• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۵۶۵۶۹۳۵
تاریخ انتشار: ۲۴ آذر ۱۴۰۴ - ۱۷:۰۹
خوزستان » اجتماعی

کاهش ضایعات نان به عنوان بزرگترین اسراف ملی

بخشی از نان که به دلیل نپختگی، سوختگی، شورشدگی، سفت‌شدگی، خمیرشدگی، شکنندگی، نازک‌شدگی، پارگی، دررفتگی، داغ‌زدگی، کپک زدگی و له‌شدگی قابل مصرف نیست، ضایعات نان محسوب می‌شود؛ انواع ضایعات نان می‌تواند کنترل‌پذیر و کنترل‌ناپذیر باشند که مربوط به گندم و آرد یا نان است.

کاهش ضایعات نان به عنوان بزرگترین اسراف ملی

به گزارش خبرگزاری صدا و سیمای استان خوزستان، مهنوش صاحبدل، رئیس گروه بهبود تغذیه جامعه مرکز بهداشت خوزستان با اشاره به برگزاری پویش ملی تغذیه سالم از ۱۵ تا ۳۰ آذر با شعار «نان و سلامت»، اظهار کرد: برخی کارشناسان از ضایعات نان به عنوان بزرگترین اسراف ملی یاد می‌کنند. جمعیت ایران با وجود اینکه یک درصد جمعیت جهان را تشکیل می‌دهد، اما حدود ۲.۵ درصد گندم جهان را مصرف می‌کند که بیش از سطوح استاندارد بین‌المللی است و بخشی از این مساله به ایجاد ضایعات در خانوار‌ها مربوط می‌شود.

وی افزود: مساله ضایعات آرد و نان در سالیان متوالی به اقتصاد کشور خسارت وارد کرده است و سهم زیادی از یارانه تخصیصی به نان از طریق ضایعات فیزیکی گندم، آرد و نان از بین می‌رود.

رئیس گروه بهبود تغذیه جامعه مرکز بهداشت خوزستان گفت: قسمت بیشتر ضایعات نان که حدود ۳۰ درصد است عملا در مرحله مصرف ایجاد می‌شود.

وی ادامه داد: از عوامل تاثیرگذار بر ضایعات نان می‌توان به قیمت پایین نان، فرار نانوایان باتجربه از شغل، رعایت نکردن اصول صحیح تهیه خمیر، استفاده از جوش شیرین و نمک زیاد و بلانکیت و عدم دقت در پخت اشاره کرد.

وی افزود: درست نبودن عرضه و توزیع، نازک بودن نان‌ها، نوع آرد تحویلی و کیفیت آرد، نوع دستگاه‌های پخت، شیوه عمل‌آوری خمیر نان و شیوه نگهداری و مصرف نان توسط مصرف‌کننده از دیگر عوامل ایجاد ضایعات نان است.

صاحبدل اضافه کرد: همچنین آلودگی میکروبی مواد اولیه که در نگهداری غیر بهداشتی ایجاد می‌شود هم عامل بروز بیماری و هم موجب افزایش آلودگی قارچی و میکروبی نان و افزایش ضایعات می‌شود.

وی در ادامه بیان کرد: تعداد افراد خانواده، تحصیلات سرپرست خانوار و همسر، سن همسر، درآمد خانوار، نوع غذای مصرفی، تعداد نان خریداری شده، دفعات مراجعه به نانوایی و ازدحام صف از جمله عوامل اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی موثر بر میزان ضایعات است.

رئیس گروه بهبود تغذیه جامعه مرکز بهداشت خوزستان با بیان اینکه از نظر مردم خمیر بودن دور نان‌ها و پایین بودن کیفیت از علت‌های ضایعات بیان شده است، افزود: ضایعات نان، ماده اولیه خوبی برای میکروارگانیسم‌هایی مانند باکتری‌ها، قارچ‌ها و مخمر‌ها است. این میکروارگانیسم‌ها از ضایعات نان گلوکز تولید می‌کنند. برخی تصور می‌کنند که ضایعات نان به دلیل اینکه به مصرف خوراک دام می‌رسد نباید ضایعات تلقی شود، ولی استفاده از ضایعات نان به ویژه در درازمدت، در دام اختلال‌های تغذیه‌ای ایجاد می‌کند و به دلیل آلودگی قارچی مصرف آن با خطرات حتمی برای دام و انسان توام است.

