• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۳۶۱۳۶۵۶
تاریخ انتشار: ۰۴ آبان ۱۴۰۱ - ۱۰:۲۵
اصفهان » اجتماعی
نکاتی درباره حساس‌ترین عضو بدن

مراقبت از چشم‌ها به عنوان حساس‌ترین عضو بدن

برای مراقبت از نعمت بینایی این توصیه‌ها را به کار گیرید.

به گزارش خبرگزاری صداوسیما،مرکز اصفهان؛ چشم حساسترین عضو بدن است و در عین حساسیت زیاد در معرض تهدیدات محیطی فراوانی است؛ مواظبت از چشم جهت جلوگیری از بیماری، کاری بسیار آسانتر و کم هزینه‌تر از درمان بیماری است.
مراقبت از چشم‌ها به عنوان حساس‌ترین عضو بدنانسان بیش از ۷۰ درصد اطلاعات زندگی را از طریق چشم دریافت می‌کند به همین دلیل توجه به بهداشت چشم جهت داشتن چشمی سالم یک امر بسیار مهم است.
ساختمان چشم
چشم دارای ساختمان و عملکرد پیچیده‌ای است که به کمک آن می‌توان اشیاء دور و نزدیک را مشاهده کرد. بروز کوچکترین عیب در ساختمان قسمت‌های مختلف چشم موجب تضعیف بینایی و اشکال در درک تصاویر خواهد شد.
ساختمان چشم به دو قسمت تقسیم می‌شود
۱- کره چشم: عضو اصلی بینایی که از سه لایه خارجی یا صلبیه، میانی یا لایه عروقی کره چشم و لایه درونی کره چشم یا شبکیه تشکیل شده است.
۲- ضمائم چشم: که کار محافظت و حرکت دادن و تسهیل کار چشم را بر عهده داشته و شامل کاسه چشم، پلک و ابرو، پرده ملتحمه پلک، غده‌ها و مجاری اشکی و ماهیچه‌های گرداننده چشم می‌باشد.
نکات بهداشتی جهت مراقبت از چشم‌ها
۱ – استفاده همیشگی از مواد غذایی حاوی ویتامین‌های مختلف به ویژه ویتامین آ در رژیم غذایی.
ویتامین آ در جگر، قلوه، زرده تخم مرغ، شیر پرچربی، کره، روغن کبد ماهی و ماهی‌های کوچک، جگر و بعضی گیاهان مانند اسفناج، کاهو، سبزی‌های زرد مثل هویج و کدو حلوایی، میوه‌های زرد و نارنجی مانند زردآلو، قیسی، خرمالو، موز، خربزه وانواع مرکبات یافت می‌شود.

۲- داشتن خواب و استراحت کافی
۳مراقبت از چشم‌ها به عنوان حساس‌ترین عضو بدن- حفاظت از چشم‌ها در برابر اشعه ماوراء بنفش با استفاده از عینک‌های آفتابی مرغوب
۴ – انجام فعالیت در نور کافی، نور خوب نوری است که دارای روشنایی کافی بوده، خیره کننده نباشد و بطور یکسان پخش شده باشد.
نور کم یا خیره کننده باعث می‌شود که چشم با دشواری بیشتری کار کرده و در نتیجه فشار بیشتری به آن وارد شود.

