• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۵۶۵۷۱۵۰
تاریخ انتشار: ۲۴ آذر ۱۴۰۴ - ۲۰:۳۰
آذربایجان شرقی » اجتماعی

سالمندی جمعیت، چالش بزرگ اجتماعی دهه‌های آینده

رئیس انجمن جامعه‌شناسی ایران سالمندی جمعیت را چالش بزرگ اجتماعی دهه‌های آینده در کشورمان دانست.

سالمندی جمعیت، چالش بزرگ اجتماعی دهه‌های آینده

به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز آذربایجان شرقی، شیرین احمدنیا امروز در همایش «آینده جمعیت ایران در نگاه صاحب‌نظران علوم اجتماعی» در تبریز با اشاره به افزایش شتابان سالمندی جمعیت کشور، درباره  پیامد‌ها و مخاطرات اجتماعی این تحول ساختاری هشدار داد.

وی اظهار کرد: سالمندی جمعیت در ایران صرفاً یک پدیده زیستی یا پزشکی نیست، بلکه دگرگونی‌ای عمیق در ساختار اجتماعی کشور به شمار می‌رود.

احمدنیا با اشاره به تجربه یکی از سریع‌ترین گذار‌های جمعیتی جهان در ایران گفت: کاهش شدید باروری، افزایش امید به زندگی و کوچک شدن بعد خانوار سبب شده جامعه‌ای که زمانی «جوان» تلقی می‌شد، به‌سرعت به سمت سالخوردگی حرکت کند؛ آن هم پیش از دستیابی به سطحی پایدار از رفاه اقتصادی و نظام تأمین اجتماعی فراگیر. به گفته وی، همین مسئله منشأ بسیاری از مخاطرات آینده خواهد بود.

رئیس انجمن جامعه‌شناسی ایران خانواده را مهم‌ترین نهاد سنتی حمایت از سالمندان دانست و افزود: کاهش تعداد فرزندان، افزایش اشتغال زنان، گسترش مهاجرت‌های داخلی و خارجی و تغییر ارزش‌ها از خانواده‌محور به فردمحور، الگوی سنتی «فرزندِ مراقبِ والد سالمند» را تضعیف کرده است.

وی این وضعیت را نشانه فرسایش سرمایه اجتماعی درون خانواده دانست و هشدار داد در صورت نبود جایگزین نهادی و سیاستی، سالمندان با خطر تنهایی، انزوای اجتماعی و بی‌پناهی مواجه خواهند شد.

احمدنیا با انتقاد از نگاه همگن به سالمندان در سیاست‌گذاری‌ها تصریح کرد: سالمندی در ایران به‌شدت با نابرابری‌های طبقاتی، جنسیتی و منطقه‌ای گره خورده است.

به گفته وی سالمندان روستایی در مقایسه با سالمندان شهری، زنان سالمند به‌ویژه بیوه‌ها و سالمندان فاقد سابقه بیمه و اشتغال رسمی، بیش از دیگران در معرض فقر، محرومیت و طرد اجتماعی قرار دارند.

وی تأکید کرد: اگر سالمندی با فقر همراه شود، با پدیده «سالمندی آسیب‌پذیر» روبه‌رو خواهیم بود که می‌تواند به بحران‌های اخلاقی و اجتماعی گسترده منجر شود.

این جامعه‌شناس افزایش جمعیت سالمند را به‌معنای کاهش نسبت جمعیت فعال و شاغل دانست و گفت: فشار بر صندوق‌های بازنشستگی، افزایش هزینه‌های درمان و مراقبت و کاهش توان تولیدی جامعه از جمله پیامد‌های این روند است.

وی افزود: در چنین شرایطی، تنش‌های بین‌نسلی شکل می‌گیرد؛ جایی که نسل جوان سالمندان را مصرف‌کننده منابع و سالمندان نسل جوان را بی‌مسئولیت نسبت به ارزش‌های گذشته تلقی می‌کنند. اگر این شکاف مدیریت نشود، همبستگی اجتماعی آسیب خواهد دید.

معاون سیاسی‌اجتماعی استاندار آذربایجان شرقی هم در این همایش اظهار کرد: در حوزه جمعیت با نرخ رشد منفی مواجه هستیم، ولی مجموعه زحمات استادان حوزه علوم اجتماعی ما را امیدوار می‌کند تا از این چالشی که آینده را تهدید می‌کند نیز عبور کنیم.

مرتضی محمدزاده افزود: جمعیت به‌عنوان پایه و اساس توسعه هر کشوری است و ما از دهه ۱۳۳۰ به بعد با فراز و فرود‌هایی در موضوع جمعیت مواجه بودیم و امروز با مسئله حرکت سریع به سمت پیر شدن جامعه دست‌وپنجه نرم می‌کنیم؛ آینده‌ای که ساختار جمعیتی ما را به سرعت و شدت تغییر می‌دهد.

