• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • وبگردی
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۵۵۰۹۷۲۸
تاریخ انتشار: ۱۲ تير ۱۴۰۴ - ۰۸:۰۰
علمی و فرهنگی » کتاب و مطبوعات

برگزاری نشست «متون سینمایی و دیپلماسی فرهنگی در تعامل جهانی»

دومین نشست از سلسله نشست‌های تخصصی «کتاب‌های سینمایی؛ از تولید محتوا تا مخاطب» با موضوع «متون سینمایی و دیپلماسی فرهنگی در تعامل جهانی» برگزار شد.

برگزاری نشست «متون سینمایی و دیپلماسی فرهنگی در تعامل جهانی»

به گزارش خبرگزاری صدا وسیما، مازیار فکری ارشاد منتقد سینما در این نشست که در سرای اهل قلم برگزار شد گفت: در دهه ۷۰ سینمای ایران با پرچمداری عباس کیارستمی توانست یک جریان فکری در سینمای جهان ایجاد کند و ما آن دوران دیپلماسی فرهنگی باشکوهی داشتیم.

وی افزود: در بحث از دیپلماسی فرهنگی ما باید به تاثیرگذاری شکل‌های مختلف فرهنگ خودمان اعم از هنر، ادبیات و علوم انسانی در سطح جهانی فکر کنیم، چرا که بهرحال ما در یک منظومه و سپهر فرهنگی جهانی هستیم.

این منتقد سینما گفت: از دوران پیش از انقلاب بحث دیپلماسی فرهنگی در حوزه سینما آرام آرام شکل گرفت. شکل اولیه در سینمای ایران عامه پسند بود و البته یک جریان فکری و فرهنگی نیز وجود داشت که مختص جماعت روشنفکر ایرانی بود. برخی از فیلم‌ها توانستند از این رهگذر در سطح جهانی دیده شوند. بعد از پیروزی انقلاب شکل و فرم سینمای ایران تغییر رویه داد و میتوان گفت از نیمه دوم دهه شصت و تقریبا در سال‌های پایانی جنگ سینمای ایران با آثار مرحوم عباس کیارستمی و در قدم نخست با فیلم «خانه دوست کجاست؟» در سطح جهان مطرح شد و البته امیر نادری نیز با فیلم «دونده» جایگاهی در جشنواره‌ها به دست آورد و به این ترتیب ما از لحاظ دیپلماسی دوران باشکوهی در دهه ۷۰ داشتیم.

مهرزاد دانش منتقد سینما نیز در این نشست اظهار داشت: نکته مهم در دیپلماسی فرهنگی ظرافت همدلی با طیف‌های خاص و مختلف است با ظرفیت و پتانسیل بالا، به عبارتی نوعی درک متقابل از نیاز‌هایی که طرف مقابل در ارتباطسازی با ما و ما با او داریم و در صحبت از دیپلماسی فرهنگی نقطه اعتکای ما «فرهنگ» است و هر چیزی که در فرهنگ بگنجد. سینما، موسیقی، ادبیات، هنر‌های تجسمی و یا حتی ایده‌هایی، چون تبادل دانشجو بین دو کشور و یا حتی مسابقات بین‌المللی ورزشی همه و همه در ظرف دیپلماسی گنجانده می‌شود.

وی با بیان اینکه یپلماسی فرهنگی به دو صورت انجام می‌پذیرد، افزود:نخست برنامه‌هایی که نهاد‌های دولتی سامان می‌دهند؛ از برگزاری جشنواره گرفته تا انتشار نشریه و ایجاد رایزنی‌های فرهنگی در کشور‌های دیگر که برای آن سرمایه‌گذاری کلان صورت می‌دهند؛ و دوم آن نوع دیپلماسی است که توسط خود انسان‌ها و ملت‌ها، مثلا هنرمندان دو کشور، برقرار می‌کنند. نهاد‌های فرهنگی خودجوش که نسبت به دولتی‌ها عمر بیشتری دارند، در این حیطه فعالیت می‌کنند. دولت اینجا می‌تواند نقش پشتیبان داشته باشد تا هنرمندان و اهالی قلم مطرح آثار خود را به دیگر کشور‌ها عرضه کنند.

دانش گفت: سینماگر معروفی، چون اصغر فرهادی، در زمان پرتنشی توانست با فیلم «فروشنده» جایزه اسکار را به خود اختصاص دهد و یک همدلی خاص بین مردم ایران و مردم آمریکا ایجاد کند. اگرچه خود آقای فرهادی به دلیل سیاست‌گذاری‌هایی که در دوره اول ترامپ صورت گرفت، به این جشنواره نرفت، اما با تاکید بر وجوه مشترک انسانی در اثر هنری‌اش یک دیپلماسی فرهنگی را به سامان برساند.

این منتقد سینما در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به اهمیت منابع پژوهشی و تحلیلی درباره سینمای ایران افزود: کتاب‌هایی که درباره سینمای ایران چه در داخل و چه خارج از کشور نوشته و منتشر شده‌اند، قطعا اهمیت بسیاری دارند، چرا که این کتاب‌ها فیلم‌های ایران را که حامل بار فرهنگی دیپلماسی ما هستند، در سطحی بالا معرفی می‌کنند. در واقع کتاب‌های سینمایی تاریخ، هویت، فرهنگ و نحوه تبادلات فرهنگی در آن اثر سینمایی را معرفی و به ماندگاری آن کمک می‌کنند.

