بهزیستی و کمیته امداد امام خمینی در تیر ماه  (۱ نظر)
کاخ سفید دیگر برای ترامپ امن نخواهد بود!  (۱ نظر)
فیلمی از مزار مطهر رهبر شهید انقلاب در رواق دارالذکر  (۱ نظر)
ذوالقدر: در حمله به زیرساخت‌ها مقابله به مثل خواهد شد  (۱ نظر)
ثبت‌نام حج تمتع ۱۴۰۶ آغاز شد  (۱ نظر)
سامانه یکپارچه خدمات مشترکان شرکت‌های برق منطقه‌ای عملیاتی شد  (۱ نظر)
قالیباف: دوران توافقات یک‌طرفه به پایان رسیده است  (۱ نظر)