• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۵۷۱۶۶۲۹
تاریخ انتشار: ۲۶ بهمن ۱۴۰۴ - ۰۹:۲۸
علمی و فرهنگی » علم و فناوری

توسعه حسگرگازی برای تشخیص گاز‌های سمی

گروهی از پژوهشگران دانشگاه‌های ایرانی و بین‌المللی، حسگر‌های گازی مبتنی بر اکسید‌های فلزی را توسعه دادند که در بهبود فناوری‌های تشخیص آلاینده‌ها و گاز‌های سمی نقش مهمی ایفا می‌کند.

توسعه حسگرگازی برای تشخیص گاز‌های سمی

به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، گروهی از پژوهشگران از دانشگاه صنعتی شیراز، دانشگاه آزاد مادرید، دانشگاه اینها در اینچئون کره جنوبی، دانشگاه مونپلیه فرانسه، دانشگاه آدام میکویچ لهستان، دانشگاه خلیج فارس کویت و دانشگاه هانیانگ کره، در یک تحقیق مشترک به تولید حسگر‌های گازی با استفاده از مواد آلی-فلزی (MOF) پرداخته‌اند.

این حسگر‌ها که از اکسید‌های فلزی مانند مس (CuO)، نیکل (NiO) و روی (ZnO) مشتق شده‌اند، عملکرد بی‌نظیری در شناسایی گاز‌های مختلف مانند H۲S، CO و H۲ دارند. نتایج این تحقیق می‌تواند گامی مهم در بهبود فناوری‌های تشخیص آلاینده‌ها و گاز‌های سمی به شمار رود.

با توجه به اهمیت کنترل و شناسایی دقیق گاز‌های سمی و آلاینده‌ها در صنایع مختلف و محیط‌های زیست‌محیطی، توسعه حسگر‌های گازی با ویژگی‌های انتخابی و حساسیت بالا از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. این گاز‌ها می‌توانند برای سلامت انسان‌ها و اکوسیستم‌ها خطرات جدی ایجاد کنند. از این رو، پژوهشگران به دنبال تولید حسگر‌هایی با دقت و انتخاب‌پذیری بالا هستند که بتوانند گاز‌های خاصی مانند H۲S (گاز سولفید هیدروژن)، CO (گاز مونوکسید کربن) و H۲ (گاز هیدروژن) را شناسایی کنند. در این زمینه، استفاده از مواد فلزی-آلی (MOF) و تبدیل آنها به اکسید‌های فلزی، یک راه‌حل نوآورانه و کارآمد به شمار می‌آید.

در این تحقیق، پژوهشگران MOF‌های مختلفی از جنس مس (Cu-MOF)، نیکل (Ni-MOF) و روی (Zn-MOF) را سنتز کردند سپس این MOF‌ها تحت فرآیند کلسینه در دما‌های مختلف (۴۰۰، ۵۰۰ و ۶۰۰ درجه سانتی‌گراد) قرار گرفتند تا اکسید‌های فلزی مربوط (CuO، NiO و ZnO) تولید شوند. این فرآیند کلسینه باعث بهبود ویژگی‌های حسگری MOF‌ها شد و اکسید‌های فلزی حاصل از آنها، عملکرد بسیار بهتری در مقایسه با MOF‌های اولیه داشتند. به‌ویژه، پژوهشگران با تنظیم دما‌های کلسینه، توانستند عملکرد حسگر‌ها را در شناسایی گاز‌ها بهینه کنند و ویژگی‌های انتخابی حسگر‌ها را برای گاز‌های خاصی مانند H۲S، CO و H۲ افزایش دهند.

تحقیقات انجام شده نشان داد که دمای کلسینه تاثیر زیادی بر ویژگی‌های ساختاری و عملکردی حسگر‌ها دارد. افزایش دما در فرآیند کلسینه باعث بهبود سطح مساحت و تخلخل اکسید‌های فلزی شد که این ویژگی‌ها در نهایت به افزایش حساسیت و کارایی حسگر‌ها منجر شود. تحلیل‌های ساختاری و مورفولوژیکی، از جمله تصاویر میکروسکوپ الکترونی، نشان داد که اکسید‌های فلزی تولید شده دارای سطح وسیع و تخلخل زیادی هستند که این امر امکان جذب بهتر گاز‌ها و بهبود پاسخ حسگر را فراهم می‌کند.

یکی از ویژگی‌های برجسته این حسگرها، انتخاب‌پذیری بالای آنها در شناسایی گاز‌های خاص است. حسگر‌های ساخته‌شده از اکسید‌های فلزی CuO، NiO و ZnO، حساسیت بسیار بیشتری به گاز‌های خاص دارند. به‌طور خاص، حسگر‌های CuO در شناسایی H ۲ S، حسگر‌های NiO در شناسایی CO و حسگر‌های ZnO در شناسایی H۲ عملکرد بسیار خوبی از خود نشان دادند. این انتخاب‌پذیری بالا به‌ویژه در کاربرد‌های محیطی و صنعتی که نیاز به شناسایی دقیق و سریع گاز‌های خاص وجود دارد، بسیار مفید است.

در این تحقیق، مکانیسم عملکرد حسگر‌ها به‌طور مفصل بررسی شد. بر اساس نتایج حاصل از آزمایش‌ها، می‌توان نتیجه گرفت که MOF-derived metal oxides (CuO، NiO و ZnO) ویژگی‌های حسگری بسیار خوبی دارند که ناشی از ساختار میکروپورس آنها و همچنین تعاملات مولکولی گاز‌ها با سطح این مواد است. این حسگر‌ها با بهره‌گیری از ویژگی‌های نانوساختاری MOF‌ها و تبدیل آنها به اکسید‌های فلزی، می‌توانند به‌طور مؤثری گاز‌های مختلف را شناسایی کنند و در زمینه‌هایی مانند کنترل کیفیت هوا، صنایع پتروشیمی، و پایش آلودگی محیط‌زیست کاربرد داشته باشند.