وی با بیان اینکه تغییر در ساختار جمعیتی تابع چند مسئله است ادامه داد: نخست، موضوع ارتقای شاخص‌های سلامت است و در دهه‌های اخیر امید به زندگی در کشور ما افزایش قابل‌توجهی داشته و متوسط امید به زندگی ۷۶ سال است که باعث شده نرخ مرگ‌ومیر پایین و جمعیت به سمت پیری برود.

محمدزاده گفت: موضوع دوم، نرخ باروری پایین و کاهش زادوولد است در دهه ۱۳۶۰ به ازای هر مادر ۶ باروری داشتیم، ولی امروز این عدد به‌شدت کاهش یافته و به ۱.۶ رسیده است، در حالی که برای جایگزینی جمعیت حداقل باید به ۲.۱ برسد.

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
افتتاح دومین خانه خانواده کشور در نیشابور
بنادر ایران در مسیر توسعه دریا‌محور، پدافند غیرعامل و جهش لجستیکی قرار دارند
وصل برق ۹۰ درصد منازل مسکونی در بندرعباس
رای مردم حق الناس است
آغاز عملیات برقی کردن خط ریلی تهران - مشهد تا پایان امسال
برگزاری چهارمین اجلاسیه مجمع عمومی بسیجیان بویراحمد درحسینیه ثارالله
افتتاح مدرسه قرآنی «سیدهاشم» در غزه با مشارکت پویش «ایران همدل»
گروه های پرخطر مراقب شیوع آنفلوانزا باشند.
برپایی نمایشگاه آثار هنری و صنایع دستی و سوغات در سنندج
تزریق روزانه ۶۰۰ میلیون مترمکعب گاز از پارس جنوبی به شبکه سراسری
در طولانی ترین شب سال نیازمندان را فراموش نکنیم.
تجلیل از اعضای هیئت علمی، دانشجویان و پژوهشگران برتر دانشگاه در گرگان
میزان ذخیره خون استان روند کاهشی دارد
گازگرفتگی در کهگیلویه و بویراحمد باز هم قربانی گرفت
دستگیری کیف‌قاپ حرفه‌ای در تبریز
صدور هشدار نارنجی هواشناسی برای کهگیلویه و بویراحمد
مدارس سراسر استان کرمان چهارشنبه ۲۶ آذر ماه غیرحضوری شد
تاکنون گزارشی از سیلاب، تلفات یا انسداد راه‌ها در استان نداشته‌ایم
افزایش عوارض ۱۰ آزادراه؛ رشد تا ۱۲۰ درصد در برخی مسیر‌ها
پژوهشگران؛ بازوان توانمند خوداتکایی
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
باران و برف مدارس فارس را غیرحضوری کرد
شهروندان برای پیشگیری از یخ‌زدگی و پس‌زدگی فاضلاب اقدام کنند
لامردی ها ، بیشترین سهامداران بارش های فارس
خداداد عزیزی و رفیعی جریمه شدند
معلم کهگیلویه و بویراحمدی نمونه کشوری جشنواره اصلاح روش‌ تدریس
رحمتی: خیبر برنده واقعی بازی بود
پیکر بی جان بانوی کوهنورد گیلانی در دماوند پیدا شد
تعداد فوتی های واژگونی اتوبوس مسافربری به ۱۳ نفر رسید
برف و باران به فارس رسید
ریل گذاری بیش از ۵۰ درصد راه آهن چابهار به زاهدان
فیروزآباد رکوددار بارش های فارس
مخالفت مردم لبنان با خلع سلاح حزب الله
هشدار بارش باران شدید در ۴ استان
بخشنامه تغییر ساعت کاری ادارات ابلاغ شد
بازگشت به آغوش گرم خانواده پس از ۸۳ سال
باران و برف مدارس فارس را غیرحضوری کرد  (۱۹ نظر)
آمار جنجالی زندانیان مهریه صحت ندارد  (۲ نظر)
معلم کهگیلویه و بویراحمدی نمونه کشوری جشنواره اصلاح روش‌ تدریس  (۱ نظر)
اصلاح قیمت شیر خام و ۴ محصول لبنی  (۱ نظر)
کنکور تمام طرح‌های تربیتی را نقش بر آب می‌کند  (۱ نظر)
سردار زهرایی: ایجاد ۱۱۰ هزار فرصت شغلی از ابتدای سال تاکنون  (۱ نظر)
امروز؛ آخرین مهلت ثبت‌نام در مرحله اول المپیاد‌های علمی کشور  (۱ نظر)
هشدار سطح قرمز هواشناسی در هرمزگان  (۱ نظر)
طرح جامع جمع‌آوری آب‌های سطحی اهواز نیازمند ۱۵ همت اعتبار  (۱ نظر)
همایش بزرگ «شکوه ایثار» در گچساران  (۱ نظر)
همکاری ایران و چین یک ضرورت ژئوپلیتیکی است  (۱ نظر)