در این حالت چشم زودتر و بیشتر خسته می‌شود.
۵- مطالعه در نور کافی، کسانیکه در رختخواب به حالت نیمه نشسته و یا خوابیده در حالیکه کتاب را مقابل چشم گرفته اند مطالعه می‌کنند، می‌بایست نور لازم جهت مطالعه را طوری تنظیم نمایند که نور از بالای تخت ویا از چراغ کنار تخت که کمی عقب‌تر از آن قرار گرفته است به کتاب بتابد.
هیچگاه نور نباید بطور مستقیم و از روبرو به چشم بتابد.
۶ – پس از مطالعه مداوم برای مدت بیش از یک ساعت و نیم برای مدتی چشمان خودرا بسته و یا به دیوار سفید و اشیاء دور نگاه کنید و یا چشمان خودرا برای مدت کوتاهی به فعالیت دیگری مشغول نمائید، تا خستگی آن رفع گردد.
این توصیه برای رانندگان اتومبیل نیز صادق است؛ لذا پس از یک ساعت و نیم رانندگی می‌بایست اتومبیل را نگهداشته و برای مدت کوتاهی به چشم‌ها استراحت داد.
۷- از آنجائیکه چشم‌ها به آسانی آلوده می‌گردند می‌بایست اطراف چشم و پلک‌ها رابه دفعات شسته و با حوله نرم خشک نمود. همچنین اگر هر گونه جسم خارجی وارد چشم یا داخل پلک گردد می‌بایست با گوشه یک دستمال تمیز و با احتیاط فراوان آنرا بیرون آورد، در این حالت از مالیدن چشم خودداری نمائید.
۸- چشم طبیعی و سالم احتیاج به درمان ندارد لذا از بکار بردن هر گونه دارو و یا محلول‌های شستشوی چشم بدون دستور پزشک خودداری نمائید.
۹- تلویزیون یکی از منابع مهم ایجاد خستگی در چشم است؛ لذا در استفاده از آن باید دقت کرد عدم استفاده از تلویزیون دارای نقص، نگاه کردن از فاصله حداقل ۵/۲ متری، نگاه کردن به صفحه تلویزیون از، استراحت دادن به چشم پس از دو ساعت نگاه کردن به تلویزیون نگاه کردن در مکانی با روشنایی نیمه تاریک.
علائم هشدار دهنده بیماری‌های چشم
در صورتی که فردی یکی از علائم زیر را داشته باشد باید به چشم پزشک مراجعه نماید:
۱: نزدیک کردن اشیاء به چشم جهت دیدن آن‌ها و یا تنگ کردن چشم برای دیدن اشیاء نزدیک
۲: تمایل غیر طبیعی سر به یک سمت برای دیدن اشیایی که در روبرو قرار دارند
۳: مالش غیر طبیعی و مداوم چشم‌ها
۴: اشتباه در تشخیص رنگ‌ها
۵: قرینه نبودن مردمک‌های چشم
۶: بیزاری و گریز از نور
۷: سردرد‌های غیر طبیعی
۸: احساس تورم در چشم
۹: علامت مبنی بر اینکه فرد در برخی از ساعات روز بهتر از بقیه اوقات روز می‌بیند.
۱۰: احساس مبنی بر دوتایی و یا در هم دیدن اشیاء
۱۱: ورم ملتحمه چشم و یا ریزش غیر عادی اشک از چشم‌ها
۱۲: ناتوانی و یا سستی عضلات چشم
۱۳: عوارض دیگر که موجب اختلال در دید طبیعی گردد
۱۴: سیگار نکشید، ثابت شده است سیگار کشیدن با برخی بیماری‌های چشم مانند آب مروارید ارتباط دارد.
اختلالات بینایی
دوربینى، نزدیک‌بینى، و آستیگماتیسم، از اختلالات عمده بینائى هستند.

مراقبت از چشم‌ها به عنوان حساس‌ترین عضو بدندوربینى

در افراد دوربین، اشعه‌هاى نورانى که به‌طور موازى به چشم مى‌تابد، در عقب شبکیه، تشکیل تصویر مى‌دهد که این اختلال گاهى علل ارثى دارد. افرادی که به این عارضه دچار هستند، چشمان خود را زیاد مى‌مالند. در موقع کارهاى ظریف مضطرب و بى قرار هستند. در موقع خواندن یا نوشتن، سر را دورتر از حد معمول نگاه مى‌دارند. درد چشم، سردرد، التهاب پلک، تیک صورت و گاهى سرگیجه دارند. براى درمان دوربینی، از عینک‌هاى با عدسى محدب استفاده مى‌گردد.

نزدیک‌بینى

نزدیک‌بینى به حالت و عادت کسانى که چشم خود را تنگ مى‌کنند تا بهتر ببینند، اطلاق مى‌شود. عواملی نظیر کار نزدیک، کمى نور، کمبود ویتامین‌ها و ... در ایجاد نزدیک‌بینى مؤثر هستند. افرادی که به این عارضه دچارند، اغلب موقع نگاه‌کردن به دور، گردن مى‌کشند. در موقع نوشتن یا خواندن، سر را از حد معمول نزدیک‌تر مى‌برند.
گاهى یک چشم را مى‌بندند و با تنگ نمودن چشم دیگر، سعى در تطابق اجسام دارند. سردرد و آب‌ریزى از چشم نیز مشاهده مى‌گردد.
براى درمان نزدیک‌بینی، از عینک‌هاى با عدسى مقعر مناسب استفاده مى‌گردد.