وی افزود: اگرچه ضایعات نان ممکن است در ظاهر به مصرف دام و طیور برسد، اما این عمل به دلیل ایجاد انواع بیماری‌های دام و طیور، عواقبی وخیم‌تر از دور ریختن آن دارد.

صاحبدل گفت: بیشترین آلودگی کپک نان، آفلاتوکسین است و نان به دلیل داشتن محیط مغذی، مناسب برای رشد کپک‌های آفلاتوکسین است. اگر دامی که از نان کپک‌زده تغذیه کند حدود یک پانزدهم آفلاتوکسین مصرفی آن به صورت ترکیبات وارد شیر دام می‌شود و از آنجا که فرآیند‌های مختلف حرارتی به کار رفته در تهیه انواع فرآورده‌های لبنی نمی‌توانند پایداری آفلاتوکسین را کاهش دهند بنابراین همیشه احتمال ابتلا به عوارض ناشی از مسمومیت با آفلاتوکسین وجود خواهد داشت.

راهکار‌های کاهش ضایعات نان

وی بیان کرد: برای کاهش ضایعات نان در کشور باید در سطوح مختلف کار کرد؛ در سطح خانوار باید به بهبود شیوه نگهداری نان، فریز کردن نان در بسته‌های کوچک و مصرف تدریجی، گرم کردن نان فریز شده با شعله ملایم یا تستر برای حفظ کیفیت، خرید به اندازه و خرید روزانه یا چندبار در هفته به جای خرید زیاد و انبار کردن توجه شود.

رئیس گروه بهبود تغذیه جامعه مرکز بهداشت خوزستان گفت: استفاده از پارچه‌های نخی یا کیسه‌های پارچه‌ای در زمان خرید نان، استفاده از نان مانده، تبدیل نان خشک به پودر سوخاری برای استفاده در مواد غذایی و استفاده در غذا‌هایی مانند سوپ، آش و کوفته انجام شود.

وی افزود: در سطح نانوایی و تولید نیز باید بهبود کیفیت تولید، استفاده از آرد استاندارد مخصوص برای هر نان، بهبود فرآیند خمیرگیری و استراحت خمیر برای افزایش ماندگاری نان، جلوگیری از پخت نیم‌پز و افزایش مهارت نانوا‌ها از طریق آموزش باید مورد توجه باشد.

صاحبدل گفت: تنظیم میزان تولید، تعیین مقدار پخت بر اساس نیاز واقعی محله و فروش نان در اندازه‌های مختلف برای خانواده‌های کوچک و بزرگ هم باید انجام شود.

وی در ادامه با بیان اینکه کاهش ضایعات نان در ایران نیازمند یک مجموعه اقدام هماهنگ است، ادامه داد: خانواده‌ها با نگهداری درست، خرید هوشمند و استفاده از نان باقی‌مانده در پخت غذا‌های مناسب نقش زیادی دارند.

رئیس گروه بهبود تغذیه جامعه مرکز بهداشت خوزستان افزود: نانوایی‌ها هم با بهبود کیفیت، بسته‌بندی و تولید به‌اندازه می‌توانند سهم مهمی داشته باشند. سیاست‌گذاران نیز با اصلاح نظام یارانه‌ای و ارتقای کیفیت آرد می‌توانند هدر رفت را کاهش دهند.