وی در ادامه یکی از بهترین منابعی را که توانسته معرف خوبی برای سینمای ایران در جهان باشد، به این شرح معرفی کرد: درباره سینمای ایران کتاب‌های بسیاری نوشته شده، اما یکی از عالی‌ترین آنها کتاب «تاریخ اجتماعی سینمای ایران» نوشته حمید نفیسی است که در ایران نیز با ترجمه محمد شهبا منتشر شده است. این اثر تاریخ دقیق و انتقادی سینمای ایران، از آغاز شکل‌گیری آن تا‌کنون بوده و بر درک عمیق نگارنده‌اش از تاریخ اجتماعی و سیاسی ایران معاصر استوار است، نویسنده در این کتاب، فیلم را در زمینه اجتماعی و سیاسی‌اش قرار داده و از این طریق، دوره‌ی منتهی به انقلاب مشروطه را تشریح می‌کند و تا دوران پس از انقلاب اسلامی پیش می‌رود.

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
آئین معنوی شاطری، در روستای جَزَن دامغان
تاکید امام جمعه قزوین بر تشکیل هسته‌های مقاومت در محلات
ایمان و باور راسخ عامل پیروزی بر نبرد با رژیم صهیونی
برگزاری راهپیمایی جمعه‌های خشم و نصر در خراسان جنوبی
تاسوعا و عاشورای حسینی تجلی عشق
نظارت بازرسان دامپزشکی گیلان بر ذبح دام در تاسوعا و عاشورای حسینی
عزاداری شب ۸ محرم در خانه صاحب عزا
ثبت مسجد صاحب‌الزمان (عج) کوت شیخ خرمشهر در فهرست آثار ملی ایران
یکی دیگر از شهدای وطن در اردستان درخاک آرام گرفت
مراسم علم خبری در روستای صمان شهرستان فیروزه
اجتماع بزرگ عاشوراییان در شهرکرد
نهضت تکمیل مرکز جامع سلامت با پیشگامی علما و مردم
ایلامی‌ها در جمعه «خشم و نصر» کفن پوش به میدان آمدند
کشتی گیر مازندرانی به دوبنده تیم ملی نرسید
ثبت صادرات غیر نفتی به ارزش بیش از ۲ میلیارد دلار از گمرکات خوزستان
فعالیت پایگاه‌های انتقال خون هرمزگان در تاسوعا و عاشورای حسینی
ایران، رژیم صهیونیستی را زیر پا له و خوار و ذلیل کرد
آئین سنتی برافروختن شمع و زیارت منبر در شاهرود
میهن پرستی نیرو‌های مسلح دشمن را به زانو درآورد
فرآوری به جای خام‌فروشی؛ آذربایجان غربی به استقبال ارزش‌افزوده رفت
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
دمای ۳ شهر سیستان و بلوچستان به ۵۰ درجه رسید
دیدارهای دوستانه و اردوی مشترک پیش از هفته سوم لیگ ملت ها
مقر محرمانه ارتش اسرائیل چگونه منهدم شد
انسجام ملت ایران؛ علت ناکامی طراحی دشمن
امیر حاتمی: با تمام توان از میهن اسلامی مان دفاع می‌کنیم
برگزاری اردوی انتخابی تیم ملی فوتسال بانوان ایران
اسامی بانوان ملی‌پوش اعزامی به بسکتبال جام آسیا
روسای گروه‌ APA جنایات رژیم صهیونی را محکوم کنند
دشمنان حماقت کنند، با پاسخی کوبنده تر روبرو می شوند
راهپیمایی جمعه‌های خشم و نصر این هفته هم برپا می‌شود
روایت‌هایی از سردار حاجی زاده در کتاب «مرد ابدی»
اتباع غیرمجاز باید با احترام به کشورشان برگردند
جذب ۶۹ نیرو در ۹ دستگاه اجرایی خراسان جنوبی
عزاداری شب هشتم محرم در حسینیه امام خمینی (ره)
نقش پیام رسان واتساپ در مکان‌یابی و ترور فرماندهان حماس
خلف وعده خودروسازان داخلی تمامی ندارد  (۵ نظر)
اسرائیل بی‌اجازه از حریم ما برای حمله به ایران استفاده کرد  (۴ نظر)
تکثیر شجاعت با حرکت قهرمانانه مجری خبر  (۴ نظر)
ساخت نیروگاه‌های تولید پراکنده در بیش از ۱۰۰۰ نقطه کشور  (۲ نظر)
واکنش به انتشار تصویر موهن از پیامبر در نشریه لمان ترکیه  (۲ نظر)
دشمنان حماقت کنند، با پاسخی کوبنده تر روبرو می شوند  (۲ نظر)
شیخ نعیم قاسم: حزب‌الله سلاح خود را تحویل نمی‌دهد  (۲ نظر)
تنها راه نجات منطقه از بحران، توقف تجاوزات رژیم صهیونی  (۲ نظر)
شکست پروژه جنگ ۱۲ روزه علیه ایران  (۱ نظر)
تعلیق همکاری با آژانس، واکنشی طبیعی به رفتار گروسی است  (۱ نظر)
ایران برای پاسخ به هر تجاوز جدید آمادگی دارد  (۱ نظر)
تأکید مسکو و پاریس بر احترام به حقوق هسته‌ای ایران  (۱ نظر)
نیرو‌های مسلح هیچگاه دچار از هم پاشیدگی نخواهند شد  (۱ نظر)
پاسخ ایران به تعرض دوباره، «سخت‌تر از دوره قبل» خواهد بود  (۱ نظر)
توهم‌های دشمن با مجاهدت‌های فرماندهان نقش برآب شد  (۱ نظر)