آستیگماتیسم

در این عارضه، تصویر یک نقطه همان یک نقطه درک نمى‌شود، بلکه از یک نقطه از هر جسم خارجی، دو خط افقى دیده مى‌شود؛ و تصویرى که ایجاد مى‌کند، زیاد روشن و واضح به‌نظر نمى‌رسند. افراد مبتلا به آستیگماتیسم، اغلب سر را به کتاب یا تصویر نزدیک مى‌کنند، سردرد دارند و چشم را هنگام مشاهده تصاویر ظریف مى‌مالند. تصحیح چشم آستیگمات اغلب ساده بوده و با استفاده از عدسى استوانه‌ائى که در جهت مناسبى از چشم قرار داده مى‌شود، انجام مى‌گیرد.
مراقبت از چشم‌ها به عنوان حساس‌ترین عضو بدنبیماری‌های چشم
چشم یک عضو حساس است که ممکن است دچار چند نوع بیماری شود شامل
۱- گل مژه:
گل مژه التهاب غدد لبه پلک‌های چشم است که بروز مداوم آن نشان دهنده ضعف سیستم ایمنی است. این التهاب غالبا عفونی و بسیار دردناک است از جمله عوامل ایجاد گل مژه باکتری چرکی به نام استافیلوکوک است و تماس با دست‌های آلوده نیز سبب سرایت آن می‌شود.
گفتنی است برای درمان گل مژه می‌توان از کمپرس‌های گرم استفاده کرد، اما در صورت دردناک بودن زیاد باید به پزشک مراجعه شود.
۲-آب مروارید:
آب مروارید یکی از بیماری‌های چشم است که به کدورت عدسی چشم منجر و باعث تاری دید و در مراحل پیشرفته کوری می‌شود با علائمی مانند تار شدن یا محو شدن بینایی، حساس شدن به روشنایی، کم رنگ شدن یا محو شدن رنگ ها، دید کم در شب، دوبینی یا چندبینی، افزایش دید نزدیک و تغییر مداوم شماره عینک همراه است و افزایش سن، تغذیه نامناسب، بیماری قند، تماس با نورخورشید، مصرف دخانیات و ضربه از جمله علل ابتلا به آب مروارید است.
آب مروارید ناشی از افزایش سن، شایع‌ترین نوع آب مروارید است، احتمال ابتلای افراد به آب مروارید در سنین ۶۵ تا ۷۴ سالگی ۵۰ درصد و در اشخاص بالای ۷۵ سال ۷۰ درصد است. وی یادآور شد.
۳- آب سیاه یا گلوکوم:
آب سیاه به معنای بالارفتن فشار داخل چشم می‌باشد که می‌تواند سبب آسیب عصب بینایی و در نتیجه کوری دائمی شود.
باید دانست که بعضی از انواع بیماری آب سیاه می‌تواند تا مراحل انتهایی بیماری هیچ علامتی نداشته باشد و هنگامی فرد متوجه بیماری خود می‌گردد که دید بشدت و بطور غیر قابل برگشت افت کرده است؛ بنابراین تشخیص زودرس آب سیاه و شروع درمان به موقع؛ کلید اصلی در پیشگیری از پیشرفت بیماری و کاهش دید بیمار خواهد بود.