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
برگزاری همایش با محوریت اتصال پژوهش به صنعت در ماهشهر
بررسی مشکلات ۱۵ واحد تولیدی منطقه آزاد ارس
برگزاری نشست تخصصی ارتقای کیفیت آموزشی با حضور رئیس جمهور
تداوم بارش برف و باران در سمنان
نقره ارمغان ورزشکار چهارمحال و بختیاری در رقابت‌های جودو
زیباسازی و تجهیز مدارس شهرستان صومعه سرا
لبخند مردم به بارش نعمت خداوند در کیش
برخورد قاطع با متخلفان منابع طبیعی در دستور کار دستگاه قضائی
تکلیف سازمان تأمین اجتماعی در پاسخ‌دهی آنی به استعلامات دفاتر اسناد رسمی
جشنواره نور پایتخت در بوستان ملت
آبگرفتگی معابر در برخی شهر‌های استان هرمزگان و قشم
مطالبات مردم در بسته صدای شما ۲۵ آذر ۱۴۰۴
اقدامات فوری قبل از بارندگی برای کشاورزان
حضور نیرو‌های امدادی در محور برفی سیاهکل به دیلمان، مسافران در حال دریافت خدمات
اعلام اسامی و زمان نمایش فیلم‌های «سینماحقیقت» در لرستان
تعهد نخبه قمی به وطن وتربیت نیروی انسانی متخصص و توسعه پژوهش‌های کاربردی
بررسی مسائل و مشکلات شهرستان رودبار در جلسه شورای اداری
نشست فوق العاده مدیریت بحران در بم
آماده‌باش کامل نیرو‌های عملیاتی شرکت عمران کیش با صدور هشدار قرمز مدیریت بحران
درخششِ تیم سالمندانِ هیأت ورزش‌های همگانی رشت، در مسابقات ملیِ مهارت‌هایِ چالشی مثبت شصت
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
لامردی ها ، بیشترین سهامداران بارش های فارس
پیکر بی جان بانوی کوهنورد گیلانی در دماوند پیدا شد
اعلام میزان بارش باران در فارس
خداداد عزیزی و رفیعی جریمه شدند
فیروزآباد رکوددار بارش های فارس
فعالیت سامانه بارشی از امشب در همدان
افزایش فوتی‌های واژگونی اتوبوس مسافربری به ۱۳ نفر
اقدامات بانک مرکزی برای مدیریت بازار ارز ادامه دارد
شهادت سه تن از عوامل انتظامی و یک شهروند بامداد امروز
گزارش بارندگی ۲۴ ساعت گذشته در استان کرمان
آبگرفتگی در جنوب کشور؛ پارسیان هرمزگان، لامرد فارس و فیروزآباد کرمان پر بارش‌ترین شهر‌ها
معرفی نامزد‌های نوزدهمین جشنواره بین‌المللی «سینماحقیقت»
جایگاه کمدی در پرده نقره ای کجاست؟
مدارس مشهد فردا چهارشنبه ۲۶ آذر حضوری است
توانمندی در تولید سامانه‌های جراحی هوشمند
باران و برف مدارس فارس را غیرحضوری کرد  (۳۸ نظر)
فیروزآباد رکوددار بارش های فارس  (۲ نظر)
آمار جنجالی زندانیان مهریه صحت ندارد  (۲ نظر)
معلم کهگیلویه و بویراحمدی نمونه کشوری جشنواره اصلاح روش‌ تدریس  (۱ نظر)
اصلاح قیمت شیر خام و ۴ محصول لبنی  (۱ نظر)
برف و باران به فارس رسید  (۱ نظر)
هشدار بارش باران شدید در ۴ استان  (۱ نظر)
مصوبه افزایش سن ورود به دانشگاه فرهنگیان ابلاغ شد  (۱ نظر)
سردار زهرایی: ایجاد ۱۱۰ هزار فرصت شغلی از ابتدای سال تاکنون  (۱ نظر)
کنکور تمام طرح‌های تربیتی را نقش بر آب می‌کند  (۱ نظر)
امروز؛ آخرین مهلت ثبت‌نام در مرحله اول المپیاد‌های علمی کشور  (۱ نظر)
هشدار سطح قرمز هواشناسی در هرمزگان  (۱ نظر)
یک هزار میلیارد تومان از مطالبات بیمه درمان بازنشستگان تسویه شد  (۱ نظر)
همایش بزرگ «شکوه ایثار» در گچساران  (۱ نظر)
همکاری ایران و چین یک ضرورت ژئوپلیتیکی است  (۱ نظر)