پژوهش‌های انجام‌شده نشان می‌دهند که تبدیل MOF‌ها به اکسید‌های فلزی با تنظیم دما و شرایط سنتز می‌تواند به بهبود ویژگی‌های حسگری و انتخاب‌پذیری آنها منجر شود. این حسگر‌های گازی مبتنی بر اکسید‌های فلزی CuO، NiO و ZnO می‌توانند در شناسایی گاز‌های خطرناک مانند H۲S، CO و H۲ با دقت و انتخاب‌پذیری بالا به کار روند و گامی مهم در جهت توسعه فناوری‌های پایش آلاینده‌ها و گاز‌های سمی باشند.

 

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
ایران، مقصد خبرنگاران
تعیین سقف پرداخت حقوق کارمندان در سال آینده
هشدار وزارت بهداشت درباره مصرف جگر و کافئین برای مادران بادار
حضور ۴ مازندرانی در اردوی آمادگی تیم ملی تنیس روی میز نوجوانان
ورزشکار خراسان شمالی نایب‌قهرمان پرتاب وزنه جایزه بزرگ بوشهر شد
حداقل حقوق در سال آینده؛ ۱۸ میلیون و ۷۰۰
درخشش سه دانشجوی دانشگاه صنعتی امیرکبیر در چهاردهمین مسابقه ملی فناوری نانو
خدمات رایگان درمانی برای بیمه‌شدگان و بازنشستگان تامین اجتماعی
۴ روز از فرصت ثبت‌نام برای انتخابات شورای روستاها باقی است
آغاز تولید فصل جدید «شهروند و مافیا»
بسته بودن جاده کرج – چالوس برای تعمیرات
چتر حمایت و نظارت بر سر نانوایی های نیشابور
نهضت زندگی با آیه‌ها با شعار امت قوی برگزار می‌شود
تاکید بر نقش هنر در دیپلماسی فرهنگی
سرلشکر موسوی: ارزش‌های دفاع مقدس ایران را حفظ کرده است
افتتاح و آغاز عملیات پروژه‌های آب و برق خوزستان با حضور وزیر نیرو
بررسی جامع فعالیت ردوکس در چارچوب‌های آلی‌فلزی
تیراژ پایین، قیمت بالا؛ وقتی صنعت خودرو از مزیت مقیاس محروم است
درخشش ورزشکاران همدانی در رقابت‌های زورخانه‌ای کشور
۲ تصادف با ۲ کشته و یک مصدوم در جهرم
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
فرمانده جدید دانشگاه دافوس ارتش منصوب شد
ماچادو شریک جرم ربایش مادورو است
سرلشکر حاتمی: دافوس قدمگاه بزرگان ارتش است
واکسیناسیون تب برفکی دام‌ها در طارم ، زنجان
اختلال در سایت ایران خودرو از آغاز ثبت نام
راه‌آهن سریع‌السیر ارومیه – تبریز؛ مسیر جدید رشد و تجارت در شمال‌غرب کشور
اجرای نخستین تراموای شهری کشور در تبریز
دوازدهمین نمایشگاه سالانه گل ارکیده در شیکاگو
محدودیت پروازی جنوب‌شرق در چارچوب اطلاعیه‌های هوانوردی
تجلیل ازدکتر رسول خدابخش دانشمند هسته‌ای کشور در اردبیل
امروز هوای ۲۰ شهر خوزستان آلوده است
مراسم چهلم شهدا و جانباختگان فتنه آمریکایی - صهیونی دی
نبرد با ایران برای ترامپ درس عبرت خواهد شد
متناسب‌سازی حقوق بازنشستگان سال آینده به ۹۰ درصد می‌رسد
حادثه مرگبار بر اثر برخورد پراید و تریلی در میمه
سایپا: به دلیل تقاضای زیاد، سایت ثبت نام کند شده است  (۶ نظر)
اختلال درسایت ثبت نام محصولات سایپا  (۶ نظر)
امشب؛ پایان مهلت ثبت نام محصولات سایپا  (۳ نظر)
روایتی از شبی که شهید زلفی آسمانی شد  (۳ نظر)
اوج تقاضای مصرف برق کشور به ۴۶ هزار و ۳۶۹ مگاوات رسید  (۲ نظر)
افزایش ۲۱ درصدی ورودی سدها و کاهش ۵ درصدی ذخایر آبی در آذربایجان غربی  (۱ نظر)
کنفرانس امنیتی مونیخ به «سیرک مونیخ» تبدیل شده است  (۱ نظر)
تعویق آزمون‌های سراسری امکان پذیر نیست  (۱ نظر)
کجا نوشته شده حقوق طی سال فقط یک بار افزایش پیدا کند؟  (۱ نظر)
محدودیت پروازی جنوب‌شرق در چارچوب اطلاعیه‌های هوانوردی  (۱ نظر)
شهادت مأمور انتظامی فردوس در درگیری مسلحانه با قاچاقچیان مواد مخدر  (۱ نظر)
حضور داور کردستانی در کلینیک داوری جهانی رشته کاراته  (۱ نظر)
دستگیری اعضای یک گروه خشن تروریستی در گلستان  (۱ نظر)
عصبانیت رژیم صهیونیستی از توهین ترامپ به هرتزوگ  (۱ نظر)
عنایت بخشی درگذشت  (۱ نظر)