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
برگزاری دوره توانمندسازی ماهر شو، قهرمان باش در چهارمحال و بختیاری
ورودی سدهای استان اردبیل ۱۴ درصد کاهش یافت
محصولات نوآورانه مجتمع تحقیقات گیاهان دارویی خراسان جنوبی تجاری‌سازی می‌شوند
پیست اسکی کاکان عامل توسعه اقتصادی و گردشگری
آینده کتابخوانی از مسیر خانواده و فناوری می‌گذرد
تداوم بحران در نظام سلامت انگلیس
افتتاح مرکز تخصصی رادیوتراپی آنکولوژی یاس کرمان
اقامه نماز طلب باران در عسلویه و نخل تقی
رونمایی از درگاه اختصاصی وزارت بهداشت در سامانه نظام ایده‌ها و نیاز‌ها
گرامیداشت سالروز شهادت جمعی از اهالی روستای گرده در میاندوآب
پیش‌بینی پنج روزه هوای استان مرکزی؛ افزایش آلاینده‌های جوی در مناطق پرجمعیت
تجلیل از بسیجیان برگزیده کارخانه‌ها و ادارات
نشان ملی برای ۹ اثر صنایع‌دستی هنرمندان کهگیلویه و بویراحمد
گرامیداشت سالروز شهادت جمعی از اهالی روستای گرده در میاندوآب
پیروزی تیم شمشیربازی اپه مردان ایران در بازی‌های همبستگی اسلامی
جایگاه فرهنگ در تراز دولت و نظام جمهوری اسلامی تقویت می‌شود
لزوم بازنگری و به‌روز‌رسانی برنامه ۱۰ ساله فضایی کشور بر اساس توانمندی و نیاز‌های کشور
توسعه گردشگری، موتور اشتغال و بهره‌وری در جرقویه
دومین پیروزی اکبرپور مقابل جوجیتسوکار اردن
کارت زرد قضایی درباره ترک‌فعل های حوزه آب در گلستان
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
فوت فرزاد خوش برش در بیمارستان 
دریای خزر، نیازمند همکاری مشترک استانهای ساحلی پنج کشور
پیروزی تیم فوتبال ابومسلم مشهد مقابل دریای آرین بابل
خوزستان، بی باران تا هفته آینده، جاده ها اما مملو از مه
طلای هادی ساروی در کشتی فرنگی بازی‌های کشورهای اسلامی
لزوم پیشگیری از سرماخوردگی و رعایت نکات بهداشتی در روز‌های سرد سال
سیاست‌های تشویقی برای فرزند آوری باید افزایش یابد
اجرای برج‌ نگاره «قهرمان» بر پیکره برج آزادی
انتخابی جام جهانی ۲۰۲۶؛ قرعه کشی پلی آف بین قاره‌ای، فردا در زوریخ
گیجگاه ۱۴۰۴/۰۸/۲۸
پاسخ اعضای دولت به پرسش خبرنگاران
تقویم و اوقات شرعی زنجان در ۲۸ آبان ۱۴۰۴
اعلام آمادگی دولت برای اجرای کالابرگ الکترونیک
خط و نشان کشیدن وزیران خارجه آلمان و انگلیس برای روسیه
صعود ساروی و هدایتی به پیکار پایانی
غیرحضوری شدن مدارس ابتدایی چند شهر و روستای استان مرکزی  (۲ نظر)
قانون اساسی بالاترین سند ملی برای دفاع از کشور  (۱ نظر)
آغاز مذاکرات ایران و چین برای اتصال ریلی شرق به غرب  (۱ نظر)
منابع انسانی موتور محرک تعلیم‌وتربیت است  (۱ نظر)
طرح نماد، سرمایه‌های اجتماعی را حفظ می‌کند  (۱ نظر)
دیپلمات روس: قطعنامه آمریکا درباره غزه بسیار مبهم است  (۱ نظر)
خط و نشان کشیدن وزیران خارجه آلمان و انگلیس برای روسیه  (۱ نظر)
راه اندازی خط تولید موتور‌های کم مصرف در سمنان  (۱ نظر)
جامعه ایران در آستانه ورود به «سیاه‌چاله جمعیتی»  (۱ نظر)
ادامه خدمت‌رسانی به سیل‌زدگان هزارانی  (۱ نظر)
استقبال ترامپ با تشریفاتی کم‌سابقه از ولیعهد عربستان  (۱ نظر)
رکوردشکنی پالایشگاه گاز شهید هاشمی‌نژاد در تأمین انرژی شمال شرق کشور  (۱ نظر)
کاهش ۴ میلیون لیتری مصرف روزانه گازوئیل  (۱ نظر)
دورکاری پنجشنبه‌ها در ماه‌های سرد سال در استان‌های خراسان جنوبی، رضوی و شمالی  (۱ نظر)